Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

Premiere Pro 2 - Praktične vežbe

Premiere Pro 2 - Praktične vežbe

Popust cena: 1240 rsd

Neobavezne igre uzimaju sve više maha

Dugi niz godina video igre su bile namenjene samo hardkor igračima.

A hardkor igrači su obično mladi momci koji imaju vremena, budžet i strpljenje da provode sate i sate gradeći imperije ili razvijajući svoje veštine u pucačinama u prvom licu. Ali težište se dramatično pomera zahvaljujući veoma jednostavnoj igri koja uključuje redove poklapajućih dragulja.

Kada se prvi put pojavila u 2001. godini igra je bila poznata pod imenom Diamond Mine, ali je širokim masama poznatija kao Bejeweled.

Od tada je Popcap, kretor ove igre, prodao više od 10 miliona kopija Bejeweled-a i igra je daunlodovana više od 150 miliona puta.

Sa tehničke tačke gledišta Bejeweled se smatra neobaveznom igrom zato što može da se igra nekoliko minuta umesto da se igra satima, kao što je to slučaj sa igrama u rangu World of Warcraft-a.

James Gwertzman, direktor za razvoj biznisa u Popcap-u je rekao da to što se Bejeweled i njoj slične igre mogu igrati nekoliko minuta ne znači automatski da one nemaju vrednost.

"Ne mora da bude ničeg neobaveznog u njihovom igranju," on je rekao. Popcap procenjuje da igrači provode 600 miliona sati svake godine igrajući njihove igre.

Ono što je važno za igračku industriju je da ljudi koji upražnjavaju njihove igre nisu tradicionalni igrači. "Popcap igrači su 65% ženskog roda a 70% među njima su starije od 30 godina," rekao je Mr Gwertzman. "to je populacija koja je potpuno otpisana od strane industrije igara."

Ogroman rast popularnosti neobavezujućih igara sve više opovrgava ovakvo stanovište.

Podaci koje je prikupila Casual Games Association pokazuju da industrija ove vrste igara raste za 20% svake godine i da je 2007 tržište ovih igara vredelo 2.25 milijarde dolara.

Ovaj rast je potpomognut činjenicom da ove igre može da igra bilo ko, može da se odigra nivo ili ekran za veoma kratko vreme, mogu da se igraju na konzolama, PC računarima, mobilnim telefonima i namenskim igračkim gadžetima. Pored svega navedenog, veoma su jeftine, a često i besplatne.

Za razliku od njih, igre za hardkor igrače zahtevaju dosta vremena da se njima ovlada, oduzimaju ogromnu količinu vremena, postoje samo na konzolama ili vrhunskim PC računarima i veoma su skupe.

Šta ste vi? Hardkor igrač ili neobavezni igrač koji voli igre od pet minuta?

Ja? Nekada hardkor igrač (Doom, Quake, Starcraft, Diablo, Counter Strike i tako dalje i tako dalje), danas samo posmatrač.

Recite nam u komentarima u koju grupu igrača vi spadate.

Nećete? Ne morate.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272