Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Na današnji dan 23. avgusta Jara Ribnikar, Kišon, Rudolf Valentino

406. - Umro je Radagajst, kralj Gota.

1305. - Umro je Vilijam Volas, vođa Škota u borbi protiv Engleza.

1514. - Turski sultan Selim I pobedio je u bici kod Čaldirana persijskog šaha Ismaila, potom je osvojio Siriju (1516).

1754. - Rođen je Luj XVI, francuski kralj od 1774.

1775. - Kralj Engleske Džordž II proglasio je američke koloniste, koji su u aprilu počeli borbe za nezavisnost američkih država, pobunjenicima i unajmio 20.000 nemačkih plaćenika da se obračunaju s njima. Američki rat za nezavisnost završen je pobedom kolonija 1783.

1839. - Na početku Opijumskog rata sa Kinom, Velika Britanija je zauzela Hongkong.

1863. - Umro je Mihail Semjonovič Ščepkin, ruski glumac.

1864. - Rođen je Elefterios Venizelos, grčki državnik.

1912. - Rođen je Džin Keli, američki filmski glumac, režiser i baletski igrač.

1912. - Rođena je Jara Ribnikar, srpska književnica (umrla 2007.)

1914. - Japan je objavio rat Nemačkoj u Prvom svetskom ratu.

1923. - Rođen je Efraim Kišon, izraelski pisac-satiričar, dramaturg i reditelj.

Naručite.

1926. - Umro je Rudolf Valentino, američki glumac italijanskog porekla.

Naručite.

1939. - Ministri inostranih poslova Nemačke i SSSR Joahim fon Ribentrop i Vjačeslav Mihajlovič Molotov potpisali su u Moskvi sporazum o nenapadanju, kojim je Hitleru otvoren put da napadne Poljsku.

1942. - Počela je bitka za Staljingrad, najveća bitka u Drugom svetskom ratu. Završena je 2. februara 1943. katastrofalnim porazom Nemaca i njihovih saveznika, koji je označio prekretnicu Drugog svetskog rata na evropskom ratištu.

1944. - Rumunija je, u Drugom svetskom ratu, prekinula savezništvo sa Hitlerovom Nemačkom i pridružila se Saveznicima. Kralj Mihail I objavio je rat Nemačkoj i naredio da se uhapsi pronacistički lider Jon Antonesku.

1944. - Savezničke trupe su u Drugom svetskom ratu oslobodile francuski grad Marsej.

1944. - Umro je Abdul Medžid II, turski sultan. (* 1868.)

1945. - Privremena Narodna skupština Demokratske Federativne Jugoslavije donela je Zakon o agrarnoj reformi i kolonizaciji, kojim je oduzet višak zemlje i poljoprivredne imovine zemljoposednicima, crkvama i manastirima i tzv. nezemljoradnicima.

1947. - Rođen je Goran Sultanović, srpski glumac.

1958. - Počelo emitovanje probnog programa Televizije Beograd (TVB). TVB započinje emitovanje svog prvog programa - Dnevnika u 20 sati.

Prvi telop Televizije Beograd, fotografija Svetislava Slave Čortomića

  • Zoin Mihailo: "Prvi televizori su bili postavljeni na pojedinim lokacijama u Beogradu, i stanovima funkcionera. Kasnije su, funkcioneri na poklon dobili i televiziju."

1962. - Američki telekomunikacioni satelit „Telstar“ emitovao je prvi televizijski prenos između SAD i Evrope.

1966. - Umro je Ivan Sarić, pionir vazduhoplovstva

Sarićev avion. LINK.

  • Zoin Mihailo: "Imali smo pionire vazduhoplovstva, a onda su nama vladali oni koji ne znaju ni da izgovore vazduhoplov."

1973. - Pljačkaš banke u Stokholmu uzeo je četvoro ljudi za taoce. Tokom šest dramatičnih dana između pljačkaša i zarobljenika razvilo se prijateljstvo koje je kasnije opisano i analizirano kao „Stokholmski sindrom“.

1979. - Prvak Boljšoj baleta Aleksandar Godunov zatražio je i dobio politički azil u SAD.

1989. - Umro je Nebojša Mitrić, srpski vajar.

1990. - Sovjetska republika Jermenija objavila je nezavisnost, a Estonija je počela pregovore o odvajanju od tadašnjeg SSSR-a.

1992. - Oko 200 mladih neonacista je u prisustvu stotina oduševljenih pristalica napalo hostel za izbeglice u nemačkom gradu Rostok i sukobilo se sa policijom.

1996. - Ministri inostranih poslova SR Jugoslavije i Hrvatske Milan Milutinović i Mate Granić potpisali su u Beogradu, u Palati federacije, sporazum o normalizaciji odnosa. Sporazumu je prethodio susret predsednika Srbije i Hrvatske Slobodana Miloševića i Franje Tuđmana, 7. avgusta u Atini.

1996. - U Beogradu je otvorena kancelarija za vezu haškog Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene na prostoru bivše Jugoslavije. Kancelarija je otvorena na osnovu sporazuma koji su vlasti SRJ i predstavnici UN, posle višemesečnih pregovora, potpisale u Njujorku.

1999. - Ruski kosmonaut Sergej Avdejev postavio je, boraveći u svemirskoj stanici „Mir“ 712 dana, novi rekord u neprekidnom boravku u svemiru.

1999. - Umro je Hasan II, marokanski kralj.

2000. - Avion „Erbas A320“ kompanije „Galf er“ sa 135 putnika i osam članova posade srušio se u vode Zaliva, na pet kilometara severno od obale Bahreina. Uzrok pada bio je požar u jednom od motora. U udesu nije bilo preživelih.

2000. - Umro je Milivoje Mića Tomić, srpski glumac (* 1920.).

2001. - Japanski sud doneo je odluku da centralna vlada mora da plati odštetu od 375.000 dolara petnaestorici Korejanaca koji su odmah po završetku Drugog svetskog rata preživeli eksploziju na japanskom brodu.

IZVORI: LINK.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272