Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

Premiere Pro 2 - Praktične vežbe

Premiere Pro 2 - Praktične vežbe

Popust cena: 1240 rsd

Najmanja HDTV kamera na svetu

Da li se još uvek sećate ljudi iz Fraunhofer IIS Instituta za integrisana kola u gradu Erlangenu, u Nemačkoj, koji su izumeli MP3 muzički format? Pa, izgleda da ovi momci, nakon što su praktično promenili svet (hteli mi to ili ne, mora se priznati da MP3 predstavlja važan deo ljudske istorije), uopšte nisu sedeli skrštenih ruku, jer su u međuvremenu, kako izgleda, napravili najmanju HDTV kameru na svetu, čije su dimenzije 4 x 4 x 8 centimetara.

S obzirom da HDTV polako postaje standardna tehnologija, kako za proizvođače TV prijemnika tako i za televizijske kuće koje emituju program, moglo bi se ispostaviti da se ovo dostignuće nemačkog instituta može korisno upotrebiti u velikom broju različitih situacija, naročito u onim gde je obična kamera, jednostavno, isuviše kabasta. Štaviše, kvalitet slike je veoma ohrabrujući, jer je ovo malo čudo tehnike navodno u stanju da generiše sliku rezolucije 1920 x 1080 piksela, uz promenljivu učestalost frejmova do maksimalno 60 frejmova u sekundi, što znači da će u potpunosti zadovoljiti zahteve profesionalnih HDTV producentskih kuća.

Evo šta o novom uređaju kaže Stephan Gick, vođa grupe sa IIS Instituta, u jednom intervjuu koji je preuzet sa web sajta www.ue.dk: “Sve ovo smo uspeli da postignemo uglavnom zahvaljujući primeni dva različita pristupa: Elektronika same kamere odlikuje se izuzetno malim gubicima energije, što znači da generiše neznatnu količinu toplote i omogućava da kućište bude veoma malih dimenzija. Upotrebom visoko-integrisanih komponenata, stekli smo mogućnost da sve delove kamere, uključujući senzor slike, analogno-digitalni pretvarač, procesor boje i nekoliko različitih interfejsa, smestimo unutar sićušnog raspoloživog prostora u unutrašnjosti kamere.”

Još jedna veoma zanimljiva stvar u vezi ove kamere, jeste to što se svi njeni parametri, kao što su, na primer, postavke boje, osvetljenost, format slike, ili učestalost frejmova, mogu kontrolisati uz pomoć integrisanog softvera, preko najobičnijeg web čitača, što njenu upotrebu čini krajnje jednostavnom čak i sa stanovišta neiskusnih kućnih korisnika. Kamera je već dobila licencu od strane nekoliko velikih kompanija, tako da svi sa nestrpljenjem očekujemo dan kada će se ona konačno pojaviti u prodavnicama.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272