Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Nobelova nagrada za književnost - Herta Miler - Nemačka-Rumunija

Herta Miler

Nagrada u iznosu od milion i 400 hiljada dolara, zajedno sa diplomom, biće joj uručena 10. decembra u Stokholmu. Link.

Blic: „Kad smo bili mladi uvek smo gledali TV Beograd. Na primer one velike manifestacije na stadionu gde su mase sačinjavale žive mustre kao na ćilimu i koje su se menjale po komandi. Neverovatno! Ali uveče pod reflektorima sve je izgledalo sablasno. Naročito ogromna Titova bela statua. I bila je muzika! Kod nas u Rumuniji je autentična muzika bila zabranjena, uključujući pravu narodnu muziku, ali i rok i džez i simfonijsku muziku. Čaušesku je prezirao sve. Ali u Jugoslaviji je to bilo moguće, i ‘rok sa Titom’ i ‘džez sa Titom’. Zatim je i erotski sve bilo slobodnije na toj strani. Devojke su mogle da pokažu i noge i grudi - samo ako su imale Tita na usnama.“  LINK.

Economy: Ona je dugo smatrana kandidatom za Nobelovu nagradu i privremeni sekretar Akademije, Piter Englund izjavio je danas da je ona ''veliki tvorac reči'' koji kombinuje fantastični jezik sa ekstremnom preciznošću. LINK.

Novosti: Prozaista, pesnikinja i esejista Herta Miler rođena je u Rumuniji 1953, u rumunskom selu Nickidorf. Agonija evropske političke istorije već je bila zapisana u njenim genima: otac je služio u nacističkim SS trupama tokom Drugog svetskog rata, a posle rata njena majka provela je pet godina u sovjetskom logoru. Milerova je bila pripadnik nemačke manjine u Rumuniji i taj paradoks da je i u domovini bila u nekoj vrsti egzila utisnuo je odlučujući pečat na njeno stvaralaštvo. LINK.

Knjige Herte Miler

i

i

Herta Miler na Vikipediji

Stranice su prevedene na nekoliko jezika, ali ne i na srpski.

LINK.

Narodna biblioteka Srbije i Herta Miler

Evo, kako naši izdavači prate pisce. LINK.

Knjiga posle dodele Nobelove nagrade za književnost - Dnevnik loše godine

Link ka knjizi i korpi za naručivanje.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272