Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Na današnji dan 22. oktobra Sartr i Windows 7

1721. - Posle uspešno okončanog rata sa Švedskom, Rusija je postala nova sila na Baltiku, a Petar Veliki proglašen za cara cele Rusije.

1773. - Kralj Tonga poklonio engleskom istraživaču Džejmsu Kuku gorostasnu kornjaču, koja je u Londonu živela do 1966.

1797. - Francuz Andre Žak Garneren prvi upotrebio padobran, skočivši iz balona nad Parizom sa visine od 680 metara.

1811. - Franc List, mađarski kompozitor.

1844. - Anrijeta Rozina Bernar, poznata kao Sara Bernar, francuska glumica.

1873. - Da bi onemogućio Francuze da se udruže s nemačkim neprijateljima, nemački car Vilhelm I, na inicijativu kancelara Bizmarka, pridružio se savezu Rusije i Austrije.

1883. - U Njujorku izvođenjem opere „Faust“ francuskog kompozitora Šarla Gunoa otvorena operska kuća „Metropoliten“.

1887. - Uredu za patente u Njujorku Nikola Tesla prijavio šest izuma, među kojima i višefaznu naizmeničnu struju. Izume 1888. otkupila firma „Vestinghaus“ i njihovu primenu prikazala na svetskoj izložbi u Čikagu 1893.

1894. - Mihailo Petrović Alas, postao profesor matematike na Velikoj školi

1906. - Pol Sezan, francuski slikar.

1912. - Treća srpska armija generala Božidara Jankovića potukla u Prvom balkanskom ratu turske snage i oslobodila Prištinu.

1913. - Bao Daj, vijetnamski car.

1927. - Borisav Stanković, srpski pisac.

1947. - Počeo je rat Indije i Pakistana oko Kašmira pošto je kašmirski maharadža Hari Sing odbio da se priključi jednoj od dve zemlje kada je podeljen indijski potkontinent. Rat početkom 1949. okončan posredstvom Ujedinjenih nacija, a Kašmir ostao podeljen.

1962. - Predsednik SAD Džon Ficdžerald Kenedi izdao naređenje američkoj ratnoj mornarici i avijaciji da blokiraju Kubu zbog postavljanja sovjetskih nuklearnih raketa u toj zemlji. Kubanska kriza, koja je dovela svet na ivicu atomskog rata, okončana mesec dana kasnije sporazumom sovjetskog lidera Nikite Hruščova i Kenedija o povlačenju nuklearnog naoružanja i deblokadi Kube.

1964. - Francuski književnik Žan Pol Sartr odbio Nobelovu nagradu za književnost.

1967. - Borivoje Ž. Milojević, geograf, profesor Beogradskog univerziteta i akademik SANU.

1973. - Pablo Kasals, španski violončelista katalonskog porekla.

1984 - Aleksandar Marić, australijski košarkaš.

1987. - Primerak retke edicije Gutenbergove biblije prodat u aukcijskoj kući „Kristi“ u Njujorku za rekordnih 5,39 miliona dolara.

1991. - Predsedništvo Jugoslavije nepotpunom sastavu, činili ga Srbija, Vojvodina, Kosovo i Crna
Gora, odbacilo predlog Evropske zajednice da jugoslovenska federacija bude rekonstituisana u asocijaciju suverenih država. Odluka doprinela produbljavanju jugoslovenske krize i definitivnom raspadu zemlje.

1992. - Na putu Priboj-Rudo iz autobusa kidnapovano 16 muslimana, stanovnika sela Sjeverin na granici Srbije i Bosne, a potom ubijeno u Višegradu. Otmicu i ubistvo izvršili Milan Lukić, Oliver Krsmanović i Dragutin Dragićević i Đorđe Šević, pripadnici Višegradske brigade Vojske Republike Srpske, koji su gotovo 11 godina posle otmice osuđeni na višegodišnje kazne zatvora.

2002. - Iz štampe je izašla naša knjiga



U samo 24 lekcija od jednog sata ili manje, počećete koristiti Macromedia Flash MX. Upotrebom pravolinijskog, korak-po-korak pristupa, svaka lekcija se nadograđuje na prethodnu, dozvoljavajući vam da naučite osnove Flash-a od osnove pa na više. VIŠE O KNJIZI.

2000. - Posmrtni ostaci jednog od najvećih srpskih pesnika Jovana Dučića preneti, 57 godina po njegovoj smrti, iz američkog mesta Libertvil i sahranjeni u rodnom gradu Trebinju u Republici Srpskoj. Sahrani prisustvovao i predsednik Jugoslavije Vojislav Koštunica, koji je potom posetio Sarajevo, što je bila prva poseta predsednika Jugoslavije nekoj od bivših jugoslovenskih republika.

2009. -Majkrosoft zvanično pustio u prodaju operativni sistem Windows 7.

2017. Počeo 62. Međunarodni sajam knjiga. Naša izdavačka kuća je između dva sajma knjiga objavila 9 novi naslova.



IZVOR

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272