Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

ColdFusion MX

ColdFusion MX

Popust cena: 400 rsd

Ajax - trikovi

Ajax - trikovi

Popust cena: 1590 rsd

Mac OS X - Upotreba Sambe ostavlja Mac OS X ranjivim

Dok je većina bezbednosnih problema OS X-a koji su se našli u mnogim člancima mala sa stanovišta stvarne pretnje, poslednja eksploatacija je identifikovana kao ozbiljan problem.

Korisnici OS X-a koji se nalaze u mešanim mrežama koje uključuju Windows PC-je bi trebali da se pripaze potencijalne problema koji utiču na protokol koji Mac-ovi koriste za komunikaciju sa PC-jima. Nezakrpljenu grešku u Sambi i programu za deljenje štampe napadači mogu da upotrebe kako bi kompromitovali bezbednost računara.
Samba pati od greške višestrukog prelivanja bafera i pojavile su se eksploatacije koje napadaju ovu ranjivost na nekoliko Linux distribucija.
Iako je protokol po standardnom podešavanju isključen na OS X-u, korisnici na mešanim mrežama su ga verovatno uključili da bi razmenjivali fajlove sa Windows PC-jima. Apple je poslednji put ažurirao Sambu 2005. godine, tako da bez obzira koliko ste vi ažurni u bezbednosti, vaša mašina će i dalje biti ranjiva. Korisnici su požurili da preuzmu i instaliraju najnoviju verziju Sambe 3.0.25 sa zvaničnog sajta. Isto tako, isključivanje Windows Sharing opcije u Sharing preferences okviru za dijalog će onemogućiti protokol i tako onemogućiti eksploatisanje računara.

Do sada, DeepSight Threat Analyst Team uspešno je eksploatisao gomilu grešaka na potpuno zakrpljenom Mac OS X 10.4.9 sistemu koji pokreće standardni Samba 3.0.10 program. Iako eksploatacija izgleda malo drugačije od onoga što je demonstrirano na javnim prikazima, drugačije vrste napada bi mogle da budu u razvoju.

Za razliku od prethodnih bezbednosnih pretnji koje su se našle u naslovima, ali nisu predstavljale ozbiljnu pretnju, ovo je ozbiljna stvar. Nadamo se da će Apple rešiti problem i obezbediti bezbednosna ažuriranja u skoroj budućnosti, nadgrađujući Sambu na najnoviju verziju. U međuvremenu, korisnici bi sami trebali ili da nadgrade na najnoviju verziju Sambe ili da isključe Windows file sharing protokol.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272