Na današnji dan 5. novembra Minimaks, Milan Mladenović i Vivijen Li

 

 

  • Twitter
  • Facebook
  • Google plus
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Email

 

Pregleda (30 dana / ukupno): 8 / 2808

1630. - Mirovnim sporazumom u Madridu završen je englesko-španski rat, u kojem su Španija i njena saveznica Austrija poražene na moru i kopnu. Na strani Engleza borili su se Francuzi i Holanđani.

1688. - Vilijem Oranski se sa vojskom iskrcao u jugozapadnoj Engleskoj.

1854. - rođen je Pol Sabatje, fransuski hemičar, dobitnik Nobelove nagrade

1879. - umro je Džejms Klark Maksvel, teorijski fizičar 19. veka.

1882. - umro je Đura Daničić, srpski naučnik i filolog, sekretar Društva srpske slovesnosti, profesor Liceja i Velike škole u Beogradu.

1909. - rođena je Milena Pavlović-Barili, srpska slikarka i pesnikinja.

1911. - Italija je anektirala turske pokrajine u Libiji, Tripoli i Kirenaiku, i držala ih do 1943, kada su nemačko-italijanske snage u Drugom svetskom ratu potisnute iz Afrike.

1913. - rođena je Vivijen Li, britanska pozorišna i filmska glumica.

1914. - Pod komandom generala Oskara Poćoreka u Prvom svetskom ratu počela je nova austrougarska ofanziva na Srbiju, a srpske snage su prisiljene da se povuku. Usledila je kontraofanziva 3. decembra pod komandom Živojina Mišića koja je završena pobedom srpske vojske u Kolubarskoj bici polovinom decembra.

1926. - Nakon četvrtog atentata na Musolinija, u Italiji je donet Zakon o zaštiti države, kojim je uveden totalitarni fašistički režim.

1930. - rođen je Bora Todorović, srpski glumac.

1930. - umro je Kristijan Ajkman, holandski lekar.

1930. - umro je Luiđi Fakta, italijanski političar i novinar.

1938. - rođen je Milovan Ilić Minimaks, poznati televizijski i radijski novinar. (†2005).

1943. - U Jajcu je u Drugom svetskom ratu osnovana Telegrafska agencija Nove Jugoslavije - Tanjug. Prvi direktor bio je Vladislav Ribnikar.

1955. - rođena je Ljiljana Blagojević, srpska glumica

1955. - umro je Moris Utrilo, francuski slikar. (* 1883.)

1956. - Britanski padobranci su izveli desant na Port Said tokom britansko-francusko-izraelske agresije na Egipat; Sovjetski Savez je zapretio da će upotrebiti rakete ukoliko Francuzi i Englezi ne prihvate prekid vatre.

1960. - umro je Mak Senet, američki filmski režiser kanadskog porekla.

1963. - rođen je Darko Tomović, srpski glumac

1989. - umro je Vladimir Horovic, američki pijanista poreklom ruski Jevrejin.

1991. - umro je Jan Robert Maksvel, britanski medijski magnat češkog porekla.

1991. - Predsednici Srbije i Crne Gore Slobodan Milošević i Momir Bulatović odbacili su na Međunarodnoj konferenciji o Jugoslaviji u Hagu četvrtu verziju Sporazuma za opšte rešenje jugoslovenske krize, koju su ponudili međunarodni posrednici.

1994. - umro je Milan Mladenović, srpski muzičar, pesnik, pevač i gitarista grupe Ekatarina Velika. (* 1958.)Knjiga poezije pokazuje, kako je na promociji rekao Petar Janjatovic, da stihovi Milana Mladenovica i van muzickog rama imaju razloga za postojanje. NARUČITE KNJIGU.

1996. - Pakistanski predsednik je smenio premijera Benazir Buto, pod optužbom da je njena vlada ogrezla u korupciji i nepotizmu.

2000. - Poslednji etiopski car Hajle Selasije sahranjen je u sabornoj crkvi Svete Trojice u Adis Abebi, 25 godina nakon što je, u 83. godini, umro pod sumnjivim okolnostima, a potom sahranjen na način koji ne dolikuje jednom vladaru. Harizmatični afrički vođa, koji je po legendi direktni potomak kralja Solomona i kraljice od Sabe, svrgnut je nakon 44 godine vladavine u vojnom udaru 1974.

2001. - umro je Roj Bolting, britanski filmski producent.

2001. - U Beogradu je potpisan sporazum o saradnji jugoslovenskih vlasti i UNMIK-a, kojim su, po mišljenju srpske strane, potvrđeni osnovni principi i obaveze iz rezolucije 1224 Saveta bezbednosti UN, čime je otvoren put za učešće Srba na izborima na Kosovu.

2004. - umro je Sergej Lukač, srpski novinar.

IZVOR

 

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar