Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

 

Access

Alternativna učenja

Analiza podataka

Android

Animacija

Antropologija

Apple - MAC OS X

Arheologija

Arhitektura

Astrologija

Astronomija

Audio kursevi + knjige

Audio, Multimedia, Video

Autobiografija

AutoCad, ArchiCAD, SolidWorks, Catia, Pro/Engineer

Automobili

Bajke

Baze podataka

Biografija

Biološke nauke

Blockchain

Botanika

C++ Visual C++ C#

ChatGPT

CSS

Dečije knjige

Delphi

Digitalna fotografija

Dizajn

Django

Domaće pripovetke

Domaći roman

Drama

E-knjiga

E-komerc

ECDL

Ekologija

Ekonomija

Elektrotehnika

Enciklopedija

Esejistika

Etika

Fantastika

Film

Filologija

Filozofija

Fizika

Fotografija

FULL STACK DEVELOPMENT

Funkcionalno programiranje

Generativna veštačka inteligencija

Geografija

Geologija

Git i GitHub

GOOGLE

GPT

Grafika, Dizajn, Štampa

Građevinarstvo

Hardver

Hemija

Hidrotehnika

Hobi

Horor

Humor

Internet

Intervju

Istorija

Istorija i teorija književnosti

Istorija umetnosti

Istorijski roman

Java

JavaScript

Joomla

jQuery

Knjiga posle posla - Beletristika i ostala izdanja

Knjižare i naše knjige

Književna kritika

Kuvari, hrana i piće

Leksikografija

Lingvistika

Ljubavni roman

logo

Magija

Marketing

Mašinsko učenje

Mašinstvo

Matematika

Medicina

Memoari

Menadžment

Modeliranje podataka

Monografija

Mreže

MS Office

Muzika

Nagrađivanje knjige

Naučna fantastika

Obrada teksta

OFFICE 2013

OpenOffice.org

Operativni sistemi

Oracle

Organizacione nauke

Pedagogija

PHP I MYSQL

Pisci u medijima

Ples

Poezija

Politika

Poljoprivreda

Popularna medicina

Popularna nauka

Popularna psihologija

Posao

Poslovanje

Pozorište

Pravo

Pravoslavlje

Primenjene nauke

Pripovetke

Prirodne nauke

Priručnik

Programiranje

Projektovanje softvera

Psihologija

Publicistika

Putopis

Python programiranje

Računarstvo u oblaku

Raspberry PI

Razvoj

Rečnici

Religija

Robotika

Roman

Ruby i Ruby on Rails

Satira

Saveti

Serija Roberta C. Martina

Sertifikati

Slikarstvo

Socijalna mreža - Facebook

Sociologija

Sport

Sport i hobi

SQL

Statistika

Strip

Tabele

Tableti

Tehnologija

Telekomunikacije

Triler

Turizam

Twitter

Udžbenici

Umetnost

Unix, Linux

Urbanizam

UX DIZAJN

Veštačka inteligencija

Visual Basic .NET, VBA, V. Studio

Web design

Windows

Windows 7

Windows 8

WordPress

Zaštita i sigurnost

Zoologija

 

Vesti – Zaštita i sigurnost

Ukupno: 123, strana 5 od 7

Nezadovoljna radnica je izbrisala fajlove vredne 2.5 miliona dolara

 

 

 

JACKSONVILLE, FL - Možda se radi o "high-tech" događaju, ali emocije koje su uključene u njega su stare koliko i čovečanstvo. Mržnja, ljutnja, i osveta. . Policija kaže da je to ispunilo srce žene koja je pročitala oglas za posao. Kada je Marie Cooley naišla na oglas u kojem se traži radnik za posao čiji opis je bio identičan poslu koji ona obavlja, bila je sigurna da će uskoro dobiti otkaz. Zato je ona, kaže policija, kasno noću u nedelju ušla u Mandarin kancelarija gde radi u Steven E. Hutchins Architects. "Odlučila je da uđe i da napravi što je moguće veću štetu za sve i za svakoga", rekao je predstavnik šerifove kancelarije u Jacksonville-u Ken Jefferson. Jefferson kaže da je Cooley-jeva ušla u kompanijski server preko sopstvenog naloga. Pomoću samo nekloliko klika sa mišem ona je izbrisala sve arhitektonske crteže koji su kreirani u poslednjih 7 godina. 7 godina posla je nestalo za nekoliko sekundi. Oštećena kompanija je procenila da su izbrisani fajlovi u vrednosti od 2. 5 miliona dolara. "Ona je odlučila da se osveti i sabotira dokumente i arhitektonske crteže. I to je veoma uspešno uradila", rekao je Jefferson. Prema policiji, Cooley-jeva je priznala zločin. To što je ona uradila je drugostepeni prestup za koji može da dobije do 5 godina zatvora. Zaposleni u arhitektonskoj firmi nisu hteli da pričaju za televiziju o nesrećnom događaju. Vlasnik je ipak rekao časopisu First Coast News da je platio velike pare da se spasu izbrisani fajlovi i da su uspeli da povrate sve izbrisane crteže iz digitalne smrti. "Lekcija koju smo naučili je da ne možete da se oslanjate na samo jedan set kopija fajlova i da ne smete da date radnicima da imaju pristup osetljivim materijalima. Morate da imate neki rezervni plan i neki sistem za kreiranje rezervnih kopija", rekao je Jefferson. A evo najtužnijeg dela priče: vlasnik arhitektonske firme kaže da nije bilo u planu da Marie Cooley dobije otkaz. Konkurs za posao koji je ona pročitala je bio namenjen biznisu njegove žene - a ne njegovom.
 
   

Norton Ghost 10

 

 

 

Symantec je predstavio Norton Ghost 10. 0, softver za rezervnu podršku i oporavak. Kako proizvođač tvrdi, nova verzija snima sadržaj čitavog diska, uključujući sve fajlove, direktorijume, podešavanja sistema i prilagođavanja kako bi se omogućila poptpuna podrška. Nova osobina je ono što Symantec naziva “personalizovana zaštita”. Ova tehnologija automatski detektuje dodavanje računaru novih uređaja za smeštanje podataka i određuje za koje diskove treba da se napravi rezervna kopija, kao i koja je optimalna lokacija za odredište spremnika podataka. Pored toga, iskorišćenost sistemskih resursa se prilagođava na osnovu procesa koji se u tom trenutku obavljaju, da bi se resursi što efikasnije koristili pri pravljenju tačaka oporavka.
 
   

Norton Internet Security

 

 

 

Ključne osobine Novo! Sada obuhvata 12-mesečno ažuriranje zaštite, a nove osobine proizvoda su dostupne tokom godine. Novo! Jednim klikom provoreva da li na vašem računaru postoje bezbednosne rupe. Novo! Pronalazi i uklanja spyware programe i ostale nepožljne softvere koji neovlašćeno prate vaše informacije. Automatski filtrira spam i ostalu potencijalno opasnu elektronsku poštu. Automatski uklanja viruse, trojance i crve. Automatski blokira napadače i kradljivce identiteta. Skriva vaš računar od hakera. Pretražuje elektronsku poštu i IM dodatke i detektuje viruse. Poboljšanje! Upozorava vas na napade virusa i u skladu sa napadom prilagođava bezbednosna podešavanja. Pruža vam kontrolu nad svim dolaznim i odlaznim Internet saobraćajem. Sprečava slanje poverljivih informacija bez vaše dozvole. Blokira web sajtove koje ne želite da vaša deca posećuju.   Blokira reklamne banere i oskačuće prozore.
 
   

Nove Phishing e-mail taktike

 

 

 

Pretpostavljam da je ogroman broj korisnika e-mail-a već primio barem jedan e-mail od banke, finansijskog web sajta, ili nekog drugog web sajta u kojem se od vas traži da daunlodujete bezbednosnu zakrpu kako biste izbegli brisanje vašeg naloga ili zabranu. Ovi e-mail-ovi su danas sasvim uobičajeni i samim tim više nemaju isti efekat kao pre. Drugim rečima, sve manje korisnika pada na ove phishing e-mail-ove koji će vas, ako kliknete na linkove u njima, odvesti direktno na stranice sa Trojancima ili lažne web sajtove, umesto do zakrpe za ažuriranje. Međutim, sada se pojavila nova vrsta phishing e-mail-ova koji koriste vaše znanje o opisanoj vrsti phishing e-mail-ova, a koji vas upozoravaju na phishing poruke koje vode do lažnih web sajtova. Pošto je ovo relativno nova šema, možda će određeni broj korisnika ovaj put poverovati da se ne radi o prevari. Ko bi pomislio da je poruka koja vas upozorava na phishing e-mail-ove u stvari phishing e-mail? Najbolji način da se odbranite od ovih napada? Nikada ne klikćite na linkove u e-mail-ovima (čak i ako dolaze sa poznatih adresa), već uvek posetite web sajt direktno, kucajući njegovu adresu u web pretraživač.
 
   

Novo oružje u borbi protiv napadača - baterijska lampa?

 

 

 

U pobunama i haotičnim situacijama, policija često koristi tejzere, gumene metke i sprej sa paprikom za kontrolisanje situacije i rasterivanje izgrednika. Ali možda će se uskoro pojaviti novo oružje u policijskom arsenalu: "hi-tech" baterijska lampa koja ima razarajući efekat na napadača. Slepoća izazvana jakim svetlom i reči "O bože ovo svetlo je stvarno jako, ne vidim ništa iza njega" su poznate svima. "Ovaj efekat je isti kod svih ljudi", kaže Bob Lieberman, predsednik Intelligent Optical Systems-a. Vrtoglavica i osećaj dezorijentacije prate gore opisane efekte. Uređaj koji izaziva ovakve simpotme zove se "LED Incapacitator". Uređaj emituje LED svetla na nekoliko specifičnih frekvencija. Pre nego što vaš um ima vremena da se prilagodi na jednu frekvenciju, Incapacitator počinje da emituje drugu. Dodajte tome različite boje i nasumično pulsiranje i vaš mozak jednostavno ne može da izađe na kraj sa ovim napadom na čulo vida. "Što duže gledate u svetlo, tim ćete manje želeti da gledate u njega," kaže Lieberman. "Što ste bliži lampi, tim će efekat biti jači". Jedini način da izbegnete efekat? "Zatvorite oči, podiginite šaku, okrenite glavu. Svaka od ovih akcija daje napadnutoj osobi prednost i mogućnost da pobegne," kaže Lieberman.
 
   

Opasan Trojan koji se isporučuje emailovima

 

 

 

Generalno gledano, email spem je ekstremno opasan zato što može da sadrži zlonamerne fajlove koji mogu da izvode napade preko ranjivih sistema. U prošlosti, postojali su izveštaji o brojnim problemima koje su izazvali spemovi, neželjene poruke koje su mogle da izazovu čak i «smrt» računara. Ove nedelje, Internet je otkrio još jednu pretnju za sve vlasnike emaila nakon što su brojne poruke pokušavale da inficiraju računare pomoću Trojan. Peacomma. Po rečima bezbednosne kompanije Symantec, ova vrsta infekcije je detektovana u januaru 2007. godine, ali je brzo bila uklonjena. Virus je distribuiran kao prikačeni fajl, i računar se inficirao nakon što bi korisnik pokrenuo fajlove koji su bili kompresovani u arhivi. «Prikačeni fajl je ZIP fajl zaštićen lozinkom. On sadrži trojanskog konja koji će se sam instalirati na sistem kao sistemski drajver a zatim će preuzeti druge zlonamerne programe sa različitih računara na Internetu. Fajl koji se nalazi u ZIP fajlu se detektuje kao TrojanPacked. 13. Ako korisnik pokrene ovaj fajl on će kreirati drugi fajl koji će biti detektovan kao Trojan. Peacomm. » izjavio je Symantec. Postoje brojna rešenja koja vam mogu pomoći da izbegnete inficiranje sa Trojan fajlom. Najbolji od svih je naravno instaliranje moćnog antivirusnog programa i ažuriranje njegove baze podataka na najnoviju verziju. Ako već imate antivirusno rešenje, možete da ažurirate njegovu bazu podataka virusa i da skenirate sve ulazeće poruke. Naravno, uvek možete da izbegnete otvaranje prikačenih fajlova u emailovima koji su često inficirani sa mnogim vrstama virusa. Na primer, spem poruke su ekstremno opasne pošto one često sadrže sumnjive linkove koji preusmeravaju korisnike na inficirane web sajtove ili čak zahtevaju od vas da preuzmete zlonamerne i opasne fajlove.
 
   

Pande su divna stvorenja! Šteta što su zaražene!

 

 

 

Takozvani zlonamerni (malware) fajlovi su sve popularniji na Internetu, prvenstveno zbog toga što predstavljaju jednu drugačiju vrstu zaraze, koja vaš računar može učiniti ranjivim na spoljne napade ili oštetiti njegove sistemske fajlove. Mada većina antivirusnih programa danas nudi moćne opcije za detekciju, blokiranje ili uklanjanje malware fajlova iz računara, neke maliciozne infekcije je još uvek veoma teško identifikovati. Jedan broj kompanija koje se bore protiv infekcija malware fajlovima, razvio je aplikacije čija se namena sastoji upravo u ranom otkrivanju ovakvih pretnji, ali ponekad čak ni to nije dovoljno za efikasnu zaštitu vašeg kompjutera. Poslednja pretnja ove vrste koja je otkrivena na Internetu, ima oblik malware fajla koji se distribuira zajedno sa ikonicom pande i koji je u stanju da inficira sve vrste na webu zasnovanih (web-based) i izvršnih (executable) fajlova. Zaraza se naročito brzo širi preko takozvanih deljenih mrežnih resursa (network shares), što znači da veoma lako može biti preuzeta (download-ovana) sa mreže. Zaposleni u softverskoj firmi McAfee potvrdili su postojanje ove opasnosti i na svom zvaničnom blogu objavili poruku koja sadrži detaljnije informacije o novom malware-u. “U poslednje vreme, na sve većem broju računara registrovan je malware fajl pod nazivom W32/Fujacks. Fajlovi koji prenose ovaj virus imaju ikonicu pande koja u ruci drži mirišljave štapiće. Od novembra prošle godine pa do danas, imali smo prilike da vidimo nekoliko varijanti Fujacks virusa. Najranije varijante imale su oblik crva (worm) koji se širio po mrežnim resursima karakterističnim po slabim lozinkama i zaraženim izvršnim fajlovima. Nekoliko varijanti ovog virusa u stanju je da inficira fajlove koji se masovno koriste na Webu, poput onih sa ekstenzijama . html, . asp, . php, i tako dalje. Zaraženi html fajlovi se mogu prepoznati po nazivu W32/Fujacks!htm. Infekcija se sastoji u dodavanju jednog iframe taga. Kada se jedan ovakav, zaraženi html fajl otvori u web čitaču, on sa mreže automatski preuzima neku drugu varijantu virusa. Nedavno smo se, takođe, susreli i sa varijantama koje su u stanju da inficiraju kako html, tako i izvršne fajlove,” kaže se u pomenutom blog postu. U opisu W32/Fujacks!htm virusa stoji da on može inficirati fajlove u htm, html, asp, php, jsp i aspx formatu, te da se glavni simptom njegovog delovanja ogleda u povremenom i potpuno nasumičnom restartovanju računara. Iz firme McAfee takođe izričito upozoravaju korisnike da se uzdrže od preuzimanja nepoznatih fajlova preko P2P klijenata, IRC-a, e-maila i drugih programa za razmenu fajlova.
 
   

Pištolj kamera – kada policaija zapuca, kažite ptičica!

 

 

 

Ako policajac uperi pištolj u vas nasmešite se – ne da biste sprečili policajca da povuče oroz  već zato što vas možda snima kamera. SWAT tim (Orange County, New York) od nedavno je počeo da montira uređaj nazvan PistolCam na pištolje svojih policajaca. PistolCam, uređaj veličine pakle cigareta, je kombinacija video kamere, blica i laserskog nišana. Uređaj se montira na burence pištolja. „Puno ljudi misli da policajci bezobzirno pucaju na ljude” kaže Teri Gordon, bivši zatvorski čuvar čija je firma, Legend Tehnolodžis iz Njujorka, napravila ovaj uređaj. PistolCam može da pomogne da se utvrdi da li policija prelazi granice svoga ovlašćenja. Cena uređaja je 695 dolara. PistolCam se uključuje kad god se puca iz pištolja. Uređaj može da snimi jedan sat video materijala, koji je šifrovan. Ceo sistem ne može biti jednostavniji –  samo uperite i pucajte. Izvor: http://www. wired. com/gadgets/miscellaneous/magazine/16-07/st_pistolcams Pripremio: Milenko Kusurović
 
   

Pogodite ko će da dobije NIN-ovu nagradu 22. januara - osvojite knjigu

 

 

 

Komentartišite svog favorita. Ako pogodite, nagrađenu knjigu žete dobiti kao poklon. Dodeljujemo 3 knjige, one koje će dobiti nagradu. Sve se završava, sutra u ponoć, 21. januara. Dnevnik Marte Koen Moja poslednja glavobolja Nevidljivi - pikarski roman u pismima Savršeno sećanje na smrt Tesla, portret među maskama   Top je bio vreo Hamam Balkanija Komentarišite, i osvojite. Svi dobitnici na Wikipediji. ŽAO NAM JE ALI NIKO NIJE POGODIO OVOGIDIŠNJEG DOGITNIKA NINOVE NAGRADE.
 
   

Poruke za aerodromske detektore metala

 

 

 

Evan Roth, umetnik, radi na novom projektu - metalnim pločama sa porukama koje će se videti samo pomoću rengena.  Da bi završio projekat Evan-u je neophodan rengen, pa ako ste u situaciji da mu pomognete javite mu se email-om na fi5e(at)ni9e. com
 
   

Posetite sajt, nagrada

 

 

 

Danas mi je rođendan. Zato posetite sajt koji vam preporučujem. Čeka vas poklon. http://svetkojisemenja. blogspot. com/
 
   

Potvrđeno je da Kaspersky Anti-Spam 3.0 stvarno pruža napredniju zaštitu

 

 

 

Anti-Spam 3. 0 od Kaspersky Lab-a je skoro dobio anti-spam sertifikat od ICSA Labs-a koji naglašava da je ova aplikacija stvarno efikasna kada je reč o blokiranju neželjenih e-mail poruka. Ovaj sertifikat dobijaju samo sigurnosne aplikacije koje uspevaju da otkriju više od 95 procenata spama, sa 1 pogrešnom u 100 000 procena, kaže se u obaveštenju za štampu iz Kaspersky Lab-a. Kaspersky Anti-Spam 3. 0 je jedan od šest proizvoda koji su uspeli da prođu prvi test. „Danas anti-spam rešenja su postala intrigantan i vitalni element opsežne zaštite od raznih pretnji interneta. Zato uobičajeni kriterijumi i standardi za ocenu kvaliteta anti-spam solucija postaju sve značajniji za celu industriju protekcije kao i naše krajnje korisnike” rekao je Judžin Kasperski, izvršni direktor Kaspersky Lab-a. Kaspersky Lab je baziran u Moskvi i u avgustu 2007. godine imao je više od 600 zaposlenih. U 2006. godini kompanija je prijavila zaradu od 85. 3 miliona dolara, od čega je 67. 3 miliona bila neto zarada. Izvor: Softpedia. com Pripremio: Marko Kusurović
 
   

Pušenje nije štetno, ono samo sagoreva sve oko sebe, sem raka

 

 

 

Na primer, pisanje na svakoj paklici cigareta, više iritira one koji ne puše nego one koji puše. Poruka muškarcu koji puši da pušenje utiče na neplodnost, a on ima 60 godina, deluje krajnje smešno. Deluje isto i na majku koja doji dete, ali ona kaže da neće da puši dok doji. Ovo su građevine, a sada slede ljudi: Da li je on to spalio celu familiju? Posetite autora.
 
   

RapidShare, poznati servis za deljenje fajlova ja zatvoren?

 

 

 

RapidShare, popularni web sajt za hostovanje koji su koristili i programeri i pirati podjednako je izgleda zatvoren, barem privremeno, u skladu sa sudskom odlukom. Heise Online izveštava da je GEMA, nemačka agencija, podnela tužbu protiv RapidShare-a, tvrdeći da ovaj servis hostuje materijale zaštićene autorskim pravima, a veliki broj korisnika po forumima potvrđuje ove navode. GEMA traži od RapidShare-a da obezbedi podatke koji će pokazati koliko fajlova koji predstavljaju autorske radove GEMA članova je hostovano na njihovim serverima. RapidShare je već u prošlosti rekao da oni ne proveravaju i ne kontrolišu fajlove koje korisnici aplouduju. Mi smo u zadnjih nekoliko godina videli da kompanije, kao što je YouTube, mogu da razviju aplikacije koje će detektovati materijale zaštićene autorskim pravima. Ali smo takođe videli da nijedan od ovih sistema nije savršen i da se može prevariti. Zato će biti interesantno videti da li će RapidShare pokušati da se odbrani, obećati da će ugraditi neku vrstu filtera, ili će nestati u ništavilu. Još jedno otvoreno pitanje je šta će se desiti svim onim članovima RapidShare-a koji imaju plaćene naloge? Iako je RapidShare obezbeđivao neke osnovne servise besplatno, korisnici su morali da plaćaju određenu mesečnu svotu ako su želeli brže daunlodovanje i mogućnost simultanog daunlodovanja više fajlova. Ažuriranje vesti: Nakon pisanja ovog članka pojavile su se informacije da se RapidShare ponovo aktivirao. Izgleda da su izveštaji o zatvaranju ovog servisa bili lažni jer se sve vratilo u normalu. Ili je možda ekspresno rešen spor izvan suda?
 
   

Rat browser-a: Internet Explorer vs. Firefox. vs. Safari vs. Opera

 

 

 

Sudeći samo po broju ranjivih mesta Mozilla Firefox je najnesigurniji čitač Interneta u 2007. godini, prema Symantec-u. Firefox je imao ukupno 122 sigurnosne rupe, više od bilo kog rivalskog čitača. Safari je imao 47 sigurnosna propusta, od kojih jedan veoma ozbiljan, 19 osrednjih, dok su ostalo bili sitniji propusti. Internet Explorer je u 2007 imao ne manje od 57 ranjivih mesta, ali ozbiljnost rupa je znatno manja od onih kakve ima Firefox. Od tog broja, 28 je bilo srednje ozbiljnosti, dok su ostalo bili sitniji propusti. Kod Opere je zabeleženo samo 19 ranjivih mesta, 10 srednje ozbiljnosti, a ostalo su propusti niskog rizika. Za detalje o celom izveštaju posetite sledeću adresu. Ceo tekst Pripremio: Marko Kusurović
 
   

Razvoj novih tehnologija olakšava krađu identiteta

 

 

 

Povodom sve veće naklonosti koju britanska vlada pokazuje prema identifikacionim karticama, britanski kriminolozi upozoravaju da će nove tehnologije zapravo povećati, umesto da reše, problem krađe identiteta. Dr Emily Finch sa univerziteta East Anglia u Engleskoj ukazuje da identifikacione kartice i čip i pin tehnologije za kreditne kartice nisu rešile problem zato što ljudi koji se bave prevarama reaguju izuzetno kreativno. Dr Finch takođe kaže da sve veće oslanjanje na tehnologije smanjuje obazrivost pojedinaca, što je zapravo najbolja zaštita od prevaranata i kradljivaca identiteta. “Zabrinjavajuća pretpostavka je da će napredovanje tehnologije pružiti nova rešenja kradljivcima identiteta i da će verovatno čak pogoršati trenutnu situaciju”, rekla je dr Finch na naučnoj konferenciji British Association. Kao deo istraživanja, dr Finch je intervjuisala kradljivce i ljude koji se bave prevarama o uticaju koji nova tehnologija ima na njihove nelegalne aktivnosti. Nije se iznenadila kada je ustanovila da su prevaranti izuzetno uporni i istrajni ljudi, spremni i voljni da menjaju svoje metode kako bi izbegli nove bezbednosne mere. “Istraživanje načina na koje pojedinci otkrivaju osetljive informacije bi bilo mnogo korisnije u sprečavanju krađe identiteta nego razvijanje tehnološki naprednijih, ali unapred osuđenih na propast mera za sprečavanje zloupotrebe ličnih informacija”, dodala je dr Finch. Ispitivanje koje je prošlog meseca objavio Gallup pokazuje da je gotovo petina američkih korisnika kartica bila žrtva krađe identiteta, mada dr Finch tvrdi da kradljivci identita ponekad nemaju “zle” namere – dešava se da ljudi jednostavno žele da svoj život počnu ispočetka i sa novim identitetom. Osvrćući se na šemu ID kartica koju je britanska vlada predložila za svoje građane, dr Finch naglašava da će kartice verovatno dovesti do porasta broja prevara: “Ono što kradljivci najbolje poznaju je ljudska priroda. Takođe, oni su se već prilagodili stvarima kao što je Internet, koji im pruža fantastičnu bazu za pristup personalnim informacijama”. Uprkos tome što britanski ministri insistiraju da će se država pomoću nacionalnih identifikacionih kartica suprotstaviti terorizmu, kriminalu i ilegalnoj imigraciji, kritičari poput organizacija za građanska prava tvrde da ovakva šema ID kartica neće sprečiti krađu identiteta, kriminal niti bilo koji od problema koji navodi britanska vlada. Dr Finch takođe izražava sumnju u pogledu čip i pin tehnologije (koja omogućava korisnicima da kupuju robu unošenjem personalnog broja umesto korišćenja potpisa), tvrdeći da kriminalci mogu da pređu sa sadašnje “prakse” očitavanja ličnog ID koda i krađe kartica na mnogo naprednija rešenja zloupotrebe prijavnih formulara za kreditne kartice.    
 
   

Reddit Hacked – Emails, Passwords, Private Messages Stolen

 

 

 

CCleaner Adds Data Collection Feature With No Way to Opt-Out Like many others, do you also believe that the popular system-cleaning tool CCleaner was performing well before Avast acquired the software from Piriform last year? If yes, then pop-up advertisements in the previous CCleaner software version was not the last thing you have to deal with. Avast has . . 3 Carbanak (FIN7) Hackers Charged With Stealing 15 Million Credit Cards Three members of one of the world's largest cybercrime organizations that stole over a billion euros from banks across the world over the last five years have been indicted and charged with 26 felony counts, the Justice Department announced on Wednesday. The three suspects are believed to be . . . Reddit Hacked – Emails, Passwords, Private Messages Stolen Another day, another significant data breach. This time the victim is Reddit. . . seems someone is really pissed off with Reddit's account ban policy or bias moderators. Reddit social media network today announced that it suffered a security breach in June that exposed some of its users' data, . . . Google Secretly Planning to Launch a Censored Search Engine in China After an eight-year-long absence from the most populated country in the world, Google search is going to dramatically make a comeback in China. Google is reportedly planning to launch a censored version of its search engine in China that is going to blacklist certain websites and search terms to . . . NSO Spyware Targets Saudi Human Rights Activists and Researchers Amnesty International, one of the most prominent non-profit human rights organizations in the world, claims one of its staff members has been targeted by a sophisticated surveillance tool made by Israel's NSO Group. The NSO Group is an Israeli firm that's mostly known for selling high-tech spyware . .
 
   

Ruski pirati i dalje slobodno plove

 

 

 

U današnje vreme, popularnost softverske piraterije raste u svim delovima sveta, uprkos naporima mnogih kompanija da razviju efikasne mehanizme za zaštitu svojih proizvoda od hakerskih napada. Uzmimo, na primer, Microsoft. Ovaj softverski gigant je tvorac svima dobro poznatog operativnog sistema Windows, koji je trenutno instaliran na milionima računara širom zemaljske kugle. Međutim, upravo zbog toga što je Windows toliko popularan, nepregledne horde hakera neprestano pokušavaju (i, što je najgore, u tome najčešće uspevaju) da iz njega uklone sve zaštitne mehanizme, kako bi mogli da ga koriste bez originalnog serijskog broja ili validacije. S obzirom da Microsoft trpi veliku štetu od ovakvih kriminalnih aktivnosti, njegovi stručnjaci su nekoliko puta pokušavali da osmisle efikasne sisteme zaštite, koji bi sve zlonamernike sprečili u njihovom poganom naumu. Krunu svih ovih napora predstavlja alat pod nazivom Windows Genuine, koji je ugrađen u najnoviju verziju operativnog sistema Windows, a može se preuzeti i preko pomoćnog programa Windows Update. Osnovna namena ovog alata leži u blokiranju hakerskih aktivnosti. Na osnovu velikog broja izveštaja, može se nedvosmisleno zaključiti da je softverska piraterija trenutno najzastupljenija u Rusiji, gde svako može bilo koji aplikativni program kupiti po ceni od oko 3 evra. Pre nekog vremena, ruski zvaničnici su objavili da je donet novi zakon, koji predviđa znatno strožije kazne za hakere i ima za cilj smanjenje nivoa ilegalne distribucije softvera. Primenom ovog zakona, mnogi pirati su uhapšeni, a nekoliko hakera je čak osuđeno na dugogodišnju robiju. Pa ipak, kako pokazuju najnovija istraživanja, intenzitet softverske piraterije je i dalje ostao manje-više nepromenjen. “Novi softverski naslovi imaju značajan udeo na moskovskom tržištu piratskih proizvoda. Prema raspoloživim podacima, pirati su u stanju da pribave gotovo svaki aplikativni program za kojim postoji iole veća potražnja na tržištu, nudeći ga po ceni koja se u proseku kreće oko 100 rubalja (približno 3 evra). Još je interesantnije to što se mnogi softverski programi na piratskom tržištu pojavljuju znatno pre njihovog zvaničnog puštanja u prodaju. Jedan od najsvežijih primera odnosi se na operativni sistem Windows Vista. Na osnovu rezultata nekih istraživanja, može se zaključiti da je Vista na crnom tržištu bila dostupna nekih dva i po meseca pre njene zvanične promocije, koja se odigrala 30. januara ove godine,” izveštava Konstantin Kornakov na web sajtu Viruslist.
 
   

Sačuvajte sigurnost vašeg laptop računara - Yoggie's Gatekeeper kartica

 

 

 

Yoggie Security Systems je prikazao inovativno sigurnosno rešenje koje pruža vašem laptop računaru zaštitu od pokušaja hakovanja i različitih upada. Novi uređaj se može prikačiti kao obična Express kartica, ali u stvari on ima ugrađen mini-kompjuter uz pomoć koga obavlja neprimetnu kontrolu sigurnosti prilikom povezivanja na neku mrežu. Uređaj se zove Gatekeeper Card Pro, poseduje svoj procesor, memoriju kao i ugrađeni operativni sistem. Naprava se ponaša kao računar instaliran na drugom računaru, i njegovi tvorci ga najavljuju kao najnaprednije sigurnosno rešenje dizajnirano za svet prenosivih računara. Uređaj se koristi veoma lako, jednostavno ubacite karticu u vaš laptop računar. Međutim u isto vreme napredniji korisnici mogu da iskoriste sve prednosti njegovih finih podešavanja. Kartica automatski osvežava svoj softver svaki put kada se korisnik poveže na Internet i obavlja ovaj proces neprimetno. Pored toga korišćenjem ovog uređaja korisnicima više nije potreban firewall, što ubrzava rad računara. Novo sigurnosno rešenje kompanije Yoggie će se pojaviti na tržištu 26. maja i predviđa se da će koštati 199 dolara. Izvor: Softpedia. com Pripremio: Marko Kusurović
 
   

Saznajte nakon koliko vremena morate da se otarasite namirnica

 

 

 

Ne treba kod svih proizvoda da se vodite rokom trajanja koji je ispisan na proizvodima. Pa kako ćete onda znati kada treba da se otarasite one flaše neotvorenog kečapa ili deterdženta za sudove? Real Simple je sastavio listu 77 proizvoda koje svakodnevno koristimo zajedno sa podacima o preporučenim rokovima trajanja. Na primer, čokolada traje godinu dana nakon kupovine. Razni sirupi imaju rok trajanja od godinu dana. Pirinač na polici će trajati godinu dana. Većina alkalnih baterija može da se koristi punih sedam godina, a šampon obično traje dve do tri godine. A da li ste znali ovo? Sredstvo za uklanjanje laka za nokte traje večno. Pivopije nisu te sreće. Vaše neotvorene limenke piva i flaše traju samo četiri meseca pre nego što se pokvare. Sa druge strane, da li vi znate ijednog pivopiju kojem četiri meseca stoji neotvoreno pivo u frižideru? Ceo članak pročitajte ovde: Surprising Expiration Dates
 
   
Strane: 1 2 3 4 56 7

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272