Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

PC I GADŽETI - Vodič za rešavanje problema i nadogradnju

PC I GADŽETI - Vodič za rešavanje problema i nadogradnju

Popust cena: 2280 rsd

Kompjuter po mojoj meri II izdanje

Kompjuter po mojoj meri II izdanje

Popust cena: 440 rsd

Mala škola hardvera - Uređaji za čitanje diskova

CD uređaji

CD (Compact Disc) uređaj služi za reprodukovanje sadržaja koji se nalaze na CD mediju. Neki Cd uređaji mogu samo da prikazuju sadržaj, ali imamo i uređaje koji su u mogućnosti da snime nove podatke sa računara ili drugog CD medija.



CD-ROM

CD-ROM ("Compact Disc Read-only memory") je uređaj koji može da čita bilo koju vrstu CD medija. CD-ROM se obično spaja na IDE magistralu na matičnoj ploči koja služi za protok podataka, dok se ređe koristi SCSI interfejs.

Prvobitna brzina CD uređaja je bila 150 kilobajta po sekundi, odnosno 1x brzina. Tehnološkim napretkom današnja brzina (teoretska) čitanja CD medija je 52x odnosno 7.62 megabajta u sekundi. Pri ovakvim brzinama medij u CD uređaju se vrti na 10000 okretaja u minuti.

CD/RW

CD/RW ("Compact Disc Read/Write") je uređaj koji može da snima podatke na CD medij. Upravo je to najbitnija razlika između CD/RW-a i običnog CD čitača. Brzina pisanja na medije je obično 48x ili 52x, ali to nije uvek izvodljivo. Mnogo zavisi i od kvaliteta medija, ali i u načinu zapisivanja podataka. Kada se zapisuju podaci, brzina na početku nije ista kao na kraju. Obično zapisivanje krene sa manjom brzinom (npr. 16x) da bi završila imeđu 40x i 52x.

Pisanje pri većim brzinama je često dovodilo do prekida u zapisivanju zbog nemogućnosti obezbeđivanja odgovarajućeg protoka podataka (buffer underrun) prema CD/RW-u. Najčešće se radi o nekvalitetnom mediju ili sporijem računaru. Zbog toga su firme koje prave ove uređaje izmislile funkciju koja se zove "buffer underrun protection", čija je osnovna namena da zaustavi snimanje i ponovo ga pokrene kako CD medij ne bi bio uništen.

DVD uređaji

DVD uređaj služi za reprodukovanje sadržaja koji se nalaze na DVD mediju. Neki DVD uređaji mogu samo da prikazuju sadržaj, dok postoje i uređaji koji su u mogućnosti i da snimaju nove podatke sa računara ili drugog DVD medija. Standardna brzina snimanja i pisanja današnjih DVD medija je 21.13 MB/s, odnosno 16 puta (16x) brže od prvobitne brzine snimanja - 1.32 MB/s.

Nakon samog predstavljanja DVD medija i uređaja pojavio se problem kompatibilnosti između raznih formata. Danas su formati objedinjeni i obično ih svi noviji uređaji uredno čitaju, uključujući: DVD-RW, DVD+RW, DVD-RAM, DVD-R i DVD+R. Takođe većina uređaja čita i snima i dvoslojne DVD medije.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272