Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Microsoftov Linux partner objavljuje rat Visti

Microsoft i Novell su objavili sporazum o Windows-Linux interoperabilnosti u novembru 2006. godine. Dve kompanije su nedavno nadogradile početni sporazum tako što su objavili zajedničku mapu rada. Prva instalacija Microsoft-Novell proizvodne mape donosi vremensku tabelu za četiri područja u žiži: virtualizaciju, web servise za upravljanje fizičkim i virtuelnim serverima, interoperabilnost direktorijuma i identiteta i kompatibilnost formata dokumenata.

I dok Microsoft i Novel prave prve korake u konkretizovanju sporazuma o interoperabilnosti, Novellov izvršni direktor i predsednik Ron Hovsepian kaže da ovaj aspekt ne predstavlja prepreku za direktnu borbu dve kompanije u areni desktop operativnih sistema.

Uprkos saradnji sa Microsoftom, Hovsepian je izjavio da će Novell nastaviti da se bori protiv prihvatanja Windows Viste. Pored toga, Hovsepian je rekao da je bio oduševljen inicijalno hladnim prijemom na koji je Widnows Vista naišla kada je ovaj operativni sistem postao dostupan za kupovinu.

Hovsepian je istakao da Novell agresivno napada svog partnera u interoperabilnosti. Jedan aspekat koji je Novellov CEO interpretirao kao prednost je činjenica da za razliku od Windows Viste, mamutskog operativnog sistema koji je pet godina proveo u Microsoftovim laboratorijama, rešenja otvorenog koda su fleksibilna i lako prilagodljiva.

I ponovo je Hovsepian branio Novellov sporazum sa Microsoftom o interoperabilnosti ističući da Novell ni na koji način ne krši licence otvorenog koda. Novellov CEO je izjavio da su zakonska pitanja sporazuma ekskluzivno vezana za kupce a ne za dve kompanije.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272