Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

Mesta na Internetu koja obavezno morate da posetite

Mesta na Internetu koja obavezno morate da posetite

Popust cena: 440 rsd

Ajax - trikovi

Ajax - trikovi

Popust cena: 1590 rsd

Nemojte da prodate i vaše tajne zajedno sa starim mobilnim telefonom

Verovatno vam je ova tema već poznata. Momak je prodao svoj stari mobilni telefon i ljudi koji su ga kupili dobili su sve njegove lične informacije, uključujući sve tekstualne poruke razmenjene između njega i njegove devojke. Da ne biste i vi tako prošli, pročitajte pažljivo ovaj članak.

Evo kako se to odigralo: Momak je prodao mobilni telefon ali je pre toga ispratio uputstva proizvođača da bi izbrisao sve lične informacije iz aparata. Normalno kada mi čujemo ovu priču žrtva nije ništa učinila da bi izbrisala svoje lične informacije, ili je uradio samo nešto površno, kao što je prevlačenje fajlova u smeće. Ovaj momak je u stvari pokušao da zaštiti svoju privatnost ali u tome nije uspeo.

Priznajem, posao koji treba da se uradi da bi se vratili izbrisani podaci su daleko iznad sposobnosti prosečnog korisnika polovne elektronike, ali je bez obzira pretnja veoma realna.

Dakle, šta možete da uradite povodom toga? Pre svega, možete da izbrišete svoje informacije pre nego što ponovo prodate ili reciklirate vaš mobilni telefon.

Evo kako:

Prvo, uklonite vašu SIM karticu ako je imate. Ovo je prvi korak u zaštiti vašeg identiteta ako koristite GSM mobilni telefon. Svakako će vam trebati SIM kartica ako planirate da je ugradite u drugi telefon na istoj mreži.

Zatim, unesite komandu “clear” da biste izbrisali memoriju mobilnog telefona. Obično se ona poziva pomoću serije dugmadi ili kombinacija tastera koji će u potpunosti izbrisati internu memoriju telefona (bez obzira da li se podaci nalaze na SIM kartici ili negde u memoriji). Pronaći ćete detalje o unošenju ove komande na vašem mobilnom telefonu na sajtu Cell Phone Data Eraser. Na ovom sajtu nije izlistan baš svaki mobilni telefon, ali je obuhvaćena većina modela, a preko email adrese koja je postavljena možete da zatražite instrukcije za dodatne modele.

Dobra ideja je da Clear komandu pokrenete više puta.

Kao što je navedeno u originalnoj priči, clear komanda je bila uspešna u spečavanju otkrivanja podataka za Palm Treo, ali ne postoji garancija da će to neopozivo izbrisati podatke na svakom mobilnom telefonu. Za razliku od PC-ja, ovde ne postoji nijedan pomoćni program koji efektno može da izbriše telefon na način na koji možete da izbrišete hard drajv. Nemoguće je znati koliko je jadnik iz ove priče bio ili nije bio temeljan.

Ako ste ekstremno paranoični što se tiče vaših podataka i mislite da Clear komanda proizvođača možda nije odradil posao kako treba, jedini izbor koji vam možda ostaje je da uništite mobilni telefon. Ako trebate da ga razbijete, pokušajte da stavite telefon u zapečaćenu kesu pre nego što ga udarite nekoliko puta čekićem. To će sprečiti da se olovo i druge toksične materije rašire po garaži. Isto tako možete da razmislite o tome da izbušite nekoliko malih rupa kroz aparat. Bez obzira koji metod uništavanja izaberete prvo uklonite bateriju iz mobilnog telefona pre nego što počnete da ga uništavate!

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272