9. juna 1902. godine u Filadelfiji, Džo Horn i Frenk Hardart otvorili su prvi ekspres restoran (automat restoran). To je bio prvi restoran ovakve vrste u Americi.
Mušterije su ubacivale novčić od pet centi u automat kako bi otvorili staklena vrata i uzeli hranu. Horn i Hardart su uptrebljavali opremu patentiranu u Švedskoj, koju su uvezli iz Berlina u kome je već bilo restorana „bez konobara”.
Kompanija se proširila u Njujork 1912, godine a potom nastavila da se širi i počela je da izrađuje i koristi svoju opremu za automate.
Radnici koji su bili zaposleni u ovim restoranima, na početku linije su razmenjivali krupan novac u novčiće, koji su bili potrebne za automate. Jedan novčić (nikl – pet centi) za kafu, pet za ćuretinu u moči i još jedan novčić za pitu.
85 restorana u Filadelfiji i Njujorku činili su prvi američki lanac brze hrane.
Danas ovi automati „žive” u Istorijskom muzeju Amerike (Smithsonian’s National Museum of American History). U ovom muzeju možete videti originalni Horn & Hardart automat iz 1902. godine, sa staklima i mermerom.
Pripremio: Milenko Kusurović
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272 |
||