Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

Oracle 11g baze podataka

Oracle 11g baze podataka

Popust cena: 1930 rsd

Na današnji dan (11. jun 1985.) – umrla je Karen En Kuinlan

11. juna 1985. godine umrla je Karen En Kuinlan kada su doktori posle devet godina kome odlučili da je isključe sa respiratora. Njen slučaj je bio prekretnica u etičkoj raspravi treba li i dalje pokušavati održati život kada je sigurno i nepovratno već izgubljen.

Karen En Kuinlan bila je 21-godišnja studenkinja 1975. godine kada je na jednoj zabavi popila dosta alkohola zajedno sa drogom. Pošto se nije dobro osećala njen prijatelj je smešta u krevet, a kasnije kada se vratio da je obiđe, utvrdio je da ne diše.
Dok je pomoć stigla njen mozak, koji je ostao bez kiseonika, bio je delimično oštećen i ona je prešla u takozvano (kako to doktori kažu) dugotrajno vegetativno stanje.

Karen En Kuinlan je priključena na medicinske aparate. Pošto se njeno stanje posle nekoliko meseci nije popravljalo njeni roditelji su tražili od doktora da je isključe sa aparata. Doktori su odbijali, govoreći da to nije smrt po medicinskim standardima. čak se i država Nju Džerzi se umešala sa stavom da će sudski progoniti svakog medicinskog radnika koji bude pomogao da se okonča život devojke.

Džozef Kuinlan, otac devojke, pokrenuo je sudski spor, kako bi okončao održavanje u životu pomoću aparata ali je odbijen.

Ceo tekst

Pripremio: Milenko Kusurović

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272