Na današnji dan, 30. decembra

 

 

  • Twitter
  • Facebook
  • Google plus
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Email

 

Pregleda (30 dana / ukupno): 5 / 2488

1691. - Umro je engleski hemičar i fizičar Robert Bojl. On je prvi uočio razliku između hemijskih elemenata i spojeva i postavio zakon o odnosu pritiska i zapremine. Izolovao je metil-alkohol i aceton.

1803. - Bivša francuska kolonija Luizijana, koju je ranije iste godine francuski car Napoleon I prodao Amerikancima, ušla u sastav SAD i tako skoro udvostručila teritoriju SAD.

1864. - Rođen je srpski slikar Marko Murat, jedan od osnivača umetničkog društva Lada 1904. u Beogradu. Najuspešnijim njegovim delima smatraju se pejsaži u kojima prikazuje autentičnu atmosferu Dalmacije.

1865. - U Bombaju je rođen engleski pisac Radjard Kipling, majstor kratkih priča u kojima je prikazao život u Indiji. Dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1907. ('Knjiga o džungli')

1886. - Nemačka i Portugalija su potpisale sporazum kojim su odredile granice između Angole i nemačke Jugozapadne Afrike, kasnije Namibije.

1903. - U požaru u čikaškom pozorištu Irikvoi poginulo 588 ljudi.

1906. - Rođen Kerol Rid, uz Dejvida Lina vodeći britanski filmski režiser posle Drugog svetskog rata. Dobitnik Oskara za mjuzikl "Oliver".

1915. - Nemačka podmornica je kod ostrva Krita, u Prvom svetskom ratu, torpedovala britanski putnički brod Persija. Poginulo je 330 od 501 putnika i člana posade.

1916. - U Petrogradu, Rusije, je ubijen i u reku Nevu bačen kaluđer-mistik Grigorij Jefimovič Raspućin, veoma uticajna ličnost na dvoru ruskog cara Nikolaja II Romanova i miljenik carice Aleksandre. Ubistvo je izvršila grupa oficira koja je želela da spase ugled monarhije.

1922. - Zvanično je osnovan Savez Sovjetskih Socijalističkih Republika, SSSR, stvaranjem konfederacije Rusije, Belorusije, Ukrajine i Transkavkaske Federacije.

1928. - Rodjen je Bo Didli (Didley), američki pevač i autor, popularan u 50 godinama 20. veka.

1933. - Pripadnik rumunske organizacije Gvozdena garda je ubio premijera Jona Duku. Na mesto premijera došao je profašista George Tartaresku, koji je potom Rumuniju približio silama Osovine.

1944. - Umro je francuski pisac i muzikolog Romen Rolan, kosmopolit, pacifista, često nazivan francuskim Tolstojem i savešću vremena. Njegov književni opus sadrži 75 knjiga iz različitih oblasti. Dobitnik je Nobelove nagrade za književnost 1915.

Potpis Romena Rolana.

1947. - Rumunski kralj Mihal I je abdicirao pod pritiskom komunista, koji su potom proglasili Narodnu Republiku Rumuniju.

1961. - Rodjen je Ben Džonson (Johnson), kanadski atletičar, sprinter.

1968. - Umro je norveški državnik Trigve Li, prvi generalni sekretar Ujedinjenih nacija, od 1946. do 1952. Pre Drugog svetskog rata bio je sekretar Socijalističke partije Norveške i ministar pravosuđa, a posle nemačke invazije na Norvešku 1940. šef diplomatije u izbegličkoj vladi u Londonu.

1988. - Premijer SFRJ Branko Mikulić i njegova vlada su podneli ostavke zbog brojnih kritika da Vlada nije u stanju da reši ekonomsku krizu u zemlji.

1990. - Vlasti Albanije su prvi put dozvolile Jevrejima iseljavanje u Izrael.

1991. - Na sastanku u glavnom gradu Belorusije Minsku lideri Zajednice Nezavisnih Država, nastale po raspada SSSR-a, nisu uspeli da se dogovore o zajedničkoj vojsci, pa je svim bivšim sovjetskim republikama prepušteno da formiraju sopstvene oružane snage.

1993. - Izrael i Vatikan, posle dva milenijuma uglavnom neprijateljskih odnosa rimokatoličke crkve i Jevreja, potpisali sporazum o međusobnom priznavanju i uspostavljanju punih diplomatskih odnosa.

1997. - Kina i Južna Afrika su potpisale sporazum o uspostavljanju diplomatskih odnosa od 1. januara 1998.

2000. - General Omar el Bašir je po drugi put izabran za predsednika Sudana i obećao da će nastaviti napore za uspostavljenje mira u zemlji u kojoj je oko dva miliona ljudi poginulo u sukobima u građanskom ratu ili umrlo od gladi. El Bašir došao je na vlast državnim udarom 1989., a pobedio na izborima 1995.

2002. - Predsedniku Srbije Milanu Milutinoviću je istekao mandat. Funkciju vršioca dužnosti predsednika Srbije preuzela je predsednica Skupštine Srbije Nataša Mićić.

2013. - Preminuo je Ljubomir Tadić. Ljubomir Tadić (Smriječno, 14. maj 1925Beograd, 30. decembar 2013) bio je profesor filozofije, akademik i član SANU. Karijeru je počeo 1954. godine kao asistent na Pravnom fakultetu u Sarajevu, a ubrzo je postao i vanredni profesor. Godine 1962. postao je viši savetnik i Institutu društvenih nauka u Beogradu.Godine 1968. bio je jedan od predvodnika studentskog protesta, a 1974. je zbog „nepodobnosti“ udaljen sa fakulteta.

IZVOR.

 

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar