Na današnji dan, 10. jula Nikola Tesla

 

 

  • Twitter
  • Facebook
  • Google plus
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Email

 

Pregleda (30 dana / ukupno): 8 / 2234

138. - Umro je Hadrijan, rimski car. (* 76.)

1099. - Umro je El Sid, španski nacionalni junak.

1461. - Stefan Tomašević postao kralj Bosne

1509. - Rođen je Žan Kalvin, švajcarski teolog francuskog porekla. (†1564.)

1553. - Džejn Grej, praunuka Henrija VII, krunisana za kraljicu Engleske, 9 dana kasnije svrgla je Elizabeta I Tjudor

1584. - Umro je Vilem I Ćutljivi, prvi nasledni namesnik Holandije.

1609. - U Minhenu je osnovana Katolička liga kao odgovor na osnivanje Protestantske unije (1608), što je pojačalo tenzije u Nemačkoj koje su dovele do izbijanja Tridesetogodišnjeg rata (1618-48) u centralnoj Evropi.

1774. - Nakon šestogodišnjeg rata, Rusija i Turska sklopile su Kučuk-Kajnardžijski mir kojim je Turska izgubila Krim, prihvatila rusko-tursku granicu na Bugu i priznala Rusiji pokroviteljska prava nad Vlaškom i Moldavijom, kao i nad pravoslavnim podanicima u Turskoj.

1788. - Rođen je Episkop Platon Atanacković, srpski episkop i pisac. (†1867.)

1830. - Rođen je Kamil Pisaro, francuski slikar i grafičar. (†1903.)

1856. Nikola Tesla (Smiljan, 10. jul 1856 — Njujork, 7. januar 1943) je bio jedan od najpoznatijih srpskih i svetskih pronalazača i naučnika u oblasti fizike, elektrotehnike i radiotehnike.  Najznačajniji Teslini pronalasci su polifazni sistem, obrtno magnetsko polje, asinhroni motor, sinhroni motor i Teslin transformator. Takođe, otkrio je jedan od načina za generisanje visokofrekventne struje, dao je značajan doprinos u prenosu i modulaciji radio-signala, a ostali su zapaženi i njegovi radovi u oblasti rendgenskih zraka.  Njegov sistem naizmeničnih struja je omogućio znatno lakši i efikasniji prenos električne energije na daljinu. Bio je ključni čovek na izgradnji prve hidrocentrale na Nijagarinim vodopadima.  Preminuo je u svojoj 87. godini, siromašan i zaboravljen.

  • Zoin Mihailo: "Nekad Ni-kola Tesla, danas e-kola Tesla."

Knjige o Tesli u našoj knjižari

NARUČITE KNJIGU.

NARUČITE KNJIGU.

1884. - Umro je Pol Morfi, američki šahista

1871. - Rođen je Marsel Prust, francuski intelektualac i pisac. (†1982.)

  • Zoin Mihailo: "I dalje tragamo za izgubljenim vremenom i tako gubimo najviše vremena."

1895. - Rođen je Karl Orf, nemački kompozitor.

1895. Pavel Osipovič Suhoj (rus. Павел Осипович Сухой, blr. Павел Восіпавіч Сухі); (Glubokoe, 10. jul 1895 — Moskva, 15. septembar 1975) je bio konstruktor aviona koji je za preko četiri decenije konstruisao više od 30 tipova aviona. Posebno poznat po seriji mlaznih lovačkih i jurišnih aviona projektovanih za potrebe sovjetskog ratnog vazduhoplovstva. Projektant je prvog sovjetskog mlaznog aviona i prvog supersoničnog aviona. Bio je uspešan projektant aviona, u svetskim razmerama.

1897. - U borbi za prevlast na području gornjeg Nila, francuske trupe zaposele su Fešoude (Kodok) u Sudanu, što je izazvalo ozbiljnu krizu u anglo-francuskim odnosima. Kompromisnim rešenjem 1899. godine, Francuska je dobila zapadni Sudan, a dolina Nila ostala je pod britanskom kontrolom.

1920. - Rođen je Vladan Nedić, srpski književni istoričar

1926. - Rođen je Pavle Vuisić, srpski glumac. (†1988.). Filmsku karijeru otpočinje 1955. epizodnom ulogom u filmu „Šolaja“ Voje Nanovića. Ubrzo nakon te uloge dobija glavnu ulogu u Nanovićevom filmu „Tri koraka u prazno“ (1958). Za tu ulogu dobija Zlatnu arenu na festivalu u Puli.

Svojevrsna antologija glume, boemije i jedne velike ljubavi. KUPITE KJIGU.

1939. - Rođen je Vladimir Jorga, univerzitetski profesor, majstor karatea.

1940. - Francuska Narodna skupština poverila je vlast maršalu Anriju Petenu, koji je tokom Drugog sveskog rata predvodio kolaboracionističku vladu sa sedištem u Višiju.

1940. - Napadom najmanje 70 nemačkih bombardera na ciljeve u južnom Velsu, u Drugom svetskom ratu počela je Bitka za Britaniju. Pobeda britanskog vazduhoplovstva u septembru prisilila je Nemce da definitivno odustanu od invazije na Veliku Britaniju.

1942. Mirjana „Mira“ Marković (Požarevac, 10. jul 1942) je bivša srpska političarka i supruga bivšeg predsednika Srbije i SRJ Slobodana Miloševića. Bila je lider političke partije Jugoslovenska levica. U Srbiji je optužena za zloupotrebu službenog položaja i nezakonito ustupanje vladinih stanova.

1943. - Anglo-američke trupe u Drugom svetskom ratu iskrcale su se na Siciliju.

1953. - Sovjetski lider Nikita Hruščov smenio je ministra unutrašnjih poslova Lavrentija Beriju, bliskog Staljinovog saradnika i egzekutora u staljinističkim čistkama. Berija je kasnije uhapšen, osuđen na smrt i streljan.

1962. - Iz Kejp Kaneverala lansiran je prvi američki telekomunikacioni satelit „Telstar“, koji je omogućio prenos TV programa preko Atlantskog okeana.

1973. - Bahamska ostrva su stekla nezavisnost u okviru Britanskog Komonvelta, posle 190 godina britanske kolonijalne vladavine.

1973. - Rođen je Nelson de Hezus Silva, poznatiji kao Dida, brazilski fudbalski golman

1976. - Zbog pucanja ventila u hemijskoj fabrici „Ikmeza“ u blizini Milana, oblak hemijskih materija, među kojima i dioksina, teško je zagadio četiri opštine. Seveza, Meda, Dezio i Čezena. To je bila prva ekološka nesreća te vrste u Evropi.

1992. - Američki sud osudio je bivšeg panamskog diktatora Manuela Norijegu na 40 godina zatvora jer je dozvolio krijumčarenje droge u Panami.

1992. - Završile se demonstracije u Beogradu 1992. - Studentski protest.

1994. - Leonid Kučma pobedio je na predsedničkim izborima u Ukrajini.

1995. - Vojne vlasti oslobodile su iz šestogodišnjeg kućnog pritvora vođu burmanske opozicije i dobitnicu Nobelove nagrade za mir Aung San Su Chi.

1999. - Šest afričkih vlada potpisalo je sporazum o prekidu vatre, čime je okončan građanski rat u Demokratskoj Republici Kongo. Sporazum je potpisan bez učešća pobunjeničkih grupa involviranih u sukobe.

2000. - U gomili smeća koja se srušila na sirotinjsko naselje, nazvano Obećana zemlja, u Manili (Filipini) stradalo je više od 200 ljudi.

2001. - Crtež Leonarda da Vinčija prodat je u aukcijskoj kući Kristi's za rekornih 8,1 miliona funti (11,4 miliona dolara).

LINK

 

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar