Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Na današnji dan, 10. februara Puškin i Breht

Na današnji dan, 10. februara 1996. godine, zabeležen je istorijski trenutak u svetu šaha i veštačke inteligencije. U prvoj od šest partija u meču koji je privukao svetsku pažnju, IBM-ov šahovski računar Deep Blue ostvario je pobedu nad tadašnjim svetskim prvakom, legendarnim šahistom Garijem Kasparovom. Ovo je bio prvi put da računar pobedi svetskog pravaka u regularnoj partiji šaha, što je predstavljalo prekretnicu u razvoju veštačke inteligencije i kompjuterske obrade šahovskih partija.

 

Deep Blue je bio računar specijalno dizajniran za igranje šaha na visokom nivou, opremljen sposobnošću da analizira ogroman broj mogućih poteza i njihovih ishoda. Njegova pobeda nad Kasparovom nije samo potvrdila mogućnosti veštačke inteligencije u rešavanju kompleksnih zadataka, već je i zauvek promenila način na koji ljudi razmišljaju o sposobnostima kompjutera.

 

Iako je Kasparov izgubio tu prvu partiju, uspeo je da se vrati i pobedi u meču sa ukupnim rezultatom 4-2. Međutim, izgubljena partija ostavila je neizbrisiv trag i pokazala je da je era u kojoj kompjuteri mogu ozbiljno izazvati ljudsku dominaciju u intelektualnim igrama već na pomolu.

 

Revanš meč koji se odigrao godinu dana kasnije, 1997. godine, dodatno je potvrdio sposobnosti veštačke inteligencije. U ovom istorijskom susretu, unapređeni Deep Blue nije samo izazvao Kasparova, već je i trijumfovao, postavši prvi računar koji je pobedio svetskog šahovskog pravaka u meču pod standardnim turnirskim uslovima. Ovaj događaj ne samo da je promenio percepciju veštačke inteligencije u javnosti, već je i inspirisao dalja istraživanja i razvoj u oblasti računarskih nauka i šaha.

1258. - Mongoli su zauzeli Bagdad, tadašnji centar islamskog sveta, spalili grad i pobili 10.000 ljudi.

1763. - Pariskim mirovnim ugovorom, Kanada je pripala Velikoj Britaniji.

1763. - Mirovnim ugovorom u Parizu završen je Sedmogodišnji rat, prvi oružani sukob svih evropskih sila. Sporazumom, koji su potpisale Velika Britanija, Francuska i Španija, Francuska se gotovo sasvim povukla iz Indije, a Velikoj Britaniji je prepustila i Kanadu. Španija je dobila Luizijanu i Kubu, a Pruska je zadržala Šleziju, koju je preuzela od Austrije.

1837. - U dvoboju je ubijen ruski pisac Aleksandar Sergejevič Puškin, začetnik realizma u ruskoj prozi i jedan od najvećih liričara svetske književnosti ("Evgenije Onjegin", "Boris Godunov", "Pikova dama", "Kapetanova kći").

Naručite knjigu.

Naručite knjigu.

1878. - Konvencijom u El Zanjonu okončan je desetogodišnji ustanak protiv španske kolonijalne vlasti na Kubi.

1879. - U Velikom Trnovu otvoreno je zasedanje prvog bugarskog parlamenta posle oslobođenja od Turaka.

1891. - Zaslugom čuvenog srpskog geologa Jovana Žujovića, na Velikoj školi u Beogradu osnovano je Srpsko geološko društvo, jedno od najstarijih naučnih društava u Srbiji.

1894. - Rodjen je britanski političar Harold Makmilan (Macmillan).

1898. - Rodjen je Bertolt Breht (Brecht), nemački pesnik i dramski pisac.

1901. - U Beču je umro srpski državnik Milan Obrenović, knez (1872-82), a potom kralj Srbije (1982-89). Tokom njegove vladavine Srbija je stekla međunarodno priznanje na Berlinskom kongresu 1878, kada su joj pripojena i četiri okruga. Zaključio je s Bečom Tajnu konvenciju 1881. kojom je ograničena nezavisnost Srbije u korist Austro-Ugarske. Abdicirao je 1889. u korist maloletnog sina Aleksandra.

1913. - Pronadjeni su smrznuti ostaci istraživača Antarktika, Kapetana Skota (Captain Scott) i njegove grupe koji su stradali u nevremenu u ekspediciji na Južni pol.

1931. - Nju Delhi (New Delhi) postao glavni grad Indije.

1940. — Premijerno prikazana prva epizoda crtanog serijala Tom i Džeri pod nazivom Maca je dobila otkaz.

1942. - Američki džez muzičar Glen Miler (Glenn Miller) postao je prvi muzičar koji je dobio "zlatnu ploču" za prodaju milionitog primerka kompozicije "Chattanooga Choo Choo".

1947. - U Parizu su potpisani mirovni ugovori zemalja pobednica u Drugom svetskom ratu i bivših saveznika Hitlerove Nemačke.

1950. - Rodjen je Mark Spitz, američki vičestruki olimpijski pobednik u plivanju.

1954. - Rođen je  Dragoljub Đuričić, jugoslovenski bubnjar.

1962. - Američki pilot Frensis Geri Pauers (Francis Gary Powers), oboren 1960. dok je preletao SSSR špijunskim avionom U-2, u Berlinu je zamenjen za sovjetskog obaveštajca Rudolfa Abela.

1964. - U sudaru dva australijska ratna broda u zalivu Džervis potonuo je razarač "Vojadžer" i poginulo je više od 80 mornara.

1979. Umro je Edvard Kardelj, slovenački političar (* 1910.)

1986. - Do tada najveći sudski proces članovima Mafije, ordžan je u Palermu, na Siciliji u Italiji.

1996. - IMB kompjuter nazvan "Duboko plavo" ušao je u istoriju šaha pobedom nad svetskim prvakom Garijem Kasparovom.

1997. - Hrvati iz zapadnog dela Mostara otvorili su vatru na Muslimane iz istočnog dela grada koji su na hrvatsku stranu došli da posete groblje. Dve osobe su poginule, a 38 je ranjeno. Mostar je u bosanskom ratu, nakon što su Srbi bili prisiljeni da napuste grad, podeljen 1993. na muslimanski i hrvatski deo.

1998. - Umro je bivši francuski ministar inostranih poslova Moris Šuman (Maurice Sćuman), tvorac projekta Evropske unije ("Šumanov plan").

2000. - Lider Srpske radikalne stranke i potpredsednik Vlade Srbije Vojislav Šešelj optužio je nezavisne medije da su "američki plaćenici" i "kriminalci", čime je najavio početak žestoke režimske kampanje protiv nezavisnih medija u Srbiji.

2001. - Tokom antivladinih protesta u Teheranu, u sukobu s policijom ranjeno je više desetina studenata, a oko 100 je uhapšeno.

2004. - SAD su obnovile svoje diplomatsko predstavništvo u Tripoliju, posle desetogodišnjih neprijateljskih odnosa dve zemlje, a nakon odluke Libije da napusti program za razvoj oružja za masovno uništenje. Zvanični Vašington je opozvao svog ambasadora u Libiji 1980. godine.

2005. - Umro je poznati televizijski i radijski novinar Milovan Ilić Minimaks (67). 

2006. Fatmir Sejdiju izabran je za novog predsednika Kosova.

2006. Svečanom ceremonijom u Torinu su otpočele 20. Zimske olimpijske igre.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272