Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

 

Access

Alternativna učenja

Analiza podataka

Android

Animacija

Antropologija

Apple - MAC OS X

Arheologija

Arhitektura

Astrologija

Astronomija

Audio kursevi + knjige

Audio, Multimedia, Video

Autobiografija

AutoCad, ArchiCAD, SolidWorks, Catia, Pro/Engineer

Automobili

Bajke

Baze podataka

Biografija

Biološke nauke

Blockchain

Botanika

C++ Visual C++ C#

ChatGPT

CSS

Dečije knjige

Delphi

Digitalna fotografija

Dizajn

Django

Domaće pripovetke

Domaći roman

Drama

E-knjiga

E-komerc

ECDL

Ekologija

Ekonomija

Elektrotehnika

Enciklopedija

Esejistika

Etika

Fantastika

Film

Filologija

Filozofija

Fizika

Fotografija

FULL STACK DEVELOPMENT

Funkcionalno programiranje

Generativna veštačka inteligencija

Geografija

Geologija

Git i GitHub

GOOGLE

GPT

Grafika, Dizajn, Štampa

Građevinarstvo

Hardver

Hemija

Hidrotehnika

Hobi

Horor

Humor

Internet

Intervju

Istorija

Istorija i teorija književnosti

Istorija umetnosti

Istorijski roman

Java

JavaScript

Joomla

jQuery

Knjiga posle posla - Beletristika i ostala izdanja

Knjižare i naše knjige

Književna kritika

Kuvari, hrana i piće

Leksikografija

Lingvistika

Ljubavni roman

logo

Magija

Marketing

Mašinsko učenje

Mašinstvo

Matematika

Medicina

Memoari

Menadžment

Modeliranje podataka

Monografija

Mreže

MS Office

Muzika

Nagrađivanje knjige

Naučna fantastika

Obrada teksta

OFFICE 2013

OpenOffice.org

Operativni sistemi

Oracle

Organizacione nauke

Pedagogija

PHP I MYSQL

Pisci u medijima

Ples

Poezija

Politika

Poljoprivreda

Popularna medicina

Popularna nauka

Popularna psihologija

Posao

Poslovanje

Pozorište

Pravo

Pravoslavlje

Primenjene nauke

Pripovetke

Prirodne nauke

Priručnik

Programiranje

Projektovanje softvera

Psihologija

Publicistika

Putopis

Python programiranje

Računarstvo u oblaku

Raspberry PI

Razvoj

Rečnici

Religija

Robotika

Roman

Ruby i Ruby on Rails

Satira

Saveti

Serija Roberta C. Martina

Sertifikati

Slikarstvo

Socijalna mreža - Facebook

Sociologija

Sport

Sport i hobi

SQL

Statistika

Strip

Tabele

Tableti

Tehnologija

Telekomunikacije

Triler

Turizam

Twitter

Udžbenici

Umetnost

Unix, Linux

Urbanizam

UX DIZAJN

Veštačka inteligencija

Visual Basic .NET, VBA, V. Studio

Web design

Windows

Windows 7

Windows 8

WordPress

Zaštita i sigurnost

Zoologija

 

Vesti – Muzika

Ukupno: 20, strana 1 od 1

Berkli stipendije za muzičke talente

 

 

 

Predavanja, radionice, audicije i intervjui (A&I) biće održani od 18. do 22. oktobra, a kao i prošle godine, organizator programa “Berklee Clinics - Belgrade” je Multikultivator - Servis za razvoj kulture i umetnosti iz Beograda, dok je domaćin Muzička škola “Stanković”. Predavanja i radionice vodiće četvoročlani tim sa Berkli koledža koji predvodi direktor internacionalnog programa Džejson Kamelio (Jason Camelio). Jedinstven proces audicija i intervjua Berkli koledža dizajniran je tako da na najbolji način demonstrira muzički potencijal svakog kandidata i ujedno ga priprema za dinamičan proces studiranja. Svake godine “World Scholarship Tour” gostuje u više od 40 gradova širom SAD, Evrope, Azije i Južne Amerike, u potrazi za najtalentovanijim muzičarima. Predavanja i radionice otvorena su za sve zainteresovane, ali je neophodno prijaviti se, jer je broj mesta ograničen. Formular za prijavu može se preuzeti na sajtu Multikultivatora - www. multikultivator. org. rs Rok za prijavljivanje je 14. oktobar, a registracija prijavljenih polaznika obaviće se 18. oktobra u prostorijama Muzičke škole “Stanković” u Kneza Miloša 1a u Beogradu. Mesta prijavljenih polaznika koji se ne budu registrovali biće ustupljena zainteresovanim polaznicima sa liste čekanja. Broj mesta je ograničen kako za radionice tako i za audicije. Na radionice i predavanja može se prijaviti maksimalno 200 polaznika, dok je broj audicija ograničen na 60. Dodatne informacije o programu, informacije o kotizaciji, kao i uputstvu za prijavljivanje na audiciju moguće je naći na sajtu www. berklee. multikultivator. org. rs, a pitanja je moguće poslati i na adresu berklee@multikultivator. org. rs Program se realizuje uz podršku sekretarijata za kulturu skupštine grada Beograda i opštine Savski venac. Sajt Berkli koledža u Bostonu je www. berklee. edu IZVOR
 
   

Best Adria Akt

 

 

 

Glasanje za „Best Adrija akt“ počelo je u ponedeljak na adresi Mtvema. com i trajaće do 16. oktobra u ponoć, a narednog dana će biti objavljeno ime izvođača koji je dobio najveći broj glasova. Muzički urednik regionalnog MTV Nikola Jovanović objasnio je da su izvođače birali na osnovu aktivnosti tokom godine, a konsultovali su i ljude iz muzičke industrije i novinare o tome ko bi najbolje predstavljao region. Istakao je da je bilo teže nego prethodnih godina odabrati izvođače, jer je sve više dobrih bendova koji dosta snimaju i dodao da veruje da će ovogodišnje takmičenje biti možda i najneizvesnije. Članovi benda S. A. R. S. ocenili su na konferenciji za novinare da je ove godine najozbiljnija konkurencija i da ih ne bi bilo sramota da izgube. Ukoliko pobede, dodali su, ići će u Belfast da šire ljubav i mir. Ostali nominovani obratili su se putem snimljenih video-poruka. Dodela evropskih MTV nagrada biće održana 6. novembra u Belfastu. Ovo je prvi put u osamnaestogodišnjoj istoriji ove nagrade da je Severna Irska domaćin ceremonije. IZVOR
 
   

Danas je svetski dan igre ili koju igru igrate

 

 

 

Svetski dan igre tradicionalno se obeležava u nacionalnom teatru od kako ga je ustanovio Međunarodni savet za igru pri UNESCO-u 1982. godine, na dan rođenja Žana-Žorža Novera (Jean-Georges Noverre) (29. april 1727. godine), velikog reformatora igre. Svake godine širom sveta čita se poslanica istaknutih umetnika iz oblasti igre, a ove godine pre predstave biće pročitana poruka koju šalje Ane Teresa de Kersmaker, čuvena koreografkinja iz Belgije. U prazničnom "Don Kihotu" zaslužna umetnica Rusije Elena Andrienko, prvakinja Boljšoj teatra, igraće Kitri, glavnu ulogu u popularnom Minkusvom baletu po istoimenom romanu Miguela de Servantesa koji se igra širom sveta. U baletskoj predstavi koju je za Narodno pozorište postavio čuveni ruski igrač i koreograf Vladimir Vasiljev, zaslužni umetnik Rusije Anton Korsakov, prvak Mariinskog teatra, igraće Bazila. Orkestrom Opere Narodnog pozorišta dirigovaće Vesna Šouc. LINK. Danas se igra jedna lepa igra Igra u kojoj učestvuje oko 2 milijarde ljudi. Danas se igra i jedna ružna igra BEOGRAD, 29. aprila 2011. (Beta) - Dinar je i u petak ojačao prema evru za 0,53 odsto, tako da je zvanični srednji kurs 99,6292 dinara za jedan evro, što je nova najviša vrednost domaće valute ove godine, objavila je Narodna banka Srbije (NBS). Prema zvaničnom srednjem kursu NBS, jedan evro košta oko 50 para manje nego prethodnog dana kada je srednji kurs bio 100,1570 dinara za evro. Centralna banka je na medjubankarskom deviznom tržištu ove godine kupila pet miliona evra da bi ublažila dnevne oscilacije deviznog kursa. U ovoj godini domaća valuta je prema evru bila najslabija 6. januara, kada je kurs bio 106,4947 dinara za evro. AknetaŠta mislite, koliko ljudi učestvuje u ovoj igri?1. Nekoliko, onih koji i kreiraju vrednost dinara. 2. Milioni, oni koji te dinare troše.
 
   

Danas počinje Exit ili Egzit 2011. ali objašnjen kroz knjige

 

 

 

- Veoma mi se dopada Novi Sad, toliko zelenila, prirode i nadasve lepih devojaka, kaže za Blic Džejms Jirgen iz Londona koji je u grad doputovao u sredu. Sa šest drugova se smestio u tri šatora u šumi gde će biti do kraja festivala. LINK. - Nisam imao prilike da obiđem grad, što planiram da uradim, ali dok sam dolazio u kamp, video sam mnogo lepih stvari. Jedva čekam početak festivala, jer svi izvođači koji nastupaju su odlični. Prvi put sam u ovoj zemlji i zaista mislim da je okej, ali mogu da kažem da sam nešto slično i očekivao - kaže dvadesetjednogodišnji Džejms. Njegov drug Tom Holenstajn dodaje da će pred festival prvo da se zagreju na žurkama koje se organizuju na Oficircu. LINK. - Već smo od drugih kampera čuli da je organizovan dobar provod i žurke na dva stejdža, videli smo da su tu i prodavnice sa svežim voćem i povrćem. Ne mogu da opišem koliko mi se žuri da dođem do famoznog Mejn stejdža o kome sam slušao od drugova koji su i pre dolazili. Nakon festivala idemo u Hrvatsku, a zatim nazad u London - kaže Holenstajn.
 
   

Infografika Gangnam Stil o novoj vrsti muzike

 

 

 

Gangnam stilKako je K-POP "porastao" do milijarde pregleda?K-POP.
 
   

Kusturica najavio opersku premijeru u Višegradu

 

 

 

Višegrad je više od gradaKusturica ih je pozvao da za dve godine dođu na otvaranje grada od kamena, i na operu “Na Drini ćuprija” koja će tom prilikom biti premijerno izvedena. Operu po delu našeg nobelovca, Kusturica će raditi u saradnji sa operom Šatle iz Pariza i operom Feniće iz Venecije. Scena će, kako najavljuje, biti napunjena vodom. Trubači na Kustendorfu. - Buduće pozorište u Andrićgradu, koje će moći da primi 350 ljudi, jedini je teatar od Višegrada do Sarajeva - objasnio je Emir. Ovogodišnji festival Kustendorf, peti po redu, završen je kasno večeras dodelom nagrada Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje. U konkurenciji je bilo 20 kratkih igranih filmova studenata iz Belgije, Velike Britanije, Estonije, Italije, Kanade, Kirgistana, Makedonije, Meksika, Nemačke, Poljske, Portugala, Rusije, SAD, Srbije, Francuske i Španije. - Imam samo reči hvale za studentske filmove u takmičarskoj selekciji. U njima se vidi mladalačka iskrenost i kreativna sloboda - kaže iranska glumica Lejla Hatami, predsednica međunarodnog žirija koji čine i Pjer Edelman, francuski producent i Zoran Cvijanović, domaći glumac i producent. U toku dana na Mećavnik je stigao i Milorad Dodik, predsednik Republike Srpske. - Srećan sam što je na završnicu festivala došao moj drug i predsednik RS Milorad Dodik - rekao je Emir Kusturica pred početak svečane ceremonije zatvaranja Kustendorfa i dodele nagrada. - Došao sam da podržim Emirov napor u vezi sa celokupnim njegovim radom, pa i ovim festivalom koji je veoma značajan. Nastavićemo da radimo na mnogim projektima, a najznačajniji je Andrićgrad koji smo započeli u Višegradu i koji se izvodi po Kusturičinoj zamisli - istakao je Dodik. LINK. KNJIGA KOJU MOŽDA NISTE PROČITALINARUČITE I PROVERITE.
 
   

Lejdi Gaga i Kejti Peri vode u trci za Evropske MTV nagrade

 

 

 

MADRID, 21. septembra 2010. (Beta-AFP) - Američke pevačice Lejdi Gaga i Kejti Peri nominovane su u po pet kategorija za Evropske Em-Ti-Vi nagrade koje će biti dodeljene 7. novembra u Madridu. Lejdi Gaga i Kejti Peri biće konkurentkinje jedna drugoj za nagrade za najbolju pop zvezdu, najbolju pevačicu, najbolju pesmu i najbolji video spot, saopštili su organizatori u ponedeljak uveče. Kejti Peri je pored toga nominovana i u kategoriji najbolji koncert Vorld stejdž dok će se Lejdi Gaga nadmetati za nagradu za najbolji spektakl. Reper Eminem je nominovan u četiri kategorije za Evropske Em-Ti-Vi nagrade: za najbolju pesmu, najboljeg pevača, najboljeg hip-hop muzičara i najbolji video spot za pesmu "Love The Way You Lie" u kojoj gostuje pevačica Rijana. LINK.  
 
   

Milan Delćić Delča je peminuo

 

 

 

Siđi do rekeUvek kada pomenem reku, ja bih se setio Delče. Uvek kada dođem do reke, ja se setim Delče. Delčić (1960-2011) je bio jedan od najupečatljivijih i najprepoznatljivijih glasova domaće rokenrol scene što je zabeleženo, između ostalog, hitovima grupe "U škripcu" "Siđi do reke", "Beograd spava", "Nove godine", "Koliko imaš godina", "Ako ti kažem". Sa "U škripcu" snimio je albume "Godine ljubavi" (1982), "O je!" (1983), mini album "Nove godine" (1983), "Budimo zajedno" (1984) i "Izgleda da mi smo sami" (1990). Po raspadu matičnog benda, Delčić je imao samostalnu karijeru i snimio albume "Delča i Sklekovi" (1994), "S' jezikom u usta" (1994) i "Krenuo sam davno, ne sećam se gde" (2003). Posle višegodišnje samostalne pevačko/autorske karijere Delčić je odlučio da u Domu omladine Beograda 10. marta 2007. godine održi poseban koncert, gde su mu se pridružili skoro svi članovi grupe "U škripcu". U decembru 2008. godine snimak 18 pesama sa tog koncerta pojavio se na CD albumu "Jubilarnih 20 i nešto godina" koji se pojavio pod imenom "Delča a i U škripcu". To je poslednje Dečićevo diskografsko delo. Diplomirao je dramaturgiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Bio je scenarista serije televizije Beograd "U ime zakona" (1991) i koscenarista televizijskog filma "Ne skreći sa staze" (2003). Pojavio se i na filmu: "Slatko od snova" (1994) i "Crveni kamion sive boje" (2004) i u seriji "Otvorena vrata" (1994-1995). LINK.
 
   

Moby nastupa sa Amy Winehouse u Beogradu

 

 

 

Poput odlično ocenjenih nastupa u Brazilu početkom ove godine, očekuje se da će Amy i pred beogradskim fanovima uživo izvesti i neke pesme sa novog albuma, naslednika čuvenog "Back to Black", kojim je obezbedila status prve dame savremenog soula i zaradila čak pet Grammy nagrada. Tačan datum izlaska albuma još uvek nije poznat, ali pojedini londonski mediji tvrde da je već skoro završen, te da je moguće da će ga pre leta najaviti novi singl. Ovih dana je potvrđeno da će Amy gostovati na albumu legendarnog pevača Tonija Beneta gde će pored nje pevati i Lady Gaga, Michael Buble i Carrie Underwood. Dueti publiku očekuju i na novom albumu popularne Amy, koja je već zakazala snimanje u legendarnom studiju Abbey Road sa Damienom Marlijem i reperom Nasom. Moby je ponovo u centru svetske muzičke pažnje nakon nedavno objavljenog maksi singla sa tri nove pesme koje se pritom mogu potpuno besplatno preuzeti sa njegovog sajta Moby. com. U pitanju su pesme koje prethode njegovom desetom studijskom albumu "Destroyed", najavljenom za 16. maj ove godine. Poput Amy Winehouse, i Moby je novi album snimio u studiju Abbey Road, a pratiće ga istoimena knjiga Mobijevih fotografija koje su nastale tokom intenzivnih turneja. Među 20 evropskih gradova u kojima će nastupiti ovog leta, Moby će čak dvaput podeliti scenu sa Amy Winehouse, prvo u Beogradu 18. a zatim i u Atini 22. juna. Mobiju će ovo biti drugi koncert u Beogradu, budući da je popularni muzičar nastupao u klubu Industrija 1996. godine čega se vrlo živo prisetio u jednom od nedavnih intervjua ovdašnjim medijima. Iako je i tad bio globalno popularan, Moby ovog leta u Beograd dolazi sa preko 20 miliona prodatih albuma iza sebe i saradnjom sa imenima kao što su David Bowie, Daft Punk, Metallica, Public Enemy ili Beastie Boys. Iza sebe ima preko 3. 000 održanih koncerata na kojima svira klavijature, gitaru i bubnjeve. Mobijevu muziku su koristili mnogi reditelji u više od stotinu filmova od kojih se svakako izdvajaju "Plaža", "Vrelina", "Bornov identitet" ili "Sutra ne umire nikad". Ulaznice za verovatno najveći koncertni događaj u regionu biće u prodaji od ponedeljka 4. aprila po cenama od 3. 300 dinara za Parter 2, 3. 800 dinara za Parter 1 i 4. 500 dinara za Fan Pit. Rana prodaja za svetski klub fanova Amy Winehouse počinje već od petka. Ulaznice za koncertni događaj sezone mogu se rezervisati putem poziva na broj 0900/ 11 00 11 ili na info@tickets. rs, a od ponedeljka 4. aprila prodavaće se direktno na blagajni Beogradske arene, u šoping centru Ušće, Bilet centru na Trgu republike 5, knjižarama Delfi/Laguna i putem sajtova www. tickets. rs i www. eventim. rs. LINK. Kako je Dali video MTV logo? LINK.
 
   

Peti DANI SARAJEVA u Beogradu se otvaraju koncertom Jadranke Stojaković

 

 

 

Jadranka Stojaković Jadranka Stojaković će beogradski koncert održati uprkos ozbiljnim problemima koje je zadobila nakon povrede na nastupu u Japanu prije dvije godine. Čuvena kantautorica, koja se nakon 23 godine provedene u Japanu, nedavno vratila u Bosnu i Hercegovinu, nalazi se na liječenju. U međuvremenu, povreda se iskomplikovala, ali će ona, ipak, pjevati u Beogradu. “Kada sam od organizatora Festivala dobila poziv za nastup, bila sam optimistična i vjerovala sam da ću se potpuno oporaviti, što se nije desilo. Iako mi je kretanje otežano, dat ću sve od sebe da koncert bude savršen”, obećala je pred nastup poznata kantautorica te istakla da je njen nastup na festivalu Dani Sarajeva mali doprinos u pokušaju mladih ljudi da uspostave veze prekinute ratom. Drugi album Velahavle premijerno pred beogradskom publikom Prema selekciji Damira Imamovića, ovogodišnjeg muzičkog selektora Festivala, beogradskoj publici će se predstaviti i sarajevski band Velahavle, koji je pred objavom svog drugog studijskog albuma. Kako najavljuje Samir Hodović, frontman banda, pored nekoliko numera s prvog, premijerno će biti izveden gotovo cijeli novi album. Timur Sijarić, predstavnik nove generacije muzičara Sarajeva, prvi put nastupa u Beogradu Kao predstavnik generacije muzičke budućnosti Sarajeva i Bosne i Hercegovine, mladi saksofonist koji je već godinu dana na školovanju na Konzervatoriju u Beču. Timur Sijarić, svojim nastupom zatvorit će muzički dio Festivala, 7. maja. LINK. Jadranka Stojaković - Sve smo mogli mi (1975) Sve smo mogli mi da je duži bio dan da si našao za me malo vremena. Sve smo mogli mi da si samo htio ti biti nežan kao nekada kako naći put koji vodi do tebe kako naći mir kad je svega nestalo Sve smo mogli mi da si samo htio ti biti nežan kao nekada Nikoga nema u sivom gradu ulice moje korake kradu i ja kao sjena sad lutam u tvome srcu padaju kiše i sve se nase polako briše iz svijeta tog Sve smo mogli mi da je duži bio dan da si našao za me malo vremena sve smo mogli mi da si samo htio ti biti nežan kao nekada (Ž. Šipka – S. Kovačević – V. Žujo) PGP RTB 1975.
 
   

Porodično stablo Arsena Dedića

 

 

 

Porodično stablo Tu ne vrijedi čista prošlostDođe takav časIznenada ludo voćeNikne pored vasI uništi sveI uništi sve  
 
   

Premijera srpske kompozicije PUT BELIH KOSTIJU u Zagrebu

 

 

 

PUT BELIH KOSTIJU - Ova kompozicija je deo mog nedavnog istraživanja problematike saturacije zvuka i percepcije muzičkog vremena. Lirska inspiracija potiče od zbirke haikua japanskog pesnika Bašoa. Njegova poezija je dramatična i preuveličava humor, ili depresiju, ekstazu, ili konfuziju. . . Ovi poetski predlošci u okviru minijaturnih granica haikua bili su inspirativni i primenljivi na moje muzičko-psihoakustičko istraživanje u ovoj kompoziciji jer su izraz i preuveličavanje, kako pozitivno tako i negativno, osnovne, gradivne komponente kompozicije - navodi Milica Đorđević, koja je trenutno na postdiplomskim studijama u Berlinu. LINK. 26. bijenale u Zagrebu LINK.    
 
   

Preminuo Geri Mur

 

 

 

Geri Mur i 20 albuma Tokom solo karijere objavio je više od 20 studijskih albuma. Imao je svega 16 godina kada se preselio iz Belfasta u Dablin i prudružio grupi Skid Rou, čiji je pevač bio Fil Lajnot (Phill Lynott), kasnije frontmen Tin Lizi. LINK. Mur se pridružio grupi Tin Lizi 1973. godine, zamenivši Erika Bela (Eric Bell), a posebno je hvaljen nakon albuma “Nightlife” iz 1974. Prethodno je objavio i prvi solo album “Grinding Stone”. Tokom solo karijere svirao je i bluz, metal i hard rok, a početkom 90-ih vratio se bluz korenima albumom “Still Got the Blues”. Erik Bel izjavio je Bi-Bi-Si-ju da je šokiran vešću o Murovoj smrti i da ne može da veruje. Prema njegovim rečima, Mur je delovao zdravo i sigurno nije žrtva rokenrol načina života. Mur je ipak imao zdravstvenih problema, zbog čega je otkazao i pojedine koncerte 2007. godine, između ostalog i u Sava centru u Beogradu, ali je u septembru te godine ipak nastupio na Jelen pivo live festivalu na Kalemegdanu. Predstavio se bluz repertoarom, a izveo je, između ostalog, i "Oh, Pretty Women", “Still Got the Blues”, “Walking by Myself”, kao i energičnu "Blues is All Right”. Murov sajt je www. gary-moore. com (SEEcult. org) 1952-2011   Gari Mur i dalje sa nama
 
   

Promocija: Horizonti zvuka - gitarista i fizičar Jovan Jovičić

 

 

 

Na promociji će učestvovati i profesor Jovan Jovičić, eminentni koncertni solista i naučnik, a osim autora knjige, govoriće i recenzent knjige, prof. dr Milovan Miškov, kao i pokrajinski sekretar za kulturu Milorad Đurić, najavila je Asocijacija gitarista Vojvodine. U razgovoru će učestvovati i dekan Fakulteta muzičke umetnosti Dubravka Jovičić, kao i predsednik Asocijacije gitarista Vojvodine Raško Radović. U muzičkom delu programa nastupiće mladi novosadski gitaristi Marko Sarić, Marko Ivezić i Andrej Bojović. Monografija o profesoru Jovičiću objavljena je pod pokroviteljstvom Pokrajinskog sekretarijata za kulturu Vojvodine, a sredinom decembra 2010. godine predstavljena je i u Novom Sadu. (SEEcult. org)Monografija o dr Jovanu Jovičiću upoznaje nas sa ispunjenim i celovitim umetničkim životom i karijerom, koji su ogromnom ljubavlju , voljom i radom usklađen. Sa obavezama univerzitetskog profesora i visokim postignućima na naučnom polju. Isto tako, zahvaljujući istorijskim podacima u knjizi, saznaćemo da je zahvaljujući delovanju Jovičića i poštovanja koje su mu ukazivale inostrane kolege, Srbija bila povezana sa najboljim gitarističkim tradicijama još pedesetih godina prošlog veka - rekla je između ostalog Vera Ogrizović profesorka na Odseku za gitaru Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu na promociji monografije "Horizonti zvuka - Gitarista i fizičar Jovan Jovičić" autora Borislava Hložana. Svečano predstavljanje ove monografije, na kojoj bi profesoru Jovičiću pozavidele mnoge istaknute ličnosti ovdašnjeg umetničkog i kulturnog života, održano je u velikom holu Vlade Vojvodine. Pored Jovičića promociji su prisustvovale i njegova supruga Olivera i ćerka Dubravka. O knjizi i Jovičiću su, pored autora, muzičkog kritičara, novinara i publiciste Borislava Hložana i profesorke Ogrizović, govorili i profesor dr Milan Miškov sa Pedagoškog fakulteta u Somboru, i kao domaćin promocije, pokrajinski sekretar za kulturu Milorad Đurić, bez čije pomoći i podrške knjiga ne bila štampana. Uz reči učesnika na promociji, koji su podsetili na Jovičićevo prisustvo na muzičkoj sceni još od 1948, njegove brojne nastupe u zemlji i svetu, kasnije umetničkim poznanstvom sa Andresom Segovijom i mnogim drugim svetskim umetnicima klasične gitare. Posebno je istaknuta Jovičićeva uloga u na ovim prostorima, širenju svesti o značaju gitare i muzičke literature za ovaj instrument koji je dugo vremena u Jugoslaviji doživljavan i tretiran kao manje važan, samo zabavljački. Bilo je reči i o Jovanu Jovičiću kao profesoru fizike, koji je dugo godina predavao na beogradskom Elektrotehničkom fakultetu. Na kraju se poštovaocima njegove umetnosti obratio i Jovičić prisećajući se, pored ostalog, kako je još kao dete zavoleo zvuk gitare, počeo kao samouk da bi otkrio stare majstore i čitav svet muzike za instrument koji može da zazvuči kao kamerni orkestar. U okviru promocije prikazan je i kratki film "Velika Hota" u kojem Jovičić interpretira muziku Franciska Tarege. U prigodnom programu nastupila su i tri mlada gitarista: Marko Sarić, Marko Ivezić i Andrej Bojović, učenici novosadske Srednje muzičke škole "Isidor Bajić". Ovu monografiju sa kompakt diskom, na kojem se nalazi izbor snimaka Jovana Jovičića, izdali su je Asocijacija gitarista Vojvodine i Zavod za kulturu Vojvodine. LINK.
 
   

Questlove -The Roots- piše knjigu

 

 

 

Kako piše magazin okayplayer. com, bubnjar Questlove (pravo ime: Ahmir Khalib Thompson) je nekako pronašao vremena i da se posveti radu na svojoj prvoj knjizi - u svom prvom naslovu ove vrste, pod radnim nazivom "Mommy, What's a Questlove?", kaže se da će pisati "o činjenicama iz sveta muzike i stvarnog života, svojim susretima sa poznatim ličnostima, a sve u njegovom karakterističnom maniru 'toka svesti'". Naslov knjige je verovatno referenca na pesmu "Mommy, What's a Funkadelic?" legendarnih Funkadelic - to je prva pesma na njihovom prvom albumu objavljenom 1970. . . Za sada je poznat samo izdavač - Grand Central Publishing - a o datumu izdavanja još uvek nema zvaničnih saopštenja. . . LINK.
 
   

Rekonstruisana Betovenova izgubljena kompozicija

 

 

 

Kompozicija, koju je Betoven napisao 1799, originalni je spori stav za gudački kvartet u G-duru, opus 18, broj dva. Betoven (1770-1827) je to delo odbacio naredne godine i napisao sasvim novu kompoziciju koja je danas poznata ljubiteljima klasične muzike, rekao je Bari Kuper, profesor muzike na mančesterskom univerzitetu. Stručnjaci su godinama analizirali nedovršene skice originalne kompozicije ali dugo niko nije primetio da ti delovi čine sasvim novi stav, rekao je Kuper. Prema njegovim rečima, kompozicija je sada u obliku veoma sličnom originalu. IZVOR Stiven Iserlis: Zašto je Betoven prosuo paprikaš Poznati violončelista Stiven Iserlis na neodoljiv način oživljava šest svojih omiljenih kompozitora, kroz urnebesne biografske portrete svakog od njih i žive, detaljne opise njihove muzike. Krcata činjenicama, datumima, anegdotama i ilustracijama, knjiga "Zašto je Betoven prosuo paprikaš" privlačna je i pristupačna lektira za decu (i njihove roditelje).   LINK
 
   

Škola Modern Music Instructors u Beogradu

 

 

 

Polaznike će veštinama sviranja roka, bluza, džeza i "world music", podučavati i muzičari Dušan Duda Bezuha, basista Bata Božanić, bubnjar Milan Jejina i gitarista David Maksim Micić. Upis polaznika je 25. i 26. septembra, kao i 1. i 2. oktobra u 11 sati, a sve informacije mogu se dobiti u Ustanovi kulture Palilula, na sajtu www. mmi. rs, putem mejla kabinet@mmi. rs ili na brojeve telefona 011/2763580 i 066/5161288. Direktor škole je Ivan Ristić, a "dekan" basista grupe "Bajaga i Instruktori" Miroslav Cvetković Cvele. Cvetković je objasnio da im je želja "ne samo da mladi ljudi nauče da sviraju instrumente ili pevaju, već i da uđu dublje u svet muzike i sagledaju koliko lepote i uživanja ona može da pruži". "Želimo i da im ukažemo da vrhunska tehnika sviranja nije krajnji cilj, već samo sredstvo da izraze svoje emocije i tako komuniciraju sa drugima koji isto misle i osećaju", dodao je on.   IZVOR
 
   

Sting je četvrti put u Srbiji 8. juna u Areni

 

 

 

Sting u Areni"Live nation" u sаrаdnji sа "Lupа promocijom" i "Arenom Beogrаd" sа zаdovoljstvom objаvljuju dа Sting u prаtnji simfonijskog orkestrа i bendа ovogа letа nаstаvljа svoju Symphonicity svetsku turneju po grаdovimа Evrope u okviru koje će nаstupiti i u Beogrаdskoj аreni, 8. junа. Nаkon rаsprodаtih nаstupа širom Amerike, Evrope i Austrаlije, Symphonicity će biti deo brojnih festivаlа u Frаncuskoj, Nemаčkoj, Itаliji. Pretprodаjа kаrаtа zа člаnove Fаn klubа počinje u sredu, 23. februаrа 2011. u 10h. Kаrte će se u slobodnoj prodаji nаći 25. februаrа 2011. od 10h, po ceni od:  3000, 3300, 3500, 4500, 5500, 6000 аnd 9000 RSD nа sledećim prodаjnim mestimа: Beogrаdskа аrenа, Kulturni centаr Beogrаdа, Eventim, "Ušće" Shopping centаr, knjižаrа Delfi (SKC), Gigstix. Internet prodаjа nа: Arena Beograd, Tickets, Eventim. U prodаji je i posebnа, ekskluzivnа kаtegorijа ulаznicа po ceni od 17. 500 dinаrа kojа uključuje: posebаn ulаz nа koncert, posebаn SYMPHONICITY poklon, ‘merchandise', propusnicа sа ovogodišnje turneje zа uspomenu. ‘Fаntаstičаn nаstup'. - Bild Hаmburg, Nemаčkа‘Sting sа orkestrom je rok mаgijа'. - La Stampa, Itаlijа‘. . аpsolutno sаvršenstvo svаkog detаljа. . ideаlno izvođenje. . ' - Komsomolskaya Pravda, Rusijа‘Može se reći dа je ‘svаkа sitnicа koju urаdi čаrobnа' (‘Every little thing she does is magic') - Rzecczpospolita , Poljskа‘Vrhunski u svаkom pogledu'. - A-Listed, V. BritаnijаKroz Symphonicity Sting izvodi svoje nаjveće hitove, obogаćene аrаnžmаnimа zа simfonijski orkestаr. Crpeći iz svoje šаrolike i bogаte kаrijere koju je obeležilo nebrojeno mnogo plаtinаstih аlbumа, podugаčаk spisаk hitovа i priznаnjа, i prodаjа od gotovo 100 milionа аlbumа, Sting svoje nаjpoznаtije pesme izvodi u novoj interpretаciji sа potpuno novim аrаnžmаnimа zа orkestаr zа koje su zаslužni  Horhe Kаlаndreli, Dejvid Hаrtli, Mаjkl Legrаnd, Rob Tаtes, VIns Mendozа , Stiven Merkurio, Bil Ros, Robert Sаdin i Nikolа Teskаri. LINKŠta Sting želi?Britanski pevač Sting dolazi četvrti put u Beograd kako bi u sredu održao veliki koncert u „Beogradskoj areni“. Odmah po sletanju na aerodrom „Nikola Tesla“, slavni pevač otići će na snimanje emisije „Veče sa Ivanom Ivanovićem“, a zatim će ga odvesti u hotel na kraći predah pre generalne probe. Specijalnih zahteva za ishranu i izgled garderobe nije imao, osim da u prostoriji u kojoj bude boravio želi udoban kauč i fotelju, kao i veliku biljku u saksiji. Koncert počinje tačno u 20 časova, tako da organizatori apeluju na publiku da dođe ranije kako se ne bi pravile gužve na ulazima. Sting će izvesti skoro 30 pesama sa „potencijalne“ set liste koja obuhvata 39 numera obogaćene aranžmanima za simfonijski orkestar, a među njima su: „A thousand years“, „All would envy“, „Desert rose“, „Englishman in New York“, „Every breath you take“ i „Every little thing she does is magic“. Crpeći iz svoje šarolike i bogate karijere koju su obeležili mnogobrojni platinasti albumi, poduži spisak hitova i priznanja, i prodaja od skoro 100 miliona albuma, Sting svoje najpoznatije pesme izvodi u novoj interpretaciji sa potpuno novim aranžmanima za orkestar za koje su zaslužni Horhe Kalandreli, Dejvid Hartli, Majkl Legrand, Rob Tates, Vins Mendoza, Stiven Merkjurio, Bil Ros, Robert Sadin i Nikola Teskari. Popularnog muzičara će pratiti domaći renomirani orkestar „Camerata Serbica“ i grupa iskusnih muzičara, koju čine Dominik Miler (pevačev dugogodišnji gitarista), Rani Krija (Stingov dugogodišnji perkusionista koji se oprobao u više žanrova), Džo Lori (vokal) i Ajra Kolman (bas). LINK
 
   

Sting je Englez u Njujorku, a ja, a vi - Ućestvujte u anketi i osvojite knjigu

 

 

 

Instrument se rađa na jednom mestu a štimuje na drugomJa sam iz Čačka, a danas živim u Beogradu. Gde ću živeti sutra, ne znam. AnketaOstavite komentar na pitanje:"Gde sam se radio/rodila, a gde danas živim?"Danas ćemo vam pokloniti dve knjige:1. "Raštimovana muzika" koju je napiso Sting. Vidimo se u Areni. LINK. 2. Devojke iz Šangaja, Lize SiRođene u Kini, stižu u Ameriku. LINK
 
   

Sutra počinje 12. međunarodni festival “Gitar art”

 

 

 

12. GITAR ART FESTIVAL Svečano otvaranje biće održano u 20 časova u “Zadužbini Ilije M. Kolarca”, kada će nastupiti nagrađivani rumunski gitarista Edvard Leta, a zatim će se publici predstaviti čuveni kvartet “Los Romero”, poznati kao Kraljevska porodica gitare, dobitnici Gremi nagrade 2007. godine.   Ulaznice za večerašnje koncerte u koštaju 1. 100, 1. 400 i 1. 700 dinara, a mogu da se kupe na blagajni “Kolarca” kao i putem Kard servisa, Tiket servisa i Eventima. Ovogodišnji 12. međunarodni festival gitare Gitar Art održaće se pod sloganom "Inside" od 8. do 13. februara u Kolarčevoj zadužbini i Sava centru, najavljeno je danas na konferenciji za novinare. Osnivač i direktor Gitar Arta Boško Radojković kazao je da se festival, posle nekoliko godina "izleta" u druge oblasti i masovnih koncerata u Beogradskoj areni, vraća svojim korenima - klasičnoj gitari. "Koncept ovogodišnjeg festivala je povratak klasici, od šest koncerata četiri će biti u Kolarčevoj zadužbini a dva u Sava centru i čak pet koncerata biće klasična gitara", kazao je Radojković. Festival će svečano otvoriti 8. februara kvartet Los Romero, slavnog gitariste Pepea Romera koga se publika u Srbiji seća sa Gitar Art festivala 2007. godine. U Kolarčevoj zadužbini 9. februara održaće se dva koncerta: prvi put na Gitar Artu nastupiće kineska gitaristinja Ksuefej Jang, zatim naš gitarista Ognjen Grčak a na drugom koncertu iste večeri, neobični duo, lautista Edin Karamazov  i violinista Stefan Milenković koji će takođe prvi put svirati u ovom sastavu. U Sava centru 10. februara gala koncert klasične muzike održaće kvartet Los Romero i Divas (četiri soprana iz Italije, prateća grupa slavnog tenora Andrea Bočelija), naš Simfonijski orkestar Serbica Camerata pod dirigentskom upravom Marčela Rota. Prvi put na Gitar Artu nastupiće Mariza, autentični predstavnik portugalske gitare, koju naša publika već dobro poznaje sa prethodnih nekoliko gostovanja u Beogradu. Mariza će promovisati svoj novi album na kome se posle tri godine vraća izvornom fadu. Radojković je kao posebnu "poslasticu" najavio koncert čuvenog brazilskog kompozitora, pijaniste i gitariste Egberta Žismonta, u svetu poznatog po neobičnom stilu sviranja na desetožičanoj, dvanaestožičanoj i na četrnaestožičanoj gitari. Egbert će na koncertu 12. februara u Kolarčevoj zadužbini sa svojim sinom, gitaristom Aleksandrom, održati koncert za ljubitelje džeza, Brazila i improvizacije. Festival će 13. februara, na Kolarcu, zatvoriti naš Darko Karajić i Roman Vijazovski iz Ukrajine, solo gitare, a na drugom koncertu završne večeri nastupiće Anđelo Diziderio sa svojim "Furiozo kvartetom". Na prvoj konferenciji za novinare predstavljen je i novi saradnik Gitar Arta, pevač i kompozitor Vlado Georgiev koji je ove godine zadužen za kvalitet zvuka. On je ispred produkcijske kuće "VG-Art“, studija "Barba" i tima eksperata za zvuk, svetlo i video najavio da će ove godine u dobrom zvuku uživati izvođači i publika. TANJUG. Sajt koji možda niste posetili   LINK.
 
   
Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272