Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Na današji dan, 30. aprila 1883. godine rođen je Jaroslav Hašek

Jaroslav Hašek (30. april 1883. – 3. januar 1923.) je bio češki pisac koji je svetsku slavu stekao nedovršenim humorističko-satiričnim romanom „Doživljaji dobrog vojnika Švejka u svetskom ratu“. Roman je preveden na mnoge jezike, po njemu je snimljeno više filmova, a adaptiran je i za pozorište.
 


Hašek je radio u Pragu kao bankarski službenik, iako je već sa sedamnaest godina pisao satirične tekstove za češke novine. Ipak, zarad literarne karijere, napušta posao i do I svetskog rata objavljuje zbirku poezije i čak 16 zbirki kratkih priča.
 
 
Link.

Od 1904-07. bio je urednik anarhističkih publikacija. Regrutovan u austro-ugarsku armiju, zarobljen na ruskom frontu, postaje ratni zatvorenik. U rusiji postaje član čehoslovačke legije, ali se kasnije priključuje boljševicima za koje piše komunističku propagandu.
 
 
Izdanje Profila.

Pred povratak u Prag, prestonicu novoosnovane čehoslovačke države odlučuje da napiše šest tomova Dobrog vojnika Švejka, ali do smrti uspeva da završi samo tri dela. Četvrti deo završio je Karel Vanek.
 
 
Vikipedija i Doživljaji dobrog vojnika Švejka. LINK.

"Veliko doba traži velike ljude. Postoje nepriznati, skromni junaci, koji nisu stekli slavu ni ušli u istoriju poput Napoleona. Analiza njihovih karaktera pomračila bi i slavu Aleksandra Makedonskog. Danas možete sresti na praškim ulicama čoveka u pohabanom odelu koji ni sam ne zna šta on u stvari znači u istoriji novog velikog doba. Ide skromno svojim putem, ne dosađuje nikome, a ni njemu ne dosađuju novinari tražeći intervju. Kad biste ga zapitali kako se zove, odgovorio bi vam jednostavno i skromno: „Ja sam Švejk.."
 
 
Spomenik Švejku

A taj tihi i skromni čovek u pohabanom odelu jeste baš onaj stari dobri vojnik Švejk, junačni, hrabri, koji je nekada, za vreme Austrije, bio na usnama svih građana Kraljevine Češke, a čija slava neće potamneti ni u Republici.

Dobri vojnik Švejk veoma mi je drag, a opisujući njegove doživljaje iz Svetskog rata, uveren sam da ćete svi vi osećati simpatije prema tom skromnom, nepriznatom junaku. On nije zapalio boginjin hram u Efesu, kao onaj glupak Herostat, da bi ušao u novine i u školske čitanke..

I to je dosta.

AUTOR

Izvor: Dereta

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272