Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

PC I GADŽETI - Vodič za rešavanje problema i nadogradnju

PC I GADŽETI - Vodič za rešavanje problema i nadogradnju

Popust cena: 2280 rsd

Kompjuter po mojoj meri II izdanje

Kompjuter po mojoj meri II izdanje

Popust cena: 440 rsd

Notebook proizvođačima nedostaju delovi

Segment tržišta mobilnih računara se povećava mnogo brže nego što su čak i najoptimističniji analitičari sanjali da je moguće. Sa jedne strane, ovo je veoma dobra vest za proizvođače i prodavce notebook-ova, ali sa druge strane znači da se smanjuje isporuka potrebnih ključnih komponenti iako se kompanije koje proizvode hardver bore da ubrzaju proizvodnju. Ono što je veoma dobra vest za proizvođače i trgovce je manje uzbudljivo za većinu potencijalnih kupaca pošto ugovori o popustima i niže globalne cene postaju sve udaljenije sa svakim proteklim danom.

“Ono što se normalno dešava prilikom nestašice komponenti je da će prodavci PC-ja promeniti sastav notebook PC-ja i na drugom mestu pronaći uštedu i na taj način obezbediti konstantnu cenu za korisnike. Na primer, upotreba manje DRAM (dinamičkog RAMa) memorije može da smanji cenu laptopa, da bi se kompenzovala veća cena baterije laptopa” navodi sajt InfoWorld. Ovo obično dobro funkcioniše za trgovce i proizvođače i čak i ako korisnici dobijaju mašinu lošijih performansi barem mogu da je kupe, ali sada kada nestašica utiče na nekoliko važnih hardverskih komponenti, taj pristup više ne funkcioniše.

Analitičar Henry King u istraživačkoj kompaniji Goldman Sachs je napisao da “Verujemo da će isporuka notebook-ova u trećem kvartalu biti bolja nego što su naša predviđanja sve dok je snabdevanje komponentama dobro”, pošto je kompanija promenila “predviđanja na 77.9 miliona jedinica sa prethodno procenjenih 76.2 miliona”. Ono sa čime se proizvođačke kompanije suočavaju na globalnom nivou je nestašica LCD panela, ali su i isporuke baterija i hard disk drajvova već nedovoljne za većinu manjih trgovaca. Aktuelna nestašica baterija za laptop je delom nastala zahvaljujući povlačenju 10 miliona baterija koje je proizveo Sony, kompanija koja je proizvela manju količinu delova ove godine. Zvaničnik iz Taiwan Simplo Technology Co., najvećeg nezavisnog proizvođača baterija za notebook-ove na svetu je rekao da je njegova kompanija u mogućnosti da obezbedi dovoljno zaliha za sve postojeće klijente ali ne može da prihvati narudžbe od novih klijenata pošto već rade punim kapacitetom.

Hewlett-Packard, najveći PC trgovac veruje da na njih neće uticati nikakve nestašice. “HP ima dugoročne ugovore sa snabdevačima tako da mi nećemo imati nikakvih problema”, rekao je Dennis Chen predsednik i generalni direktor HP-ove personal system group-a na konferenciji za novinare u Taipei-u. Velike kompanije kao što su HP i Dell nemaju toliko problema sa nestašicom hardverskih delova zato što njihove narudžbe imaju veći prioritet sa tačke gledišta snabdevača nego manje kompanije koje samo povremeno naručuju. Još jedan proizvođač laptopova Quanta Computer je isto tako rekao da ne očekuje nikakve probleme sa svojim lancem isporuke pošto ima bliske odnose sa većinom proizvođača i dobavljača delova.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272