Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Nove knjige posle posla - Usamljenost prostih brojeva u dnevniku Marte Koen

Dnevnik Marte Koen

Link ka knjizi i korpi za naručivanje.

Grafički atelje „Dereta” objavio je novi roman Svetislava Basare (1953), pod naslovom „Dnevnik Marte Koen” (Okultna pozadina komunističkog pokreta u Jugoslaviji 1928–1988). Reč je o knjizi koja je dugo najavljivana pod imenom „Već viđeno”. Roman je bio u najužem izboru za NIN-ovu nagradu.

Glavna junakinja, Marta Koen, kontroverzna ličnost, izuzetna lepotica, komunista, ateista, spiritista, urbana veštica, Frojdov pacijent, tvorac Male komune na Golom otoku, strada u podmetnutom požaru 1988. godine. I onda se klupko odmotava…

Junaci romana su i J. B. Tito, Aleksandar Ranković, Milovan Đilas, Slobodan Penezić Krcun… Basara, u svom dobro poznatom stilu, ukazuje na pogubnost komunizma, ruga se svemu, sve pretvara u grotesku. POLITIKA.

Usamljenost prostih brojeva

Link ka knjizi i korpi za naručivanje.

Grafički atelje "Dereta" pripremio je na početku godine roman "Usamljenost prostih brojeva" za koji je Paolo Đordano osvojio veoma uglednu italijansku književnu nagradu "Strega" za 2007. godinu.

Polazeći od stare mudrosti koja upozorava na to da se zbog odluka koje su donete za svega nekoliko sekundi može ispaštati čitavog života, autor je ispričao dirljivu priču o dvoje mladih.

Sedmogodišnja Aliče ne zna šta bi od života, ali je sigurna da ne voli skijanje, sport koji joj je nametnuo opsesivni otac.

Ona je na jednom treningu pala i polomila lisnu kost, i otad mrzi oca, hramlje, malerozna je, nema prijatelje, tetovira se i živi u stalnom konfliktu s okolinom. Matija ima osam godina i retardiranu sestru blizanku koje se stidi. Kad su sestra i on pozvani na prvu "žurku", ostavlja je u parku obećavši joj da će se vratiti. Kad se vratio, nje nije bilo, niti su je ikad pronašli.

Ove dve epizode iz ranog detinjstva zauvek su obeležila i tela i umove Aliče i Matije, koji se sreću u drugom razredu gimnazije.

Među njima se javlja neverovatna bliskost kao što postoji između prostih brojeva koje matematičari nazivaju "blizancima". LINK.

 

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Komentari

• Kombib
Da, svaka narudzbina preko 1000.00 dinara naruciocu se donosi na kucni prag.

• Milan
Da li u Beogradu mozete da mi donesete knjige, ako je narudzbina veca od 1000.00 dinara? Puno bi mi znacilo.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272