Na današnji dan, 4. juna Sokrat, Kazanova i Mekinro

 

 

  • Twitter
  • Facebook
  • Google plus
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Email

 

Pregleda (30 dana / ukupno): 5 / 3186

470. p. n. e. - Rođen je Sokrat, grčki filozof.

 

Platon: Odbrana Sokratova

Sokrat je predstavljao ideal moralnih vrlina: mudrosti, skromnosti, trezvenosti, umerenosti, pravičnosti, hrabrosti, nesavitljivosti. LINK

 

Platon: Dela

Ijon, gozba, Fedar, Odbrana Sokratova, Kriton, Fedon... najpoznatije antičke tragedije iz pera jednog od najvećih antičkih filozofa. LINK

 

* * *

1039. - Umro je Konrad II, nemački kralj i car Svetog rimskog carstva. (*990.)

1133. - Nemački kralj Lotar II krunisan je za rimskog cara tokom pohoda na Rim, koji je preduzeo da u Rim vrati prognanog papu Inoćentija II.

1783. - Francuski pronalazači braća Etjen i Žozef Mongolfje prvi put su javno demonstrirali letenje balonom punjenim zagrejanim vazduhom.

1798. - Umro je Đovani Kazanova de Saingalt, italijanski avanturista.

 

Suzan Svon: Kazanova mi je rekao

Svon je napisala odu neočekivanim trenucima u životu i ljubavi, i iskustvima koja stičemo kroz putovanja, posle kojih više nismo isti. LINK

 

* * *

1831. - Belgijski Kongres proglasio je princa Leopolda iz dinastije Saks-Koburg za prvog monarha nezavisne Belgije.

1859. - Rođen je Paja Jovanović, srpski slikar.

1867. - Rođen je Karl Gustav Emil fon Manerhajm, finski maršal i državnik.

1911. - Rođen je Milovan Đilas, srpski političar.

1916. - Kod Ljvova u Prvom svetskom ratu počela je ofanziva ruskog generala Alekseja Brusilova, koja je značajno olakšala položaj saveznika na zapadnom front i u Italiji. Brusilov je u avgustu potukao trupe sila Osovine i zarobio oko 400.000 vojnika.

 

Pesadija generala Brusilova

1920. - U dvorcu Trijanon kod Pariza sile Antante su posle Prvog svetskog rata potpisale mirovni ugovor sa Mađarskom i oduzele joj teritorije koje je držala u okviru Austro-Ugarske. Oko 3,5 miliona Mađara ostalo je izvan matične zemlje, najviše u Rumuniji.

1941. - Umro je Fridrih Vilhelm II, pruski kralj i nemački car.

1942. - Počela je četvorodnevna bitka za pacifička ostrva Midvej, u kojoj su Amerikanci naneli prvi ozbiljan poraz Japancima u Drugom svetskom ratu.

1943. - Vojnim pučem zbačen je sa vlasti predsednik Argentine Ramon Kastiljo.

1944. - Savezničke trupe ušle su u Rim u Drugom svetskom ratu.

1946. - General Huan Peron izabran je za predsednika Argentine. Oboren je s vlasti vojnim pučem 1955, nakon čega je živeo u egzilu. U zemlju se vratio 1973, kada je formirana peronistička vlada Hektora Kampore i ponovo je izabran za predsednika. Posle njegove smrti 1974. položaj predsednika preuzela je njegova supruga Izabela Peron.

1951. - Umro je Sergej Kuševicki, ruski dirigent.

1970. - Britanski protektorat Tonga stekao je nezavisnost u okviru Komonvelta.

1971. - Umro je Đerđ Lukač, mađarski filozof i književni kritičar. (*1885.)

1975. - Rođena je Andželina Džoli, američka glumica.

1976. - Rođen je Nenad Zimonjić, srpski teniser.

 

Patrik Mekinro: Tenis za neupućene

Knjiga Tenis za neupućene savršen je uvod za odrasle koji žele nešto novo, kao i za roditelje koji upisuju decu na sport kojim se mogu baviti celog života. LINK

 

* * *

1985. - Rođen je Lukas Podolski, nemački fudbaler.

1989. - Kineske vlasti su tenkovima rasturile studentske demonstracije na pekinškom trgu Tjenanmen na kojima je tražena demokratizacija zemlje. Prema zvaničnim podacima poginulo je 300 ljudi, a 7.000 je povređeno, a prema izveštajima većine svetskih medija poginulo je više hiljada ljudi.

1989. - Na prvim višepartijskim izborima u Poljskoj, nakon skoro 50 godina, opoziciona koalicija i alternativni sindikalni pokret „Solidarnost“ nadmoćno su pobedili vladajuće komuniste, što je označilo kraj komunizma i sovjetske prevlasti u Poljskoj. Vođa „Solidarnosti“ Leh Valensa u decembru 1990. postao je predsednik Poljske.

1991. - Komunistička vlada Fatosa Nanoa u Albaniji podnela je ostavku nakon 20-dnevnog generalnog štrajka.

1993. - Savet bezbednosti UN odobrio je slanje naoružanih trupa u Bosnu radi zaštite šest "zona bezbednosti" (Sarajevo, Tuzla, Žepa, Srebrenica, Goražde i Bihać) sa ovlašćenjem da upotrebe oružje, a u slučaju potrebe, odobreno je dejstvo NATO avijacije.

1996. - Evropska raketa „Arijana 5“ eksplodirala je 40 sekundi posle lansiranja.

1996. - Rođena je Ivana Blagojević, srpska gitaristkinja.

2003. - Hrvatska vlada je na šest meseci suspendovala vizni režim za građane Srbije i Crne Gore, koji je bio na snazi oko 12 godina.

2003. - Na izborima u Togou predsednik Gnasingbe Ejadema, osvojio je novi petogodišnji mandat. Na čelo države došao je vojnim udarom 1967. i važi za afričkog lidera koji najduže vlada.

2003. - U Obiliću na Kosovu u svojoj kući ubijena su tri člana porodice Stolić, supružnici Slobodan i Radmila i njihov sin Ljubinko. UNMIK ponudio 50.000 dolara nagrade za informacije koje bi dovele do hapšenja vinovnika tog zločina.

2004. - Umro je Nino Manfredi, italijanski komičar.

IZVOR

 

 

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar