Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

Naučite Swift 3

Naučite Swift 3

Popust cena: 1100 rsd

Na današnji dan (1. jul. 1858) – Darvin i Volas došli do istoga zaključka

1858: Društvo Linnaean iz Londona je slušalo tekst o tome kako prirodna selekcija utiče na evoluciju i različitost vrsta. Autori ovoga teksta su bili čarl Darvin i Alfred Rasel Volas. Moderni biolozi su rođeni.

Nakon završenih studija na Kembridžu 1831. Darvin se u svojoj dvadeset drugoj godini, ukrcao na istraživački brod "Bigl" pridruživši se tako ekipi prirodnjaka na naučnom putovanju po svetu. Darvin je na tom putovanju dobio priliku da posmatra geološke formacije koje su pronađene na različitim kontinentima i ostrvima kao i velik broj fosila i organizama.

Naučnici toga doba znali su da se evolucija desila. Fosilni ostaci su pružali dokaze o postojanju raznih oblika života, koji sada više ne postoje. Ali pitanje je, kako se to dogodilo? Posle putovanja na brodu Bigl Davin je radio na ovoj teoriji još od 1837.

Darvin je svoju teoriju prvi put objavio 1858. godine u novinama, istovremeno kada je to učinio i Alfred Rasel Volas, mladi prirodnjak koji je nezavisno od Darvina došao do istog zaključka.

Darvinova teorija je u celosti objavljena 1859. godine pod naslovom O poreklu vrsta (engl. On the Origin of Species). Nazvana „knjigom koja je šokirala svet“, knjiga je rasprodana već prvog dana te je naknadno štampano još šest izdanja.

Izvor:
http://www.wired.com/science/discoveries/
news/2008/06/dayintech_0701

Pripremio: Milenko Kusurović

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272