Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

Premiere Pro 2 - Praktične vežbe

Premiere Pro 2 - Praktične vežbe

Popust cena: 1240 rsd

Kupovinom u iTunes-u štitimo životnu sredinu

Kompakt diskovi su dugi niz godina predstavljali primarni medijum za objavljivanje muzičkih albuma, filmova, kompjuterskih igrica i gomile drugih tipova digitalnih sadržaja, a i danas su još uvek važna karika u distributivnom lancu koji sve ove informacije treba da prenese do krajnjih korisnika. Pa ipak, kompakt diskovi imaju jedan ogroman nedostatak – nažalost, oni nisu biorazgradljivi.

Iako svi dobro znamo da pripadnici Greanpeace i drugih “zelenih” pokreta naročito budno motre na Apple i otvoreno ga nazivaju “prljavom kompanijom”, verujem da bi svi ovi zaštitnici prirode bili grdno iznenađeni kada bi spoznali činjenicu da iTunes zapravo predstavlja jedno od najjačih oružja u očuvanju životne sredine – doduše, siguran sam da iza toga ne stoji svesna namera kompanije Apple, već pre puka slučajnost. Pitate se kako je to moguće? Odmah ću vam objasniti.

Muzička prodavnica iTunes bavi se online distribucijom muzike, filmova, pa čak i kompjuterskih igrica, a očigledno je da će, kada neko u ovoj prodavnici kupi muzički album ili neki film, CD kopija tog albuma, odnosno filma, nastaviti da i dalje skuplja prašinu na rafovima običnih prodavnica od cigle i maltera. Kada vam muzika ili film koji ste kupili u iTunes-u jednom dosade, jednostavno ćete zaboraviti na njih ili ih obrisati sa hard diska, kada vam na njemu zafali slobodnog prostora – a to, složićete se, neće imati nikakvih negativnih posledica po našu životnu sredinu.

Sa druge strane, kada omiljeni film ili muzički album kupite u obliku CD/DVD diska i kasnije poželite da ga se otarasite... e, tu već nastaje problem. Kao što rekoh, ovi diskovi nisu biorazgradljivi, tako da je neophodno obezbediti posebnu lokaciju za njihovo deponovanje – ali, dok ne dođe vreme za njihovo bacanje, oni se moraju transportovati u prodavnice gde će se vršiti njihova prodaja. Do sada je preko iTunes-a prodato više od dve milijarde pesama, ili oko 166 miliona CD-ova, ako uzmemo da se jedan album u proseku sastoji od 12 pesama. Kada bismo ove diskove naslagali jedan na drugi, dobili bismo stub visine od skoro 1700 km, a ako bismo ih ređali jedan pored drugog prekrili bismo površinu od 2.5 kvadratnih kilometara!

Svakoga dana, iTunes proda oko 5 miliona pesama, što znači da, zahvaljujući tome, preko 400.000 CD-ova ostane neprodato. Imajući u vidu da se za transportovanje CD-ova još uvek ne koriste kamioni koji rade na solarnu energiju, te da u jedan šleper može da stane otprilike 600.000 CD-ova, prosta računica kaže da je Apple-ov iTunes, od svog otvaranja pa do danas, našu zelenu planetu poštedeo zagađenja od oko 300 kamionskih tura i da svake nedelje eliminiše potrebu za po još pet vožnji šleperom tamo i nazad. Baš bih voleo da čujem šta na ovo imaju da kažu momci i devojke iz Greanpeace-a!

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272