Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Na današnji dan 15. septembra Agata Kristi, Isidor Bajić

533. - Vizantijski vojskovođa Velizar zauzeo Kartaginu, prestonicu Vandalske kraljevine.

668. - Umro je Konstans II Pogonat, vizantijski car.

1014. - Bitka na Belasici u kojoj je vizantijska vojska do nogu potukla trupe cara Samuila.

1776. - Tokom Američkog rata za nezavisnost britanske trupe pod komandom generala Vilijama Haua zauzele Njujork.

1810. - U Meksiku počeo ustanak protiv španske vlasti koji je s prekidima trajao do 1820, kada je proglašena nezavisnost Meksika od Španije.

1822. - Britanske trupe zauzele Kairo, a Rabi-paša, koji se predao Britancima, proteran na Cejlon. Kairo ostao pod britanskom kontrolom do 1922, kada je Egipat proklamovao nezavisnost, a grad postao prestonica države.

1830. - Rođen je Porfirio Dijas, meksički general i državnik.

1864. - Tokom lova na jarebice nesrećnim slučajem ubio se engleski istraživač Džon Haning Spik, prvi Evropljanin koji je u avgustu 1858. video afričko jezero Viktorija, tvrdeći da je ono izvorište Nila.

1890. - Rođena je Agata Kristi, engleska književnica. (†1976.)

  • Zoin Mihailo: "Agata Kristi je više napisala knjiga nego što je većina ljudi pročitala."

1903. - U Porto Alegreu, Brazil, osnovan Fudbalski klub Gremio Porto Alegre.

1904. - Rođen je kralj Umberto II, poslednji kralj Italije.

1915. - Umro je Isidor Bajić, srpski kompozitor.

1916. - U bici na Somi u Prvom svetskom ratu Britanci prvi put upotrebili tenkove, napravljene prema projektu Ernesta Svintona.

1935. - Nemački Rajhstag na vanrednom zasedanju u Nirnbergu doneo zakon o oduzimanju državljanstva Nemcima jevrejskog porekla i zakon o zaštiti nemačke krvi i časti kojim je bilo zabranjeno sklapanje brakova između Nemaca i Jevreja i zapošljavanje Nemaca kod jevrejskih poslodavaca.

1938. Tomas Vul (Ešvil, 3.10. 1900. - Baltimor, 15.9. 1938.) je bio američki književnik. Njegovi romani su autobiografska ili poluautobiografska dela. Pisana s mnogo retoričke bujnosti, ističu se naglašenim individualizmom i gotovo mističnim uzdizanjem mladosti, seksusa i Amerike, ali sadrže i izraženu kritiku društvenih odnosa. Dela: "Pogledaj dom svoj, anđele", "O vremenu i reci", "Paučina i stena", "U mračnoj šumi tajanstvenoj kao vreme".

1941. - Rođen je Viktor Zubkov, premijer Rusije.

1949. - Konrad Adenauer izabran za prvog kancelara Zapadne Nemačke, a Teodor Hojs za prvog predsednika republike.

1961. - Rođena je Sonja Savić, srpska glumica

1967. - Umro je Abdel Hakim Amer, egipatski komandant.

1972. - Španija i Sovjetski Savez potpisali ugovor o trgovini, prvi ugovor dve zemlje od okončanja Španskog građanskog rata.

1973. - Umro je Gustav VI Adolf, švedski kralj.

1975. Pavel Osipovič Suhoj (rus. Павел Осипович Сухой, blr. Павел Восіпавіч Сухі); (Glubokoe, 10. jul 1895 — Moskva, 15. septembar 1975) je bio konstruktor aviona koji je za preko četiri decenije konstruisao više od 30 tipova aviona. Posebno poznat po seriji mlaznih lovačkih i jurišnih aviona projektovanih za potrebe sovjetskog ratnog vazduhoplovstva. Projektant je prvog sovjetskog mlaznog aviona i prvog supersoničnog aviona. Bio je uspešan projektant aviona, u svetskim razmerama.[1]

1986. - Rođena je Sanja Jovanović, hrvatska plivačica

1987. - Nemački hakeri, „Haos klub“, upali u kompjuterski sistem NASA i instalirali program nazvan „Trojanski konj“.

1989. - Počinje šahovski turnir u Tilburgu, Holandija.

1995. - Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija produžio je za još šest meseci delimičnu suspenziju sankcija protiv Jugoslavije.

1996. - Vođa italijanske secesionističke partije „Severna liga“ Umberto Bosi proglasio je sever Italije Federalnom Republikom Padanijom, što su oštro osudile ostale političke snage u zemlji.

1999. - Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija odobrio formiranje međunarodnih snaga za Istočni Timor zbog talasa nasilja koji su izazvale proindonežanske snage posle referenduma na kom su se stanovnici te indonežanske pokrajine izjasnili za nezavisnost.

2000. - U francuskom delu Baskije uhapšen je najtraženiji španski begunac Injasio Grasija Aregui, prema zvaničnom Madridu vođa baskijske terorističke grupe ETA.

2000. - U Sidneju otvorene 27. Olimpijske igre. Jugoslovenski sportisti na tim igrama osvojili tri medalje, tj. zlatnu odbojkaši, srebrnu Jasna Šekarić u gađanju iz vazdušnog pištolja, a bronzanu vaterpolisti.

2001. - Predsednik Džordž Buš prvi put je rekao da su SAD 'u ratu', označivši vođu islamističke terorističke mreže Al Kaida Saudijca Osamu bin Ladena kao organizatora terorističkih napada četiri dana ranije na Njujork i Vašington.

2002. - Južna i Severna Koreja sporazumele su se da otpočnu uklanjanje mina duž granice dveju zemalja.

2002. - Na parlamentarnim izborima u Makedoniji, četvrtim od osamostaljenja te bivše jugoslovenske republike, pobedila opoziciona koalicija „Za Makedoniju zajedno“, predvođena Socijaldemokratskim savezom Branka Crvenkovskog.

2007. - Umro je Kolin Mekre, britanski automobilista.

IZVORI: LINK.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272