Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Nova knjiga - Andrew Clover: Dad Rules (Tata vlada)

TATA JE GLAVNI je zabavna i originalna knjiga nastala od kolumne Sunday Times-a.  Autor Andrew Clover želi sa svima da podeli sve što je - na najteži način - naučio o gajenju dece.



Počev od početka, pitanjem zašto se muškarci toliko plaše gajenja dece, on pretresa sve brige sa kojima se roditelji suočavaju: Kako da ih uspavam? Kako da izaberem školu? Hoću li ikada više imati sex? Zašto da farbam lice kao tigar?

Mudar i iskren, ovo je najbolji vodič za roditelje svih vremena. Takođe, to je najsmešniji i najinspirativniji uputnik za sve očeve - i majke.

Najveći broj vodiča za roditelje provlače par dobrih ideja u krug, od početka do kraja. Laki su za čitanje ali nabijaju osećaj krivice. Pravila u ovoj knjiza su kratka i jasna:



Ne napuštajte kuću koliko god to bude moguće. Obezbedite boje, nekoliko knjižica i pristojne kockice. Osim mašte, to je sve što će vam trebati. Mašta i mnooogo selotejpa.

Napravite plan. Ako beba plače, znači da je ili gladna, ili umorna, ili hoće lizu. Da, deca su opaki banditi; ili, ako hoćete, besni reakcionari koji očekuju čaj u  pet, ili će biti primorani da pucaju.

Ne hranite ih grickalicama. Spremajte brokoli, sa malo putera, pa im recite da su oni dinosaurusi koji vole da jedu sočno drveće. Nijedno dete na svetu neće voleti povrće pošto proba keksiće.

Ne uključujte TV da im ne biste potkopavali vitalnost. Ne marite za sebe. Idite rano u krevet, i čitajte svoje uspavanke. Posle nekog vremena primtićete da pored vas ima nekog. Slobodno ga pipnite. Pretvarajte se da ste Gustav Klimt pa pritisnite Annu Mahler uza zid...

Ne obraćajte praviše pažnje na dečji plač da ih ne biste naučili da plaču. Obratite pažnju kada se lepo igraju. Budite pozitivni. I učestvujte, nemojte samo hvaliti. Samo bez sugestija; uzmimo da oni imaju sopstvene ideje. Sve ih prihvatite. Uskoro, nosićete gaće na glavi, i služiti čaj lutkama. To se zove kvalitetan provod.



Budite cool. Važi. OK. U jednom trenutku ponećete se poput sopstvenih roditelja. Lupaćete vratima i psovati. To nije lepo, ali oprostite sebi. Niste vi svoj otac. Imate priliku da to i dokažete. Dajte sve od sebe. Biće dovoljno.

Kad postanu svadljivi preuzmite kontrolu. Pokažite im da znate zbog čega su uznemireni, pa im vešto skrenite misli. Privucite im pažnju rečima tipa: 'Jesam li ti pričao kako je baki veštačka vilica ispala u wc šolju? Gledaj, nacrtaću ti dijagram.'



Ne planirajte previše aktivnosti. Svoje izbacite. Što sporije vozite, imaćete više vremena za razgledanje. Deca su kao naučnici-džentlmeni viktorijanskog doba. Skupljaju lišće. Znatiželjno pilje u kišne kapi. Vaš posao je da ih kopirate.

Ostavljajte ih nasamo što je češće moguće inače će se previše oslanjati na vas. A, ustvari, trebalo bi da bude obrnuto. Vaša deca neće dugo biti vaša. Uživajte u njima. Obožavajte ih. Učite od njih.


Izvor


 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272