Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

Kompjuterski rečnik - XIV izdanje

Kompjuterski rečnik - XIV izdanje

Popust cena: 880 rsd

Merriam-Webster-ova reč godine je … w00t!

 

Svake godine, popularni rečnik Merriam-Webster proglašava reč godine uz pomoć posetilaca njihovog web sajta. Oni dobijaju listu reči koje su poslali korisnici a zatim se od njih traži da glasaju za reč za koju smatraju da bi trebala da bude proglašena za reč godine.  Veliki pobednik ove godine je reč “w00t” - koja se koristi za “izražavanje radosti”. Iako su možda neki od vas čuli ovu reč, a možda je i koristili, većinom ćete je čuti u žargonu hardkor onlajn igrača.

Za one koji nisu upoznati sa ovom temom, obratite pažnju na to da to nije “woot” (kao popularni web sajt www.woot.com) već w00t, kombinacija slova (w i t) i brojeva (dve nule). Kada se koristi u rečenici zvučala bi nešto kao: w00t! Pobedio sam u takmičenju! To je samo jedna od mnogih reči koje se smatraju delom l33t govora (što znači leet, ili elitni), koji je nastao kombinovanjem slova i brojeva tako da liče na reči. Za ovaj novi elitni govor Merriam-Webster je rekao da je “ezoterični jezik računarskih hakera”.

Mogu da kažem da se ja u potpunosti slažem za izborom reči w00t kao najinteresantnije. Ali umesto da odamo poštovanje gejmerima i zahvalimo im na tome što su izmislili reč godine, mi ćemo se zahvaliti Facebooker-ima. Da, na drugom mestu liste se nalazi “Facebook” upotrebljen kao glagol “da li si facebook-ovao danas?” ili “Ja ću da facebook-ujem žurku u petak kako bi svi mogli da je vide.”

Digital Inspiration je spomenuo da  reč w00t ima svoju Wikipedia stranicu, ali je ona izbrisana pošto je izbio spor oko porekla reči i zbog toga što nije dostigla “opštu upotrebu.”

Kao što smo i očekivali, pojavila se nova stranica za w00t ali se sada njen sadržaj vrti oko činjenice da je ona proglašena za reč godine. w00t!

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272