Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

ColdFusion MX

ColdFusion MX

Popust cena: 400 rsd

Ajax - trikovi

Ajax - trikovi

Popust cena: 1590 rsd

Može li Smart Phone da zameni laptop?

Često upotrebljavate telefon i računar za pregledanje ličnih dokumenata, email-ova i web stranica? Postoji li stvarno dobar telefon koji možete da upotrebite za sve te stvari?

Ovo je stvarno dobro pitanje. Poslednjih godina mobilni telefoni su mnogo uznapredovali, ali da li su došli do tačke gde mogu u potpunosti da zamene laptop? Teško pitanje, i zavisi od toga kako koristite računar kada ste na putu.

Počnimo sa prednostima telefona. To je lako. Telefon je daleko lakše prenositi, lakše mu je pristupiti (nema butovanja ili isključivanja) i ima bateriju koja će trajati barem jedan ceo dan. Ne treba da pronađete mesto da sednete i podignete mu poklopac, što može da bude jako nezgodno (Pretpostavljam da biste nabavili 3G WAN karticu za notebook, što znači da biste biti u mogućnosti da dobijete pristup bilo gde bez potrebe da budete blizu Wi-Fi vruće tačke).

Hajde sada da razmotrimo (bitne) mane. Prva je veličina ekrana. Ovo je veliki problem, po mom mišljenju. Čak i najveći od ekrana mobilnih telefona je minijaturan kada se uporedi sa čak i najmanjim laptopovima. Takođe i rezolucija je premala: Većina mobilnih telefona ima rezolucije od 480 x 320 piksela ili manje, često i polovina od obe ove dimenzije. Šta to znači u praksi? Radi se o tome da ako želite da prikažete sliku velike rezolucije nećete imati ni približno onoliko prikazanih detalja kao što biste dobili na laptopu. Samo to bi moglo da uništi neki posao koji se oslanja na vizuelnu informaciju.

Sledeće je unos. Većina smart telefona uključuju potpunu QWERTY tastaturu i neku vrstu sistema za pokazivanje za kontrolisanje radnji (kao što je miš). Sidekick III ima trackball. Neki smart telefoni, kao što je Treo, imaju touchscreen koji možete da upotrebite sa olovkom. Ako vam odgovara da kucate sa palcem, ovo verovatno nije veliki problem. Ali nemojte da očekujete da ćete ukucati 70 reči u minuti što biste možda i uspeli na PC-ju.

A brzina? Ovde imamo dobre vesti: 3G mobilni telefoni nisu užasno spori u poređenju sa laptopom koji koristi 3G karticu. I to ima smisla: Oboje pristupaju istim mobilnim mrežama za prenos podataka. Razlika dolazi sa Wi-Fi-jem: Sa laptopom možete da se popnete na Starbucks i da dobijete mnogo bolje iskustvo u bežičnom Internetu preko Wi-Fi mreža veće brzine. Samo nekoliko mobilnih telefona nudi Wi-Fi radio, tako da ćete uglavnom biti preusmereni na mobilnu mrežu. Ipak, pošto Wi-Fi servis košta skoro uvek dodatno gde god da odete, možda ćete ipak želeti da ostanete pri 3G servisu, pošto mnogi korisnici plaćaju mesečno za neograničeni pristup.

Konačno, ne zaboravite kačenje fajlova. Jedna je stvar čitati tekstualni email, a druga stvar je editovati Word dokumente i tabele na mobilnom telefonu. Mnogi telefoni dozvoljavaju samo read-only pristup prikačenim fajlovima, tako da ako ste se odlučili da idete ovim putem, uverite se da ste nabavili model koji može da edituje dokumente kao i da ih prikaže. I nemojte da očekujete sve funkcije koje dobijate na PC-ju: Editovanje dokumenata putem telefona je uvek ograničeno u poređenju sa potpuno opremljenim desktop paketom.

To je suština. Sledeće što biste stvarno trebali da se zapitate je koliko su vam strašne ove mane u poređenju sa činjenicom da ne treba da nosite laptop sa sobom. I najvažnije: Zapitajte se koliko ćete vremena uštedeti. Da li su minuti koje ćete izgubiti na otvaranje i zatvaranje laptopa i pronalaženje mesta da sednete stvarno tako strašni? Ili ćete to vreme svakako izgubiti u pronalaženju i kuckanju na malenoj tastaturi umesto da kucate na pravoj tastaturi? Ovo su pitanja na koja jedino vi možete da odgovorite, ali ja ću ponuditi moje mišljenje o tome kako rade ultra-mobilni korisnici: Oni i dalje rade i sa smart telefonom i sa laptopom, koristeći laptop kad god je to moguće a telefon kada nije. Da li to znači da ste osuđeni da koristite oba uređaja? Da, to je verovatno tužna činjenica vašeg  života.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272