Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

Kompjuter po mojoj meri II izdanje

Kompjuter po mojoj meri II izdanje

Popust cena: 440 rsd

PC I GADŽETI - Vodič za rešavanje problema i nadogradnju

PC I GADŽETI - Vodič za rešavanje problema i nadogradnju

Popust cena: 2280 rsd

Na današnji dan (11. april 1984.) – Obavljena prva popravka satelita u svemiru

1984: Astronauti vraćaju neispravni Solar Max satelit, popravljaju ga i vraćaju nazad u orbitu. Ovo je prvi put da je satelit bio popravljan u svemiru.

Solar Maximum misija je startovana 14. februara 1980. godine ali je imala problema sa sistemom za kontrolu položaja i elektronikom na instrumentu za posmatranje.

Svemirski brod Izazivač (Challenger) je lansiran iz Kejp Karnevala 6. Aprila. Pet dana kasnije, astronauti Džordž Nelson i Džejms van Hoften koristili su robotičku ruku na daljinsko upravljanje kako bi vratili neispravni satelit iz orbite i smestili ga na krmu Izazivača.

Zatim su zamenili sistem za kontrolu položaja i glavnu elektronsku kutiju neispravnog satelita, a onda ga vratili nazad u orbitu. On je služio sledećih 5 godina, pre nego što je ponovo ušao u Zemljinu atmosferu i srušio se u plamenu 2. decembra 1989.

Let Izazivača dug sedam dana, takođe je služio da se naučni satelit veličine autobusa prenese u orbitu, kako bi izvršio 57 različitih eksperimenata i testirao efekte dugoročne izloženosti radijaciji i mikrometeoroidima. Na primer jedan od njih je bio studentski eksperiment i ispitivao je da li pčele mogu ga proizvedu saće u bestežinskim uslovima. Odgovor je da mogu.

Izazivač je obavio još četiri uspešne misije 1984. i 1985. pre svog 10. i poslednjeg leta 18. januara 1986. godine kada je eksplodirao 73 sekunde posle lansiranja. Svih sedam članova posade je poginulo.

Izvor: Wired.com

Pripremio: Marko Kusurović

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272