Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

 

Access

Alternativna učenja

Analiza podataka

Android

Animacija

Antropologija

Apple - MAC OS X

Arheologija

Arhitektura

Astrologija

Astronomija

Audio kursevi + knjige

Audio, Multimedia, Video

Autobiografija

AutoCad, ArchiCAD, SolidWorks, Catia, Pro/Engineer

Automobili

Bajke

Baze podataka

Biografija

Biološke nauke

Blockchain

Botanika

C++ Visual C++ C#

ChatGPT

CSS

Dečije knjige

Delphi

Digitalna fotografija

Dizajn

Django

Domaće pripovetke

Domaći roman

Drama

E-knjiga

E-komerc

ECDL

Ekologija

Ekonomija

Elektrotehnika

Enciklopedija

Esejistika

Etika

Fantastika

Film

Filologija

Filozofija

Fizika

Fotografija

FULL STACK DEVELOPMENT

Funkcionalno programiranje

Generativna veštačka inteligencija

Geografija

Geologija

Git i GitHub

GOOGLE

GPT

Grafika, Dizajn, Štampa

Građevinarstvo

Hardver

Hemija

Hidrotehnika

Hobi

Horor

Humor

Internet

Intervju

Istorija

Istorija i teorija književnosti

Istorija umetnosti

Istorijski roman

Java

JavaScript

Joomla

jQuery

Knjiga posle posla - Beletristika i ostala izdanja

Knjižare i naše knjige

Književna kritika

Kuvari, hrana i piće

Leksikografija

Lingvistika

Ljubavni roman

logo

Magija

Marketing

Mašinsko učenje

Mašinstvo

Matematika

Medicina

Memoari

Menadžment

Modeliranje podataka

Monografija

Mreže

MS Office

Muzika

Nagrađivanje knjige

Naučna fantastika

Obrada teksta

OFFICE 2013

OpenOffice.org

Operativni sistemi

Oracle

Organizacione nauke

Pedagogija

PHP I MYSQL

Pisci u medijima

Ples

Poezija

Politika

Poljoprivreda

Popularna medicina

Popularna nauka

Popularna psihologija

Posao

Poslovanje

Pozorište

Pravo

Pravoslavlje

Primenjene nauke

Pripovetke

Prirodne nauke

Priručnik

Programiranje

Projektovanje softvera

Psihologija

Publicistika

Putopis

Python programiranje

Računarstvo u oblaku

Raspberry PI

Razvoj

Rečnici

Religija

Robotika

Roman

Ruby i Ruby on Rails

Satira

Saveti

Serija Roberta C. Martina

Sertifikati

Slikarstvo

Socijalna mreža - Facebook

Sociologija

Sport

Sport i hobi

SQL

Statistika

Strip

Tabele

Tableti

Tehnologija

Telekomunikacije

Triler

Turizam

Twitter

Udžbenici

Umetnost

Unix, Linux

Urbanizam

UX DIZAJN

Veštačka inteligencija

Visual Basic .NET, VBA, V. Studio

Web design

Windows

Windows 7

Windows 8

WordPress

Zaštita i sigurnost

Zoologija

 

Vesti – Knjiga posle posla - Beletristika i ostala izdanja

Ukupno: 893, strana 4 od 45

Biljke koje izgledaju kao životinje - zelena ajkula - Budina šaka - zombi pečurka

 

 

 

Zelena ajkula Raste u vašoj bašti ili kod komšije. Budina ruka Možete da je pojedete, ali to i nije lepo. Zombi pečurka Takođe se postaje zombi kada se proba. Kompletan članak na Envinronmental graffiti.
 
   

Bio je zemljotres i Pinokio je pao sa biblioteke

 

 

 

Pinokio je pao Ponovo smo ga Zoe i ja vratili na njegovo mesto. Njegovo mesto je pored babuške iz Sibira, sa Bajkala.
 
   

Blog Statistika - Performancing Metrics

 

 

 

Ono što ovu statistiku izdvaja od ostalih kao što je Google Analytics jeste što je Performancing Metrics statistika razvijena posebno za blogove. Tako da možete pratiti statistiku o komentarima, posećenosti posebnih kategorija, posećenost posebnih postova itd. Ova statistika nikako ne može biti takmac Google Analytics statistici, ali može biti sasvim dovoljna prosečnom blogeru za praćenje posećenosti svog bloga. Kompletno na: Djuki Pedrino Blog
 
   

Bog malih stvari - dva izdanja jedne knjige koju možda niste pročitali

 

 

 

Dva izdanja knjige "Bog malih stvari" Levo: Najnovije izdanje. Desno: Knjiga iz lične biblioteke kupljena 2002, u izdanju "Plavog jahača". Dva različita formata. Izdanje iz 2002. godine je prevela Maja Trifunović-Kaluđerović. Drugo iz 2008. godine Maja Kaluđerović. Originalno izdanje Vikipedija: Stranica o knjizi. Arundati Roj Arundati Roj - 2007 - Borba se nastavlja. O knjizi BOG MALIH STVARI je jedna od najlepših knjiga o ljubavi i gubitku. To je tužna priča kroz koju je prošao ceo naš vek, u njoj se Arundati Roj igra sa vremenom kao sa kućnim ljubimcem. Autorka na senzacionalan način, natopljen bojama, mirisima, svetlošću, otkriva gole kosti čovečanstva, uspešno ljušteći slojeve nacije, kaste, religije, viđene očima svoje dece, na njihovom putu kroz svet Malih stvari. Dug put je prevalila ova knjiga od zemlje večito ukopane između užasa rata i strahote mira, do zemlje njoj slične. Izdavač je s velikom radošću poklanja jugoslovenskim čitaocima. Dobitnik Bukerove nagrade Za svoj prvenac Bog malih stvari, danas već čuvena, prelepa indijska spisateljica Arundati Roj dobila je prestižnu Bukerovu nagradu za književnost. Gotovo da nema zemlje gde ova knjiga već nije bestseler. Salman Ruždi tvrdi da je Arundati Roj među najboljim indijskim piscima današnjice. Naručite knjigu koju možda nemate u biblioteci LINK.
 
   

Boja purpura u elektronskom izdanju

 

 

 

Taj i druge romane američke književnice objavljuje Open Road Integrated Media, digitalna kompanija među čijim je osnivačima bivša direktorka izdavačke kuće HarperKolins Džejn Fridman. Nova izdanja knjiga "Boja purpura", "The Temple of My Familiar" i "Possessing the Secret of Joy" objavljena su u utorak, a 22. novembra u knjižare će stići još osam dela Alis Voker. U okviru elektronskih knjiga biće intervjui sa autorkom, fotografije i privatna dokumenta. Alis Voker je najpoznatija upravo po romanu "Boja purpura" čija se radnja dešava 1930-ih godina u Džordžiji. Po toj knjizi je Stiven Spilberg 1985. snimio istoimeni film, a nedavno je na Brodveju postavljen i mjuzikl inspirisan tim romanom. IZVOR
 
   

Bokal za mleko kao obrazovni predmet - Ne možete da ga pomuzete

 

 

 

Bokal za mleko koji ne možete da pomuzete Potrošićete $ 22. 00. Link. Posle šolje/čaše mleka treba vam knjiga - Beli zmaj Belo mleko. Beli zmaj. Link ka knjizi i korpi za naručivanje.  
 
   

BOOKBOOK ili kako da u korice obučete iPad

 

 

 

BookBook za iPad     LINK.   Kupite ga.
 
   

Broj dana - 3 - Manje od tri - Volite li 3 brodogradilišta - Tri vojnika i tri civila ubijena

 

 

 

Knjiga posle 3 - Manje od 3 „Manje od tri“ očaraće sve generacije čitalaca oba pola i već mu se smeši sudbina bestselera. Glavna junakinja Una odlučuje da prekine višegodišnju samoću, koja je usledila nakon bolnog razočarenja i iznenadnog prestanka ljubavne veze. Link ka knjizi i korpi za naručivanje. Cepter kupuje 3 brodogradilišta Volite li brodove? Volite li brodogradilišta? Da li je ljubav prema brodovima ista kao ljubav prema brodogradilištima. Srpski privrednik Filip Cepter je zainteresovan za kupovinu tri hrvatska brodogradilišta, prenosi danas portal Dnevnik. hr. Link. Nemačka i Avganistan - tri civila i tri vojnika KELN - Tri osobe su ubijene, a jedna je teško povrijeđena tokom pucnjave u mjestu Švalmtal, kod Diseldorfa, a počinilac ovih zločina je 71-godišnji penzioner koji se poslije tročasovne drame predao policiji, javio je Tanjug. Link. U današnjem talibanskom napadu u južnom Avganistanu su poginula tri američka vojnika, javljaju agencije. Time se broj pripadnika oružanih snaga SAD koji su u toj zemlji stradali tokom avgusta popeo na čak 32. U Avganistanu se sutra održavaju predsednički i lokalni izbori, koji su obeleženi povećanim nasiljem i pretnjama talibana da će izvršiti brojne napade. Link. Link.
 
   

Broj dana - 402 stabla će biti posađena

 

 

 

402 stabla Svako kome date brojeve različito računa. Iste brojeve sabira i dobija različite rezultate. Broj posečenih stabala se nikada ne poklapa sa brojem posađenih. Ni broj posađenih se ne slaže sa brojem stabala koje su ranije planirana da budu posađena. Ovako je Sava Šumanović video drvored. Kada Šumanović posadi drvo ono nikada ne može da se poseče. Ovo niko ne može da poseče. Link. Ovako je izgledao platan u Topčideru početkom XX veka: Link. Princ brojeva je drugačije računao Poglavlje iz knjige: Ramanujanovi matematički biseri. Link ka knjizi i korpi za naručivanje.  
 
   

Brojevi dana - 0 gledalaca na Marakani - 3 knjige Duška Radovića Brograde, dobro jutro

 

 

 

1 vulkan "neizgovorivog imena" Jedan vulkan, kako ga Basara zove "Neizgovorivog imena", može da zakuje hiljade aviona za zemlju. Stotine hiljada putnika ne mogu da odlete gde su hteli. 40: U Makedoniji je uhapšeno 40 osoba zbog korupcije. Mečka šeta. 0: Zbog pucnjave, disciplinska komisija Fudbalskog saveta Srbije zatvorila je Marakanu za gledaoce. Crvenu zvezdu će na sledećim mečevima pratiti, bodriti 0 navijača. 3: Tri knjige, trilogija "Beograde, dobro jutro" Duška Radovića je izašla iz štampe.   Kupite komplet za 1200 dinara. LINK. 52000: Svaki poslanik košta građane Srbije 52000 Evra godišnje. Dobro je što ih ima samo 250. 22: SEED magazin broj 22 se pojavao iz "štampe". LINK. 39:  Ako se bavite web dizajnom, pogledajte 39 primera minimalističkih sajtova.   LINK. 100: Ako vas interesuju teksture velika kolekcija od 100 tekstura. LINK.   LINK. 40: Stevo Karapandža na najbolji način obeležava 40 godina karijere, knjigom koja je tako jestiva. Ovo su samo njegovi najdraži recepti. Odaberite neki od recepata koji su pred vama, poslušajte dragocjene savjete, te lako i s uživanjem zaradite kompliment: „Kuhaš kao Karapandža!" LINK.   Naručite knjigu tešku 835 grama.   LINK.  
 
   

Brojevi dana - 0,6 i koš - 10 je veće od 13 - 3 pacova po glavi stanovinika

 

 

 

0,6 sekundi je doboljno za preokret Partizan je do pobede došao "trojkom" Dušana Kecmana, koji je 0,6 sekundi pre kraja utakmice sa preko pola terena postigao koš. Pre toga "trojku" je pogodio igrač Cibone Bojan Bogdanović za vođstvo od 74:72. Kada su svi pomislili da je meč rešen, najiskusniji igrač srpskog šampiona je šutom o tablu pogodio koš i na neverovatan način doneo pobedu Partizanu. LINK. 10 veće od 13 u Aranđelovcu Na izborima u Aranđelovcu je, prema preliminarnim rezlultatima Opštinske izborne komisije, najviše odborničkih mandata osvojila Srpska napredna stranka (SNS) - 13, a drugo mesto je zauzela Demokratska stranka (DS) sa 10. Kako je 10 veće od 13? Pa vlast će fotmirati oni koji su dobili 10 odborničkih mandata. LINK. Nikada se ne zna ko sedi u stolici političara. LINK. 3: PROCENA stručnjaka je da na svakog stanovnika Beograda, dolaze po tri pacova! Veliki broj stanovnika i privredni rast objašnjavaju stalno prisustvo štetnih glodara - prenosioca više od 30 oboljenja među kojima su leptospiroza, salmoneloza, tularemija, lajmska bolest, bruceloza, trihineloza, mišiji tifus i botulizam. LINK. Koliko ima "pacova" koji zlostavljaju žene po glavi stanovnika? LINK. 200: U jugoistočnom Banatu vetrovi duvaju više od 200 dana u godini i to intenzitetom koji bi zadovoljio sve potrebe da se upravo na tlu opština Vršac, Alibunar, Bela Crkva, Plandište i Kovin podignu prvi vetroparkovi u Srbiji, koji bi proizvodili ekološku električnu energiju bez zagađenja životne sredine. Ali, iako je čak šest stranih kompanija dobilo energetsku dozvolu za taj posao od pokrajinskog sekretarijata za energetiku, lokalne samouprave ne mogu da im daju građevinsku dozvolu, jer većina nema urađen plan detaljne regulacije niti obezbeđenu infrastrukturu. To je ono što mesecima koči višemilionska ulaganja u prve kilovate struje proizvedene snagom vetra. LINK. Gde ima vetra ima i zelenog, i skulptura od terakote koje su ozelenele. LINK. 200740:  Broj tekućih računa sa kašnjenjem u otplati dužim od dva meseca povećan je tokom proteklog meseca za 24,6 odsto, sa 161. 108 na 200. 740, pokazali su podaci Udruženja banaka Srbije. LINK. 119: Sremska Kamenica – Tik uz Dunav, na obroncima Fruške gore, u 12 tipskih kuća trenutno živi 119 dece bez roditeljskog staranja, uglavnom srednjoškolaca. Najmlađi ima šest godina. Prolazimo tablu s natpisom „SOS Dečije selo“ i stogove sveže pokošene trave. Nekoliko mališana juriša na novim trotinetima. Pitamo gde je direktorka. Pokazuju nam prstom u jednu od kućica i nastavljaju jurnjavu. LINK. Oni ne sanjaju na Pti ber jastuku. LINK. 120: Ko će smeti da otvori restoran na 120m Avalskog tornja. Restoran na 120. metru Avalskog tornja trebalo bi da bude otvoren do kraja maja, a zasad je neizvesno kada će hiljadu kvadrata poslovnog prostora u podnožju dobiti zakupca, kao ni kojim će sadržajima biti oplemenjen. LINK. 2756: Država se seti, ali se sete i vlasnici plovila. Kad se prošle godine država dosetila da uvede porez na upotrebu plovnih objekata, rezultat je bio sledeći – te sezone prijavljeno je 2. 756 čamaca, što je 2. 000, to jest četrdesetak odsto manje nego prethodne. LINK. 19: Broj koji je postao 0. Nema više Kopaonika među 19 mesnih zajednica u sastavu raščanske opštine. Tako je sredinom proteklog meseca odlučila ovdašnja opštinska skupština, ali se nije odrekla teritorije, prava na korišćenje zemljišta i, dabome, „zlatne koke“ što se budžeta tiče. Lokalna vlast je samo promenila ime ove „zajednice neposrednog odlučivanja građana“ pa se sada umesto Kopaonik, kako već i u „Službenom glasniku” piše, zove – Lisina. LINK.  
 
   

Brojevi dana - 1 daljinski - 230 metara dugačak maraton - 30 godina

 

 

 

1 daljinski upravljač za TV Potreban je samo 1 daljinski upravljač za TV. Mogu da ga upotrebim da me odvede na TV kanal koji treba, e ne koji moram da gledam. Moj najveći uspeh bi bio da ne znam gde je i da ne primetim da ga nema. 230: Dečiji maraton koji je održan ima i svoju stazu. Dugačka je 230 metara. Odrastanjem, deca shvataju da je staza duža. Samo oni najjači i uporniji mogu da dođu do cilja. Ali, to deca shvate tek kada odrastu. Nekima je to cilj, nekima bitno, a nekima totalno nevažno. Link. 30: Ako se nastave ovakvi demografski trendovi u Srbiji, sa više umrlih nego rođenih, treba će nam samo 30 godina da nas bude za 1 milion manje. Link. 33: Izvođenjem predstave "Zlatokosa" dečije pozorište "Puž" proslavilo je 33 rođendan. Sve se lepo SKOCKALO. Branko Kockica može da se sa ponosom i dalje oseća ponosnim. Link.   1. 000. 000: Nazadovoljni protiv zadovoljnih i onih koji ne znaju da li su zadovoljni ili nezadovoljni. Predstavnici Srpske napredne stranke, Nove Srbije i Demokratske stranke Srbije predali su danas premijeru Srbije Mirku Cvetkoviću milion potpisa građana koji traže prevremene parlamentarne izbore. LINK. 11: Broj koji raste i koji je veča sramota što je veći. Predstavnici Evropske unije (EU), novinskih udruženja, resornog ministarstva, kolege i prijatelji odali su danas poštu i položili cveće kraj spomen ploče na mestu na kome je pre 11 godina, na Uskrs, ubijen novinar Slavko Ćuruvija.  
 
   

Brojevi dana - 1 pijani vozač poslanik - 17000 turista u Nostalgiji

 

 

 

Bitno je da je samo 1 pijan 17000: Od 3. aprila, kada je počela ovogodišnja sezona na Mokroj Gori, do danas, u vožnji muzejsko-turističkim vozom "Nostalgija", čuvenom "šarganskom osmicom", uživalo je više od 17. 000 turista, saopštilo je Javno preduzeće "Železnice Srbije". 120: Kompanija Telenor u Srbiji saopštila je u petak da će otpustiti 120 radnika, odnosno oko 10 odsto ukupnog broja, u okviru reorganizacije kompanije zbog ekonomske krize. Kako je agenciji Beta rečeno u Telenoru, smanjenje broja zaposlenih počelo je u petak i trajaće do kraja juna, a u kompaniji će nakon završetka reorganizacije ostati 1. 100 zaposlenih. 4: Za devojčice, devojke, žene. . . . . Kako da znate da vas on više ne voli? 4 veoma tačna pokazatelja. LINK. Ovo je 5 primer, ali on je više nego očit. LINK. 160: Avion indijske kompanije "Er Indija" srušio se jutros prilikom sletanja na pistu u Mangaloreu, na jugu zemlje, a strahuje se da je poginulo namanje 158 ljudi, javlja BBC. Prema poslednjim informacijama, pad je preživelo osmoro ljudi koji su smešteni u lokalne bolnice. Svetski mediji javljaju da je poginuo i pilot aviona Zlatko Glušica, poreklom iz Srbije. 880. 000. 000: Vlada Srbije će izdvojiti 880 miliona dinara za najugroženije. Ako ima milion ugroženih Srba, 880 dinara po svakom i nije neka para. 140. 000: Iako su nezapamćeni redovi ispred stanica policije za dobijanje novih pasoša, preko 140000 pasoša je urađeno, ali nije podignuto. Prestanite da nervirate MUP. 5000: Ministarstvo životne sredine pokrenulo je akciju čišćenja jezera Perućac, iz kojeg se godišnje izvadi preko 5000 kubika otpada. Poblem bi bio rešen onoga trenutka kada bi svako ko je bacio otpad u jezero isti dobio na kućnu adresu sa računom za izvlačenje, isporuku, opomenu, kaznu. . . 30: Pac-man slavi 30 godina. Google to obeležava na svoj način. 7: Knjiga 7 profesora sa dalekog severa je današnja knjiga koja u naslovu ima broj. LINK. Samo 441 dinara. Kolekcije 20: Ako ste bili u hotelu u kom su malo kreativniji, nailazili ste na kreacije od peškira. Kolekcija od 20 rešenja će vam možda osvežiti sećanje.   LINK. 151: O čemu da pišete kada tvitujete? Kakvi da budete? Kakvi da ne budete? Šta da izbegavate? Šta da ne propuštate. 151 savet. LINK. 15: Navigacija na nekom sajtu može da bude preko tabulatora. Primeri 15 navigacija koje možete da primenite i na svom sajtu. LINK. Koji je vaš broj danas? 
 
   

Brojevi dana - 1 srpska banka u Hrvatskoj - 1 godina od smrti Majkla Džeksona

 

 

 

Tesla spaja srkpske i hrvatske bankare Vlada Vojvodina i Srpsko nacionaln veće u Hrvatskoj potpisali su sporazum o osnivanju Tesla banke u Zagrebu, čiji bi osnivački kapital pretežno bio iz Srbije. "Pretpostavljam da će sve formalnosti oko osnivanja banke biti završene na jesen, a kada bude počela da radi banka će pretežno biti okrenuta povratnicima, ljudima koji su ostali u Hrvatskoj i izbeglicama iz Srbije koje žele da se vrate i započnu svoj biznis", rekao je Pupovac. LINK. 700: Nepoznati vandali srušili su spomenik književniku Bori Stankoviću u Gradskom parku u Vranju. Taj vandalski čin se dogodio u ranim jutarnjim časovima, rekao je portparol Policijske uprave u Vranju, major Dragan Stamenković.  Spomenik književniku, koji je proslavio Vranje, težak je oko 700 kilograma, a nepoznati počinioci su ga srušili sa betonskog postamenta. LINK. 25: Salinas -- Protiv jednog kalifornijskog para pokrenut je postupak za ugrožavanje bezbednosti deteta jer su pokušali da prodaju svoju šestomesečnu bebu za 25 dolara. LINK. Bebe sa godinu dana imaju višu cenu, ali par nije mogao da čeka. 3: Tri člana Vlade Srbije volonterski, odnosno besplatno, obavljaju važne državne poslove, a zarađuju za život kao profesori univerziteta. To su ministar prosvete Žarko Obradović, ministar vera Dragoljub Šijaković i ministar za ljudska i manjinska prava Svetozar Čiplić. LINK. 14: Kandidati. Među 14 protivkandidata Aleksandra Tijanića jesu i Branimir Grulović, nekadašnji direktor „Studija B“ i dopisništva „Rojtersa“ za Balkan, kao i Gvozden Jovanović, predsednika UO „Svetlost“ iz Kragujevca. Među prijavljenima je i novinar Filip Mladenović, koji je i pre četiri godine bio Tijanićev protivkandidat. Upravni odbor će razmatrati i prijavu Dejana Stankovića Kralja, voditelja emisije „Luda kuća“ na TV „Košava“ i učesnika „Farme“. LINK. 9: Predstave. Pozorišni festival „Tvrđava teatar“, koji se ove godine održava drugi put, u okviru glavnog programa obuhvatiće devet predstava iz Srbije, Španije, Hrvatske, Holandije i Italije, biće održan od 11. do 20. avgusta na Smederevskoj tvrđavi, najavili su organizatori na jučerašnjoj konferenciji za novinare. LINK. 32: Jun 25. i 32 člana. Kultni britanski sastav „Massive Attack“ nastupiće večeras u okviru devete žurke „Back’sperience“ u „Beogradskoj areni“. Na aktuelnoj turneji „Heligoland“, pored novih pesama publiku očekuje i izvođenje kultnih numera uz jedinstveno vizuelno iskustvo. LINK. Oficijelni sajt. 1: Danas se navršava godinu dana od iznenadne i tragične smrti slavnog američkog pevača Majkla Džeksona, koji je preminuo u 50. godini od prekomerne doze lekova. LINK. LINK. 20. 000. 000: Vlada Vojvodine će za mesec dana raspisati konkurs za dodelu 20 miliona dinara zainteresovanima za ugradnju solarnih kolektora, saopštio je pokrajinski sekretar za energetiku i mineralne sirovine Radoslav Striković. LINK. Mišljenja eksperata. Naručite.  
 
   

Brojevi dana - 10 a među njima i Milan Stankovic - 103 dinara evro

 

 

 

Jedan od 10 - Milan Stanković Srpski predstavnik na 55. Eurosongu Milan Stanković, nastupiće osmi u finalu takmičenja 29. maja, odlučeno je žrebom u Oslu. U finalu 29. maja nastupiće predstavnici Bosne i Hercegovine, Moldavije, Rusije, Grčke, Portugala, Belorusije, Belgije, Albanije, Islanda i Srbije, 10 finalista koji će sutra biti izabrani u okviru druge polufinalne večeri i predstavnici zemalja direktnih finalista -Velike Britanije, Nemačke, Francuske, Španije i domaćina, Norveške. LINK. 103,1139: Dinar će i danas, sedmi dan za redom, ponovo biti na istorijskom minimumu prema evru, jer će oslabiti za 60 para ili 0,6 odsto, uprkos intervenciji Narodne banke Srbije (NBS), koja je prodala 20 miliona evra na deviznom tržištu, tako da će zvanični srednji kurs iznositi 103,1139 dinara za jedan evro, objavila je centralna banka. Blic. 167: Nezaposlenost, siromaštvo, niske plate i korupcija najvažniji su društveni problemi u Srbiji, a prema mišljenju 67 odsto građana, Srbija se kreće u pogrešnom pravcu kada je u pitanju njihovo rešavanje. Na pitanje kome su dali mito, građani su na prvom mestu naveli lekare, a zatim policiju i službenike u državnoj administracji. Prosečna suma novca data kao mito bila je 169 evra.   LINK. 150: U policijskoj stanici Vračar juče je predstavljen nadzorni video-centar iz koga će se sa 120 kamera nadgledati šest osnovnih škola u toj opštini. Škole u kojima je obezbeđen 24-časovni video-nadzor su "Kralj Petar II Karađorđević", "Vladislav Ribnikar", "Sveti Sava", "Jovan Miodragović", "Siniša Nikolajević" i "Svetozar Marković" i svaka je, u zavisnosti od konfiguracije, pokrivena sa 12 do 18 kamera. LINK. 10: Deset ljudi zadobilo je povrede, neki i prelome kostiju, za vreme jakih turbulencija koje su zahvatile aviona na letu London - Los Anđeles, zbog čega je letelica preusmerena ka kanadskom gradu Montrealu. Predstavnica "Junajtid erlajnza" Sara Mesijer rekla je da je u utorak na letu 935 prijavljena žestoka turbulencija iznad Atlantskog okeana i da je avion sleteo u Montreal. LINK. 11: KNJIŽEVNIK, akademik Erih Koš preminuo je u utorak u 98. godini, saopštila je Srpska akademija nauka i umetnosti. Akademik Koš rođen je u Sarajevu 15. aprila 1913.  Iza Koša je ostao veliki književni opus. Prvu od 10 zbirki pripovedaka, “U vatri” objavio je 1947. od kada je neprestano pisao. Autor je i 11 romana, više knjiga eseja i autobiografske proze. LINK. 7: Kruženje još 7 dana. VOZAČI će i narednih nedelju dana morati da se naoružaju strpljenjem ukoliko prolaze deonicom autoputa pored aerodroma. Obnova kolovoza na trećoj etapi autoputa, 500 metara od aerodroma u dužini od 1,5 kilometara prema Beogradu, počela je u utorak. Najveći problem šoferima je predstavljalo zatvaranje isključenja sa aerodroma i kruženje oko 10 kilometara do Dobanovačke petlje. U "Putevima Srbije" objašnjavaju da je saobraćaj na ovaj način regulisan na osnovu rešenja Ministarstva za infrastrukturu. LINK. Kolekcije 40: Poslovna kartica i 40 primera, ako se još niste odlučili. LINK. 44: Zalazak sunca u 44 varijante. LINK. Naravno kao tapet na vašem kompjuteru. 6: Najromantičnija mesta na svetu. Koja su vaša romantična mesta? LINK. Koji su vaši brojevi danas, 26. maja 2010. godine? 
 
   

Brojevi dana - 10 će postati 0 - 1 električni automobil - 14. festival koreografskih minijatura

 

 

 

10% poreza se ukida na leto Porez na mobilnu telefoniju od 10 odsto važiti najduže još samo ovo leto, jer je zamišljen kao privremen, kaže ministarka finansija Diana Dragutinović. Ava koncept mobilnog telefona. LINK. 1: Prvi automobil na električni pogon, koji je napravljen na platformi automobila Zastava 10, registrovan je u Kragujevcu. Prvi elektromobil, registrovan je za javni saobraćaj u Kragujevcu i može da razvije brzinu do 120 kilometara na sat, a sa jednim punjenjem akumulatora može da pređe 100 kilometara. 14: Ovogodišnji 14. festival koreografskih minijatura, u organizaciji Udruženja baletskih umetnika Srbije (UBUS), biće održan od 11. do 15. maja. Predsednica UBUS-a Sonja Lapatanov istakla je da je žiri iz mnoštva prijavljenih koreografskih minijatura odabrao 14 veoma dobrih predstava koje će se takmičiti za tri festivalske nagrade. LINK. 2: Jedna fotografija je dovoljna za dobitak. Ali, odlična fotografija. Iskoristi jedinstvenu priliku i osvoji nagradno putovanje, za tebe i tvog ortaka, u Južnu Afriku na Fifa World CupTM 2010. Neponovljiva prilika da gledaš i fotografišeš utakmicu Srbija - Australija, iz prvog reda, na terenu sa fotoreporterima. Jedan klik, fotografija i dobitnik dobija dve karte. LINK. 50: Albanci jedu srpski krompir. Prva isporuka od 50 tona krompira za jelo namenjena kupcima u Albaniji krenula je kamionima iz čačanskog kraja, rekao je predsednik Upravnog odbora Asocijacije "Srpski plodovi" Ratko Vukićević i dodao da je ugovoreno da se u tu zemlju izveze 500 tona krompira po ceni od 22 evrocenta za kilogram. LINK. 70: Fajront za "fajront republiku". Televizija Foks prikazaće 9. maja poslednje 70. izdanje humorističke tok šou (talk show) emisije "Fajront republika" voditelja Zorana Kesića. Foks je pozvao fanove Kesićeve emisije da u nedelju od 22. 50 dočekaju "fajront 'Fajront republike'", simbolično nazvanu "Poslednju epizodu", u kojoj će biti "prikazani delovi emisija koji nikada nisu emitovani". LINK. 5000: Nekropola, grobnice i ljudski kosturi stari 5. 000 godina nađeni su u jednoj pećini oko 80 kilometara istočno od marokanske prestonice Rabata, saopštili su danas arheolozi. Arheolog Jusef Bokbot rekao je agenciji Frans pres da je to prvi put da su u Maroku nađeni ljudski kosturi iz trećeg milenijuma pre nove ere, odnosno iz perioda koji obuhvata kraj neolita i početak bronzanog doba. LINK. 8: Francesko Mugnai je objavio članak o 8 hiperrealističnih skulptora. LINK. i 40: Vodopad ispod mosta. Ukupno 40 primera fantastičnih fotografija vodopada.  LINK.   5: Kako izgleda USB hab koji imate, ili za koji znate? A, kako tek može da izgleda. 5 primera od mašine motora, kornjače, limenki piva do monstruma. LINK. 66: Šta sve možete ga gajite na terasi u saksiji? 66 primera. LINK.   Za neke znate, ali za većinu ćete biti iznenađeni.
 
   

Brojevi dana - 10 miliona elektro automobila - 83000 dinara za četvoročlanu porodicu

 

 

 

10 miliona eletro automobila Plan vlade u Berlinu jeste da se za 10 godina na ulicama Nemačke nađe milion elektro-automobila. To znači da, elektro-automobili neće tako brzo igrati neku veću ulogu u Nemačkoj. azija bi u tom smislu mogla da bude brža. Iako u Japanu neki proizvođači automobila već imaju elektro-automobile u programu, čini se da se Kina razvija u najvažnije tržište. Već nekoliko godina se u toj najmnogoljudnijoj zemlji na svetu prodaje više dvotočkaša na električni pogon nego na benzin. Kinezi vode i kada su pitanju automobili, kaže Maihel Karus, jedan od organizatora kongresa o elektro-automobilima u Bonu.  LINK. 83000: Za najosnovnije životne troškove prosečnoj četvoročlanoj porodici potrebno je oko 83. 000 dinara, dok dve prosečne plate ukupno iznose tek 69. 904 dinara. LINK. 1: Danas je prvi dan leta. 1948. Producentska kuća Kolumbija Rekords proizvela je prvu uspešnu longplej ploču od vinil plastike. Tog dana je bilo lepo vreme za LP. Danas je to veoma loše vreme za LP, ali je dobro za neke druge medijume. 3: Ministarka finansija Srbije Diana Dragutinović izjavila je da su spremne različite verzije poreske reforme. "To za šta se ja zalažem je da se za jednu trećinu smanje fiskalna opterećenja na zarade, i porezi i doprinosi. Gubitak prihoda bi se neutralisalo rastom PDV-a", kazala je ona.   Dragutinović je precizirala da plate do 16. 500 dinara ne bi bile oporezovane, a porez zarade iznad tog iznosa bio bi 10 odsto.  LINK. 3: Fotografije 3 knjige koje su skraćene.  Vlasnik jednog kafića u centru Beograda je skratio knjige na pola da bi stale u police. Knjige su bile plitke, sada su pliće i staju u police.  Srećno čitanje. PEŠČANIK.   7920: Jadni muškarci, evo istraživanja koje će vam potvrditi da vam nije lako. Vaše žene potroše neverovatnih 7. 920 minuta godišnje na kritikovanje oko kućnih poslova, vašeg pića i zdravlja. U proseku to je dva i po sata nedeljno, ili pet i po dana godišnje, saopštila je agencija Everymen. Žene svoje nesrećne partnere najviše grde jer im ne pomažu u čišćenju kuće. Posle toga su na listi pranje sudova, konzumiranje alkohola i posete doktoru koje muškarci ne obavljaju redovno. LINK. 20: Rafting. Reka Lim, poznata po bukovima i bogata vodom, i ove godine ugostiće brojne zaljubljenike u prirodne lepote ovog dela Srbije. Pored splavarenja, spustaće se i učesnici tradicionalne Limske regate i Državnog prvenstva u raftingu.   Organizovanim spuštanjem turista niz limske brzake bavi se nekoliko lokalnih rafting i planinarskih klubova i specijalizovanih agencija, a sezona splavarenja traje gotovo šest meseci, od kraja aprila do početka novembra. Mesto na čamcu i iznajmljivanje opreme dnevno je 20 evra po osobi.  LINK. 3: Treći grend slem turnir u sezoni "Vimbldon" održaće se u periodu od ponedeljka 21. juna do nedelje 04. jula. 2010. godine na otvorenim travnatim teniskim terenima "Ol Ingland kluba" u Londonu. Vimbldon predstavlja najstariji i najugledniji teniski turnir, koji se igra na travnatoj podlozi, održava se svake godine krajem juna i početkom jula i treći je po redu grend slem turnir u sezoni posle otvorenog prvenstva Australije (Australijan open) i Francuske (Roland Garros). Ovogodišnji turnir biće 124. po redu od svog osnivanja daleke 1877. godine. Na ovogodišnjem turniru, tokom 13 dana očekuje se uzbuđenje, zabava i vrhunski tenis uz učešće velikog broja tenisera i teniserki iz samog vrha svetskog tenisa, koji će se takmičiti u singlu i u dublu muškoj i ženskoj konkurenciji, kao i dublu u mešovitoj (muško-žensko) konkurenciji, za rekordan nagradni fond koji ove godine iznosi 13 725 000 funti. Titule sa prethodnog turnira brane Rodžer Federer u muškoj odnosno Serena Vilijams u ženskoj konkurenciji. LINK. 1: Prvi film o Facebooku. Ukoliko niste odustali od Facebooka, možda vas zanima kako je nastala najpopularnija društvena mreža na svijetu. Kako je Facebook dogurao do 500 milijuna korisnika doznat ćete u listopadu uz film The Social Network odnosno Društvena mreža za kojeg je ovih dana otkriven prvi poster! Ulogu direktora Facebooka Marka Zuckerberga preuzet će Jesse Eisenberg, a Facebookovog predsjednika Seana Parkera odglumit će pop pjevač Justin Timberlake. Loše? Moguće, ali imajte na umu da će Društvenu mrežu režirati David Fincher kojeg možda poznajete… Fincer je naime režirao Se7en, Fight Club, Zodiac te Benjamina Buttona… LINK.  
 
   

Brojevi dana - 100 dinara jeftinija knjiga na dan knjige- 50 dinara za toran na Avali

 

 

 

100 dinara jeftinije knjige Svetski dan knjige, 23. april, koji se proslavlja u celom svetu prema odluci UNESCO-a iz 1995. godine, već nekoliko godina se obeležava i u našoj zemlji pre svega u bibliotekama i domaćim i stranim kulturnim centrima. Obeležava se u kod nas, u Kompjuter biblioteci. Svaka knjiga koju danas kupite kod nas će vas koštati 100 dinara manje. Moji najdraži recepti, umesto 1900. 00 samo 1800. 00 dinara. LINK. Smešna istorija sveta, umesto 756. 00, samo 656. 00 dinara. LINK. Digitalna fotografija, umesto 1400. 00 dinara, samo 1300. 00 dinara. LINK. Knjiga može da bude naša ili nekog drugog izdavača. Dobro došli u Vojvode Stepe 34. Dobro došli preko Interneta. 11: Prošlo je 11 godina. Paljenjem sveća i polaganjem venaca kod spomenika "Zašto" u Abardarevoj ulici u Beogradu, porodice, kolege i prijatelji odali su jutros poštu radnicima RTS-a, koji su poginuli u bombardovanju državne televizije u noći između 22. i 23. aprila 1999. godine. Dok se ne otkrije istina svi smo taoci. 195: GORNJI MILANOVAC - U Gornjem Milanovcu i Takovu danas će nizom manifestacija biti obeležena 195. godišnjica od početka Drugog srpskog ustanka pod vođstvom Miloša Obrenovića. Centralna svečanost povodom obeležavanja godišnjice ustanka počeće u 13 sati u Takovu pored znamenitog grma i spomenika na kome piše: "Ovaj grm će vreme da osuši i kameni stub će da poruši, al' Srbija večito stajaće i Miloša ime spominjaće". 50: Došli ste do Avalskog tornja. Želite da se popenjete i vidite daleko. Moraćete da izdvojite 50 dinara. Za grupne posete 30 dinara po osobi. Povešću svoju Zoe, da bismo bili grupa.  70: Razgledanje Beograda iz autobusa otvorenog krova traje 70 minuta. 500: Mladi dizajneri su dostavili svoja idejna rešenja na konkurs Banke Intese "Plastika je oživela". 500 dizajnera je drugačije videlo plastiku. Kada budemo trošili pare, koristeći kartice, u rukama će nam biti malo dizajnersko delo. Dizajn: Kako izgleda LCD kartica. 30: Kladionica mora da se nalazi na propisnoj udaljenosti od škole. Njih 30 je suviše blizu. Da li da izmestimo škole ili kladionice? 300: U naselju Mirijevo otvoren je novi vrtić "Zvončica" za 300 Mališana. Naravno slovo M je veliko. Deca su kao pande, ako ne mislimo na njin neće ih ni biti. LINK. 48: Još 48 dana ima do početka Mundijala. Na radost muškaraca i na radost žena.  
 
   

Brojevi dana - 100 i srpska privreda i Parni valjak koji stiže u Beograd posle 20 godina

 

 

 

100: Privreda. Tri puta po 100. 100 milijardi dinara su gubici srpske privrede u 2009. godini. 100 firmi je ostvarilo 38,5% dobiti srpske privrede. 100 firmi je ostvarilo pola gubitaka. 80: Najstariji lift u Beogradu danas puni 80. rođendan. U ulici Višnjičkoj broj 3. Kao poklon je dobio novu kabinu i urađen je mu je generalni servis. Pitanje: Koliko bist dinara imali, kada biste svakoga dana 80 godina ubacivali u šparkasu po jedna dinara? LINK. 126: Radno mesto u oblacima. Vujadin Savić radi na kranu, na 126. metru, uz pilon mosta preko Save. Radiće i na 230 metru kada pilon bude završen.   20: Posle 20 godina u Beograd, u Arenu, dolazi "Parni valjak". Ovo je viđeno na Youtube-u preko 2 miliona puta: 106,1458: Ovo je današnja slika dinara kroz prizmu evra. 6: Rešavanje problema. Dečak koji radi u kafiću, kada nema gostiju rešava probleme. Kaže: "Svakoga dana rešim 6 srednje teških sudokua. To mogu da rešim. rešavam samo ono što mogu da rešim. I to je to. " Dole je problem. Mi smo gore. Kada uđemo u problem. . . LINK. 12: Fudbalski klub "Crvena zvezda" povukao je iz upotrebe dres sa brojem 12. Dres je uručen "Delijama" kao zahvalnica za dugogodišnju podršku i ulogu "dvanaestog igrača". 10: Seks. Dr Jovan Marić kaže za Press: "Muškarac deset puta dnevno pomisli na seks, dok žena samo jednom, eventualno dva puta u vreme ovulacije. " Princ brojeva Pročitajte više i naručite. LINK.
 
   

Brojevi dana - 10000 radnih mesta - 38% rast dobiti Googla

 

 

 

10000 radnih mesta u reciklaži Zahvaljujući razvoju reciklažne industrije u narednom periodu bi trebalo da se zaposli oko 10. 000 ljudi, da se povećaju investicije i unapredi zaštita životne sredine, a mnoge industrije će se osloboditi suvišnog otpada, izjavio je danas ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić predstavljajući državnu Strategiju upravljanja otpadom do 2019. godine. LINK. Ne treba sve reciklirati. Na primer, gramofonske ploče. LINK. 38: Neto operativna dobit iznosila je 1,96 milijardi dolara, i u poređenju sa 1,42 milijarde dolarau istom razdoblju prethodne godine je skočila 38 posto. LINK. 400000: Za razliku od popisa iz 2000. kada se oko 140. 000 ljudi izjasnilo kao Amerikanci srpskog porekla, na ovogodišnjem izjašnjavanju očekuje se njihov daleko veći broj, s obzirom na procene da u SAD živi između milion i dva miliona američkih Srba, sa oko 400. 000 samo u široj oblasti Čikaga. LINK. 27: Predstavljen je program 27. po redu modne manifestacije „Amstel Fashion Week”, koji će trajati od 19. do 25. aprila, a u okviru tog događaja biće prikazano više od 30 revija na nekoliko zanimljivih lokacija u gradu.  LINK. 363536: Paulo Koeljo, alhemičar reči, na svom Twitter nalogu ima 363536 pratilaca.  LINK.  Poznati pisac prati samo 56 naloga. 10: 10 saveta kako da produžite rok trajanja vaše baterije (na engleskom). LINK. Da sačuvate srce, na bicikl, hi-bike. LINK. 17000: Ogromni oblak vulkanskog pepela, izbačenog u atmosferu u erupciji vulkana na Islandu, već drugi dan sprečava vazdušni saobraćaj u većem delu Evrope. Ovakav poremećaj saobraćaja nije zabeležen od terorističkih napada u SAD, 11. septembra 2001. godine. Evropska agencija za kontrolu vazdušnog saobraćaja, Eurokontrol, saopštila je da će danas biti otkazano oko 17 hiljada letova, a da će i sutrašnji poremećaj biti "značajan. " LINK.
 
   
Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272