Na današnji dan, 12. jula

 

 

  • Twitter
  • Facebook
  • Google plus
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Email

 

Pregleda (30 dana / ukupno): 8 / 3135

100. p. n. e. - Rođen je Gaj Julije Cezar, rimski državnik, vojskovođa i pisac.

1191. - Engleski kralj Ričard Lavljeg Srca zauzeo je u Trećem krstaškom ratu grad Akru.

1536. - Umro je Erazmo Roterdamski, holandski humanista, filozof i filolog.

1543. - Engleski kralj Henri VIII oženio se šesti i poslednji put. Ovog puta sa Katarinom Par, udovicom lorda Latimera.

1561. - Na današnji dan, 1561. godine završena je izgradnja Pokrovskog sabora, poznatog kao Hram Vasilija Blaženog. Hram, izgrađen po naredbi cara Ivana Groznog, bio je svedok velikih istorijskih promena u Rusiji i ostao simbol ruske prestonice.

Pre 450 godina, na današnji dan bio je osveštan Hram Vasilija Blaženog, sagrađen po naredbi cara Ivana Groznog, u čast zauzimanja Kazanskog i Astrahanskog carstva. Prema legendi, car je naredio da se graditeljima hrama, Barmi i Postniku, iskopaju oči, da ne bi nikada više mogli da sagrade tako lep hram.

2011. Google slavi 450 godina od završetka radova na Hramu Vasilija Blaženog.

1682. - Umro je Žan Pikar, francuski astronom.

1690. - U bici kod Bojna, u „Slavnoj revoluciji“, engleski kralj Vilijam III Oranski pobedio je katoličke snage Džejmsa II. (Ovaj dan protestanti u Severnoj Irskoj, „Oranžisti“, obeležavaju nizom parada i marševa, što izaziva revolt katolika i dovodi do sukoba sa policijom).

1806. - U Parizu je formirana Rajnska konfederacija u koju je ušlo šesnaest nemačkih država pod protektoratom Napoleonove Francuske. To je označilo i kraj Svetog Rimskog Nemačkog carstva, koje je ukinuto 6. avgusta kada se Franc I Habzburg odrekao carske nemačke krune. Konfederacija se raspala 1813. godine nakon Napoleonovog poraza u bici kod Lajpciga.

1854. - Rođen je Džordž Istman, američki izumitelj i industrijalac, Osnovao je kompaniju Kodak.

1884. - Rođen je Amedeo Modiljani, italijanski slikar i vajar.

1899. - Rođen je Sima Milutinović, inženjer i profesor Mašinskog fakulteta u Beogradu, najplodniji jugoslovenski konstruktor aviona.

1904. - Rođen je Pablo Neruda, čileanski književnik. Dobitnik je Nobelove nagrade za književnost 1971(† 1973).

1910. - Umro je Čarls Stjuart Rols, engleski proizvođač automobila i pilot.

1912. - Rođen je Petar Stambolić, narodni heroj, istaknuti društveno-politički radnik, general-major JNA, predsednik Vlade SR Srbije, predsednik SIV-a i Predsedništva SFRJ.(† 2007)

1920. - Zvanično je otvoren Panamski kanal, šest godina nakon što je kroz njega prošao prvi brod.

1935. - Umro je Alfred Drajfus, francuski oficir.

1941. - Na Cetinju je u Drugom svetskom ratu proglašena kvislinška suverena i nezavisna Crna Gora pod protektoratom fašističke Italije.

1941. - Nakon napada Nemačke na SSSR u Drugom svetskom ratu, sovjetska vlada i Velika Britanija potpisale su u Moskvi sporazum o uzajamnoj pomoći i zajedničkoj borbi protiv nacističke Nemačke.

1948. - Rođen je Dušan Kovačević, srpski dramski pisac.

Meda peva bluz

Kao i u prvom romanu Bila jednom jedna zemIja, Dušan Kovačević i u Medi uspeva da očuva briljantnu duhovitost replika, burleskne situacione obrte, fantazmagorične slike „stvarnosti", toliko karakteristične za njegove drame i filmove. LINK

Dvadeset srpskih podela

ili, zašto je teško, skoro nemoguće, ostvariti minimum nacionalnog interesa (MNI) kad je reč o sudbini naroda i države LINK

Generalna proba samoubistva

Prva drama Dušana Kovačevića napisana u ovom veku, kao „malo gorča komedija o laži”, na bravurozan način objedinjuje opsesivne slike prvih drama najvećeg srpskog dramatičara - Maratonaca i Svetog Georgija - suludo kriminalizovanu familiju i obogaljene, prisilne heroje. LINK

Život u tesnim cipelama

Drama prati priču o nesrećnim radnicima fabrike za proizvodnju letnje i zimske obuće, koji deseti dan štrajkuju glađu, boreći se za svoja „radnička prava”. LINK

1952. - Rođen je Voja Antonić inženjer koji je konstruisao prvi domaći kućni računar "Galaksija"

dali i voja antonic

  • Zoin Mihailo: "Dalijev sat kod Voje radi tačno."

1960. - Francuska je priznala nezavisnost kolonija u Africi: Dahomeja, Nigera, Gornje Volte, Obale Slonovače, Čada, Centralne Afrike i Konga.

1962. - Osnovani su Rolling Stones:

1972. - Rođen je Nenad Jezdić srpski glumac.

1979. - Gilbertova Ostrva u Tihom Okeanu su stekla nezavisnost u okviru Britanskog komonvelta pod nazivom Republika Kiribati posle 87 godina britanske kolonijalne uprave.

1984. - Umro je Marko Ristić, srpski pisac i diplomata.

1993. - Zemljotres na severu Japana aktivirao je klizišta i pokrenuo džinovske morske talase (cunamije), u kojima je oko 200 ljudi izgubilo život.

1997. - Kubanska vlada je, nakon laboratorijskih ispitivanja, potvrdila autentičnost posmrtnih ostataka legendarnog gerilskog vođe Ernesta Če Gevare, pronađenih u Boliviji, gde je ubijen, a potom prebačen na Kubu, na osnovu sporazuma vlada dveju zemalja.

1998. - Francuska je pobedom nad Brazilom u Parizu u finalu svetskog fudbalskog prvenstva, prvi put postala prvak sveta u fudbalu.

2000. - Umro je princ Tomislav Karađorđević, sin kralja Aleksandra I i brat Petra II.

2001. - Bivši bugarski car Simeon II prihvatio je kandidaturu za premijera te zemlje. Na tu dužnost je zvanično izabran u parlamentu 24. jula.

2001. - SAD su objavile crnu listu zemalja koje nisu započele borbu protiv trgovine ljudima. Na tom spisku nalaze se 23 zemlje, uključujući Izrael, Grčku i Saudijsku Arabiju.

2002. - U Beogradu je započela rad Komisija za izradu Ustavne povelje buduće državne zajednice Srbije i Crne Gore.

2003. - Savet bezbednosti UN produžio je mandat međunarodnim mirovnim snagama u Bosni i Hercegovini (SFOR) za godinu dana i zatražio da svi optuženi za ratne zločine budu privedeni pravdi. Snage Sfora razmeštene su u Bosni i Hercegovini u januaru 1996.

IZVOR

 

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar