Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

 

Access

Alternativna učenja

Analiza podataka

Android

Animacija

Antropologija

Apple - MAC OS X

Arheologija

Arhitektura

Astrologija

Astronomija

Audio kursevi + knjige

Audio, Multimedia, Video

Autobiografija

AutoCad, ArchiCAD, SolidWorks, Catia, Pro/Engineer

Automobili

Bajke

Baze podataka

Biografija

Biološke nauke

Blockchain

Botanika

C++ Visual C++ C#

ChatGPT

CSS

Dečije knjige

Delphi

Digitalna fotografija

Dizajn

Django

Domaće pripovetke

Domaći roman

Drama

E-knjiga

E-komerc

ECDL

Ekologija

Ekonomija

Elektrotehnika

Enciklopedija

Esejistika

Etika

Fantastika

Film

Filologija

Filozofija

Fizika

Fotografija

FULL STACK DEVELOPMENT

Funkcionalno programiranje

Generativna veštačka inteligencija

Geografija

Geologija

Git i GitHub

GOOGLE

GPT

Grafika, Dizajn, Štampa

Građevinarstvo

Hardver

Hemija

Hidrotehnika

Hobi

Horor

Humor

Internet

Intervju

Istorija

Istorija i teorija književnosti

Istorija umetnosti

Istorijski roman

Java

JavaScript

Joomla

jQuery

Knjiga posle posla - Beletristika i ostala izdanja

Knjižare i naše knjige

Književna kritika

Kuvari, hrana i piće

Leksikografija

Lingvistika

Ljubavni roman

logo

Magija

Marketing

Mašinsko učenje

Mašinstvo

Matematika

Medicina

Memoari

Menadžment

Modeliranje podataka

Monografija

Mreže

MS Office

Muzika

Nagrađivanje knjige

Naučna fantastika

Obrada teksta

OFFICE 2013

OpenOffice.org

Operativni sistemi

Oracle

Organizacione nauke

Pedagogija

PHP I MYSQL

Pisci u medijima

Ples

Poezija

Politika

Poljoprivreda

Popularna medicina

Popularna nauka

Popularna psihologija

Posao

Poslovanje

Pozorište

Pravo

Pravoslavlje

Primenjene nauke

Pripovetke

Prirodne nauke

Priručnik

Programiranje

Projektovanje softvera

Psihologija

Publicistika

Putopis

Python programiranje

Računarstvo u oblaku

Raspberry PI

Razvoj

Rečnici

Religija

Robotika

Roman

Ruby i Ruby on Rails

Satira

Saveti

Serija Roberta C. Martina

Sertifikati

Slikarstvo

Socijalna mreža - Facebook

Sociologija

Sport

Sport i hobi

SQL

Statistika

Strip

Tabele

Tableti

Tehnologija

Telekomunikacije

Triler

Turizam

Twitter

Udžbenici

Umetnost

Unix, Linux

Urbanizam

UX DIZAJN

Veštačka inteligencija

Visual Basic .NET, VBA, V. Studio

Web design

Windows

Windows 7

Windows 8

WordPress

Zaštita i sigurnost

Zoologija

 

Vesti – Hardver

Ukupno: 579, strana 13 od 29

Jeftini laptopovi za siromašnu decu

 

 

 

Laptop računari koje istraživači sa Massachusetts instituta za tehnologiju žele da stave u ruke deci širom sveta će biti izdržljivi, fleksibilni i pouzdani. AC adapter računara će moći da se predvostruči kao kaiš za nošenje, a ručica za nošenje će ih napajati kada nema struje. Moći će da se sklapaju u više pozicija od tradicionalnih notebook PC-a. Kada se koriste napolju, displej će moći da pređe sa prikaza u boji na crno beli prikaz otporan na prelamanje svetlosti. Na kraju, laptop će imati gumenu kasetu kako bi bili gotovo neuništivi. Nicholas Negroponte, glavni istraživač koji je osmislio ovaj projekat, je rekao da je ideju dobio kada je video kakvu korist bi deca u jednom selu u Kambodži imala od upotrebe notebook računara u svojim školama. Ovi računari (čija je cena oko 100$) će biti poklonjeni deci u ime fondacije koju vode Negroponte i njegova supruga. Negroponte kaže da je neko morao da napravi dovoljno jeftine računare kako bi i deca u siromašnim zemljama u razvoju mogla da koriste obrazovnu i komunikacijsku moć Interneta. Negroponte očekuje da je potrebno još oko godinu dana da se proizvede između 5 i 15 miliona ovih računara, kada će deca u Brazilu, Kini, Egiptu, Tajlandu, Južnoj Africi počnu da ih dobijaju. Neke od karakteristika ovih računara su procesor na 500 megaherca (koji je bio brz 90-ih godina, ali je spor za današnje standarde) i fleš memorija umesto čvrstog diska sa pokretnim delovima. Da bi se uštedelo na ceni softvera, na laptopovima će se izvršavati besplatni Linux operativni sistem umesto Windowsa. Računari će moći da se povežu na Wi-Fi bežične mreže i da budu deo višestrukih (mesh) mreža u kojima svaki laptop može da prenosi podatke na i sa drugih uređaja, što će smanjiti potrebu za skupim baznim stanicama. Računari će imati četiri USB porta.
 
   

Joomla - sajtovi koje vredi posetiti - Mediamagazin - se prodaje

 

 

 

Mediamagazin je razvijen, popunjen sadržajima, aktuelan i kao takav interesantan za nekoga ko na već postojećoj osnovi želi da nastavi. Kao zabavni magazin sadrži sve što je nekome, ko voli ovakve sadržaje, potrebno. Brena u slovenačkom skeču Link. Monika Beluči gola u novom filmu Link. Poseduje Video, Foto, Flash igrice, Tražilice, Arhivu. Seksi reklama Virgin Atlantica   Prilikom pravljenja sajta, u ovom slučaju na Joomla platformi, uvek morate da razmišljate o dve stvari, da li to nekoga interesuje, što se da lako proveriti ako poseta vašem sajtu raste, i ono što je ponekad veoma bitno: DA LI BI TO NEKO KUPIO I ZA KOJE PARE.
 
   

Još jedan čudak obećava rešenje za svetske probleme

 

 

 

Vidite ovog strašnog čoveka? To je Archer Quinn, samo proklamovani spasilac ljudskog roda. On priprema besplatni energetski uređaj koji planira da otkrije svetu 20. juna ove godine. On predviđa da će na ovaj dan doći do kraha naftnog konglomerata, poreza i država koje tiranišu svoje građane, jer će njegov uređaj obezbediti besplatnu energiju svim ljudima na planeti. Da, da, prilično zeznute stvari nas čekaju. I kao da to nije dovoljno dramatično, on je svoj uređaj zasnovan na gravitaciji nazvao "Božiji Mač". Njegov izum se sastoji od neke vrste termalnog akceleratora (na slici) i gomile drugih izuma, tako da rušenje Njutnovog zakona ne bi trebalo da predstavlja problem. Nećemo trebati dugo da čekamo na ovo čudo. A možda na kraju bude i zabavno.
 
   

Još jedan poraz HD-DVD-a

 

 

 

Što se tiče rata formata visoke definicije, čini mi se da više nema sumnje da se Blu-ray sve više nameće kao ubedljivi pobednik. U zadnjih nedelju dana Netflix je objavio da počinju da izbacuju HD-DVD-ove iz njihovog prometa. Ubrzo nakon njih Best Buy said je rekao da će početi da preporučuju Blu-ray svojim klijentima. Još jedan među velikim imenima  koji je pustio HD-DVD niz vodu je Walmart. Oni su na svom blogu (da, Walmart stvarno ima svoj blog) rekli da će od juna prodavati samo Blu-ray diskove. Posle juna Wal-Mart će prodavati samo BluRay filmove i mašine, kao i filmove standardne definicije, DVD plejere i tako dalje. Nema informacija o cenama, ali nam istorija govori da što veći broj ljudi koristi određenu tehnologiju, tim će cena pre i brže da pada.   Možda će sada prodaja PS3 konzola brzo porasti pošto je Blu-ray očigledno pobednik u ovom ratu formata. Čak šta, PS3 je prilično jeftin u poređenju sa cenama postojećih Blu-ray plejera, ali sami Blue-ray filmovi su još toliko skuplji od regularnih DVD-ova da će proteći još dosta vode Dunavom pre nego što i mi počnemo da ih kupujemo. Šta treba da se desi da biste i vi prešli na Blue-ray? Ili ste već prešli na ovu tehnologiju budućnosti? Izvor: Walmart Blog
 
   

Još problema sa Sony baterijama

 

 

 

Već neko vreme izgleda da se nešto dešava sa Sony-jevim baterijama pošto izgleda da se kvare u sve većem broju primoravajući kompaniju koja ih prodaje da se suoče sa njihovim povlačenjem sa tržišta. Sony-jeve baterije za laptop se sada koriste u veoma velikom rasponu od strane najvažnijih proizvođača laptopta i trgovaca kao što su Toshiba, Acer, Sony, Lenovo i drugi. Toshiba i American Consumer Product Safety Commission su odlučili da povuku baterije koje je napravio Sony za laptopove koji koriste litijum-jonsku tehnologiju skladištenja energije. Po rečima CPSC-a, potrošači bi trebali odmah da prestanu da koriste baterije koje su povučene sa tržišta ih bezbednosnih razloga. Toshiba i CPSC su procenili da je oko 1400 jedinica pokvareno i utvrdili da date baterije dolaze za sledeće modele laptopova: Satellite A100, Satellite A105 i Tecra A7. Primećeno je da se litijum-jonske baterije mogu pregrejavati u određenim uslovima, ponekad čak dovodeći do pojave vatre. Toshiba je čak primio tri izveštaja o pregrevanju baterija van Sjedinjenih Država. Potrošačima koji su naručili neku od pokvarenih baterija je rečeno da kontaktiraju trgovce i da ih zamene za novu bateriju. Od prošle godine, više od 10 miliona litijum jonskih baterija za laptop je bilo povučeno od potrošača na globalnom nivou. Poslednja takva mera je preduzeta od strane Azijskog proizvođača računara i trgovca, Acer-a u aprilu kada su povukli više od 27. 000 defektnih baterija koje su imale isti ovaj problem. Sony, kao jedan od najvećih proizvođača baterija za laptopove ima problema pošto je broj povučenih baterija porastao do rekordnih visina. CPSC i Toshiba predlažu da korisnici koji imaju defektnu bateriju i dalje koriste svoje računare tako što će ukloniti bateriju i koristiti AC adapter i električni kabl da bi napajali sistem energijom sve dok ne primi novu bateriju.
 
   

K-Touch-ov mobilni telefon poseduje kameru rezolucije od čak 8 megapiksela

 

 

 

Sećate se vremena kada je Samsung izbacivao mobilne telefone sa besmisleno velikim brojem megapiksela u kameri? U ovom trenutku, 5 megapiksela je najviše dokle su stigli. Sve do danas. Pojavio se  8 megapikselski C280 sa 3x optičkim zumom i ISO osetljivošću od čak 1600. Pre nego što smo pročitali specifikacije mislili smo da koristi CMOS senzor od Samsunga, ali se ispostavilo da je u pitanju Canon-ov DIGIC III procesor slike. Još se ne zna kada će se pojaviti na tržištu, ali postoje velike šanse da će Kina biti njegovo prvo i jedino tržište.
 
   

K1M - lep i funkcionalan

 

 

 

Motorola i Verizon sa ponosom mogu da predstave K1M. Ovo je prelep i sjajan mobilni telefon veoma tankih linija. On je toliko tanak da lako može da stane u vaše super tesne farmerke. Pored toga što je prelep, ni njegove mogućnosti i funkcije vas neće ostaviti ravnodušnim. Digitalni fotoaparat rezolucije 1. 3 megapiksela vam omogućuje da snimate fotografije odličnog kvaliteta. Snimite šta god želite i podelite to sa prijateljima i voljenima preko MMS-a. Slušajte vašu omiljenu muziku i uživajte u svom slobodnom vremenu. Ovaj mobilni telefon podržava MP3/WMA muziku. Ovo je mobilni telefon koji obezbeđuje kompletnu zabavu i sa kojim vam nikada neće biti dosadno. Zahvaljujući najnovijoj Bluetooth tehnologiji vi možete da prebacite fajl ili podatke ogromnom brzinom koju vam neće obezbediti drugi mobilni telefoni. On takođe poseduje Mobile Web 2. 0. , a memorija može da mu se proširuje u skladu sa vašim potrebama, ali do određene granice. Toplo preporučujemo K1M svima koji imaju malo dublji džep.
 
   

Kako da odštampate nešto u 3D - na primer neku lepoticu sa duplerice

 

 

 

Meni treba ZCorp” 3D štampač Modelar - štampač - 3D rezultat. Podenco vas upoznaje prvo sa osnovama 3D "štampe" koja je samo uslovno štampa. Izvor. Tehnologija Naučite kako se fini slojevi gipsanog praha lepe i stvaraju željeni 3D model. Koji se materijali koriste i kako se priprema fajl za 3D štampu. Izvor. Posebna primena u arhitekturi Kako je uzbudljivo držati u ruci kuću u kojoj ćemo stanovati. Izvor. Galerija već urađenih 3D modela. Izvor. Wikipedija i 3D Printing. 3D štampanje pokreta Hvatanje pokreta i vizuelno kreiranje predmeta nacrtanog pokretom. Kompletan članak.
 
   

Kako odabrati odgovarajući UPS uređaj

 

 

 

Takozvani uređaji za neprekidno napajanje (uninterruptible power supply – UPS) predstavljaju najefikasniji način zaštite kompjuterskog hardvera i uskladištenih podataka od naglih skokova napona u električnoj mreži. Oni vam, takođe, omogućavaju nesmetan rad tokom kratkotrajnih prekida u snabdevanju električnom energijom. Instrukcije Prvi korak: Ukoliko raspolažete ograničenim budžetom, najbolje je da odaberete neki od takozvanih standby (nazivaju ih još i “off-line”) UPS uređaja, koji se, pri nestanku struje, automatski prebacuju na napajanje iz baterije. Drugi korak: Za “on-line” UPS ćete se opredeliti ukoliko vam je neophodan vremenski neograničen rezervni izvor napajanja. Treći korak: Takozvani “linijski interaktivan” (“line-interactive”) UPS odabraćete ukoliko smatrate da će vaše potrebe najbolje zadovoljiti uređaj koji spada negde između dve prethodno pomenute kategorije. Četvrti korak: Izračunajte ukupnu snagu (izraženu u vatima i u volt-amperima) svih uređaja koje planirate da priključite na UPS. Peti korak: Odaberite UPS čija je snaga jednaka ili veća od zbirne snage svih uređaja koje želite da napajate preko UPS-a. Šesti korak: Pre kupovine, izvršite detaljnu analizu svih ponuđenih modela, tako što ćete ih uporediti u odnosu na sledećih pet karakteristika: maksimalna probojna struja (surge current, izražava se u amperima – bolje je ako je veća), regulacija napona (surge suppression, izražava se u džulima – bolje je ako je veća), vreme reakcije na skokove napona (suppression response time – što kraće to bolje), vreme punjenja baterije (što kraće to bolje), te ukupan broj izlaznih priključaka naizmenične struje (AC outlets – što ih je više, to bolje). Sedmi korak: Proverite da li uređaj koji planirate da kupite ima zamenljivu bateriju, kao i da li postupak zamene baterije možete obaviti sami, bez pomoći majstora. Osmi korak: Uporedite ponuđene modela sa aspekta vremenskog trajanja autonomnog rada (to jest, koliko dugo UPS može napajati priključene uređaje u slučaju nestanka struje). Deveti korak: Potražite uređaj koji na sebi ima i priključak za modem, kao i opremu za smanjenje elektromagnetnih (EMI) i radio (RFI) smetnji – naravno, ukoliko su vam ove karakteristike uopšte bitne. Deseti korak: Proverite da li uređaj na sebi ima upozoravajuće ili LED lampice, koje upozoravaju na probleme u kablaži, pokazuju da li se priključena oprema napaja iz UPS-a ili iz električne mreže, i upozoravaju vas kada je baterija skoro pa ispražnjena. Jedanaesti korak: Ako imate dovoljno novca za kupovinu nekog kvalitetnijeg i skupljeg modela, obavezno tražite uređaj koji je opremljen odgovarajućim softverom za automatsko snimanje otvorenih fajlova na disk, zatvaranje aplikacija i isključivanje priključene opreme, u slučaju nestanka električne energije. Dvanaesti korak: Ponuđene modele uporedite i sa stanovišta dužine garantnog roka i mogućnosti povraćaja neispravne robe. Saveti i upozorenja Podatke o snazi vaše računarske opreme (izraženoj bilo u vatima ili volt-amperima) ponekad možete naći u pratećoj dokumentaciji, ili na etiketi zalepljenoj na kućište. Ako je vaš računar sklopljen u “kućnoj režiji” ili u lokalnoj prodavnici računarske opreme, trebalo bi da osoba koja ga je sklopila može da vam pruži informacije o njegovoj “vataži” ili “volt-amperaži. ” Da li će vam zaštita od elektromagnetnih i radio smetnji zaista biti potrebna ili ne, zavisiće prvenstveno od kvaliteta vaše kućne električne mreže, kao i od količine i osetljivosti preostale elektronske opreme koja se nalazi u neposrednoj blizini vašeg računara.
 
   

Kako radi virtuelna memorija?

 

 

 

Svi današnji moderni operativni sistemi koriste trik koji se zove virtuelna memorija da bi programe opskrbili memorijom koja im je potrebna. Pretpostavimo da vaš PC ima instalirano samo 64MB random access memory (RAM) a vi ste upravo pokrenuli Photoshop CS2 i zatražili da učita digitalnu sliku velike rezolucije od 30MB. Ako bi Windows XP bio ograničen da koristi samo fizičku RAM memoriju računara (memorijske module koje ste instalirali na matičnu ploču PC-ja), našli biste se u škripcu, zato što sam Windows XP zahteva minimalno oko 24MB memorije, a Photoshop CS2 zauzima značajnu količinu memorije za pokretanje programa. I povrh svega toga, vi učitavate 30MB podataka! Sa veličinom današnjih dokumenata i vrednostima RAM-a koje su potrebne memorijski gladnim mega programima, PC sa 64MB teoretski ne može da uradi nijedan malo veći posao. I ne zaboravite, verovatno ćete istovremeno raditi sa više od jednog programa. Kao što možete da vidite na prvoj slici, Windows se obraća hard drajvu za pomoć. On koristi deo praznog prostora na hard drajvu da bi privremeno smestio podatke koji bi inače bili u memoriji računara. U ovom slučaju, naš vredni silicijumski ratnik koristi 64MB prostora hard diska tako da je ukupna dostupna memorija unutar Windowsa (koristeći i 64MB fizičke memorije i 64MB virtuelne memorije) 128MB, obezbeđujući veći prostor za rad. Programi u stvari ne znaju da oni koriste virtuelnu memoriju - Windows se brine o svemu iza scene, tako da Photoshop CS2 misli da imate 128MB fizičke memorije. Uvek biste trebali da ostavite dovoljno praznog prostora na hard drajvu da bi Windows mogao da upotrebi virtuelnu memoriju. Koliko je dovoljno? Možda ćete želeti da ostavite bar 1 ili 2GB slobodnog prostora na C: drajvu na Windows XP mašini. PC koji nema dovoljno slobodnog prostora je užasno i videti; programi će se zamrzavati i štucati, možete da izgubite sve promene koje ste napravili na otvorenim fajlovima, a Windows će početi da prikazuje dosadne poruke o greškama moleći vas da zatvorite neke od prozora otvorenih programa (ili čak da restartujete računar). Takođe, zapamtite da je virtuelna memorija uvek sporija nego prava fizička memorija. Na kraju krajeva, dati podatak treba da se napiše u i pročita sa hard drajva umesto sa super brzog memorijskih modula. Zbog toga biste trebali da dodate onoliko RAM-a na PC koliko je moguće; što više memorije dodate, manja je verovatnoća da će operativni sistem trebati da upotrebi virtuelnu memoriju. PC serviseri ovu upotrebu računarske virtuelne memorije zovu "thrashing" zato što Windows mora konstantno da piše na, čita sa, i briše podatke sa hard drajva. Kada vam nestane fizičke memorije, lampica aktivnosti hard drajva izgleda kao da se nikada neće ugasiti. I da, sva ta aktivnost će sigurno skratiti život hard drajvu.
 
   

Kako se odlučiti između kupovine laptop ili desktop računara?

 

 

 

Prilikom donošenja odluke o tome da li kupiti laptop ili desktop računar, najbolje da prednosti i nedostatke oba tipa izmerite prema vašim konkretnim potreba za posedovanjem računara. Uputstvo za donošenje odluke Prvi korak: Razmislite da li vam je zaista neophodno da svoj računar nosate unaokolo (da li, na primer, često idete na poslovna putovanja). Ako jeste, kupite sebi neki laptop računar. Drugi korak: Odredite da li vam je prenosivost računara manje bitan faktor od nedostatka prostora. Ukoliko je ovo drugo u pitanju, razmislite o kupovini nekog od najnovijih modela tankih ("slim-top" ili "slim-line") desktop računara. Treći korak: Imajte u vidu da ćete, za istu cenu, kupovinom desktop računara dobiti znatno veću brzinu rada i funkcionalnost, nego ako se odlučite za kupovinu nekog laptop-a. Četvrti korak: Ukoliko se opredelite za laptop, očekujte znatno češće i skuplje popravke. Peti korak: Ako planirate da intenzivno radite na obradi grafike, multimedijalnih sadržaja, ili da igrate akcione igrice, kupite desktop računar, jer monitori na laptop računarima generalno imaju manje dimenzije i lošiju rezoluciju. Šesti korak: Opredelite se za desktop računar ukoliko vam je bitna mogućnost njegove kasnije nadgradnje. Saveti i upozorenja Ukoliko niste student, za kupovinu laptop-a se treba odlučiti jedino ako će vam on služiti kao dodatak postojećem desktop računaru. Naime, laptop računar je neprikladan za duži rad, prvenstveno zbog malih dimenzija monitora i tastature. Imajte u vidu da su laptop računari značajno skuplji od ekvivalentnih desktop računara. Pri identičnim brzinama takta, procesori za laptop su sporiji od procesora dizajniranih za ugradnju u desktop računare.
 
   

Kako se sa starim tehnologijama obračunati korišćenjem čekića - iPhone i PalmPre

 

 

 

PreThinking obračun uz korišćenje čekića Šta je uništeno? iPhone. Možete li da zamislite da je neko kupio Palm Pre i svoj stari telefon iPhone uništio čekićem. PRIČA.   Pitanja koja @gadgeterija postavlja su: 1. Neizmerna ljubav prena novotarijama. 2. Nazdovoljstvo iPhonom i (imanje čekića pri ruci). 3. Trajno oštećenje mozga. Molimo za vaše komentare? Analiza PalmPre WebOS-a i iPhone OS-a  Link. Dobro je što oni koji vrše analize ne koriste čekić. 10 osobina Palm Pre-a koje treba da znate Kompletan članak. Novi iPhone   Link. iPorn za iPhone Sajt koji je optimizovan za iPhone. Porno industrija se prilagođava svim formatima. BEZ LINKA.
 
   

Kako zameniti bateriju na desktop računaru

 

 

 

Svaki desktop računar sadrži u sebi malu bateriju ili specijalni čip, čija se namena sastoji u očuvanju postavki računara (CMOS-a) i obezbeđenju neprekidnog rada računarskog sata, čak i onda kada je računar isključen. Ukoliko ste, pri svakom pokretanju računara, prinuđeni da na njemu podešavate tačan datum i vreme, to je pouzdan znak da je neophodno zameniti bateriju u njemu. Dole opisana procedura se može primeniti na sve IBM-kompatibilne računare koji u sebi imaju zamenljivu bateriju ili odgovarajući konektor za rezervnu bateriju. Postupak Prvi korak: Najpre zabeležite trenutno važeće CMOS postavke (settings). U tu svrhu, uključite računar, ili ga restartujte ukoliko je već uključen. Čim se na ekranu pojavi tekst sa postavkama računara, pritisnite taster Pause ili Break (gornji desni ugao tastature), kako biste “zamrznuli” trenutni sadržaj displeja. Drugi korak: Pritisnite taster Print Screen kako biste odštampali sadržaj displeja, ili pak prikazane postavke rukom zabeležite na parčetu papira. Potrudite se da ove informacije sačuvate, za slučaj da prilikom zamene baterije izgubite postojeće postavke računara. Treći korak: Isključite kompjuter i od njega odvojte kabal za nalajanje. Skinite poklopac sa kućišta računara. Četvrti korak: Zabeležite tip trenutno ugrađene baterije, ali je još uvek nemojte vaditi. Litijumske i alkalne baterije obično su smeštene unutar specijalnog ležišta na matičnoj ploči. Nasuprot njima, takozvane “ugrađene” (built-in) baterije su utopljene u matičnu ploču i ne mogu se vaditi, ali bi zato na njima trebalo da postoji konektor za priključenje rezervne baterije. Zebeležite o kom se tipu konektora radi. Peti korak: U prodavnici nabavite odgovarajuću bateriju za zamenu. Šesti korak: Izvadite postojeću i na njeno mesto postavite novu bateriju, vodeći računa o njenom pravilnom položaju (s obzirom na polaritet, odnosno položaj + i - polova). Rezervne baterije koje se priključuju preko konektora, obično se mogu postaviti samo na jedan (ispravan) način, ali za svaki slučaj potražite odgovarajuće uputstvo u priručniku za konkretnu matičnu ploču. Sedmi korak: Postavite poklopac na kućište, priključite kabal za napajanje i uključite računar. Osmi korak: Podesite datum i vreme na računaru. Opšti saveti i upozorenja Pre no što dodirnete bilo koju komponentu računara, obavezno se “uzemljite” (to možete učiniti tako što ćete nakratko dodirnuti bilo koju metalnu površinu, kao što je, na primer, metalni okvir kućišta računara). U suprotnom, do pražnjenja statičkog elektriciteta koji se nagomilao u vašem telu može doći prilikom kontakta sa osetljivim elektronskim komponentama računara, usled čega postoji opasnost od njihovog trajnog oštećenja. Ukoliko je, prilikom zamene baterije, došlo do brisanja CMOS postavki, otvorite pomoćni program BIOS Setup (tokom startovanja računara, držite pritisnut taster Del, ili neki drugi taster koji je definisan u tehničkom uputstvu za konkretan model matične ploče), pa preko njega unesite postavke koje ste prethodno odštampali (ili svojeručno zabeležili) na papiru.
 
   

Kanadska banka poklanja Eee PC-je

 

 

 

Nekada kada ste u zapadnim kapitalističkim zemljama otvorili račun u banci, banka bi vam možda dala toster, sat sa alarmom, izuzetno modernu torbu, ili iPod Shuffle sa 1GB-om. E pa vremena se menjaju, i boga mi baš bismo voleli sada da živimo u Kanadi. Na njihovom Severu, RBC Royal Bank nudi besplatno ASUS Eee PC-je kada se prebacite na račun u njihovoj banci. Tako je, dobijate pravi računar koji odlično funkcioniše i ima validnu garanciju. Naravno, to je samo 7-inča ekrana, verzija sa 2GB, ali on i dalje mnogo bolje pokreće Xandros nego solarni kalkulator koji su pre delili.
 
   

Kapacitet iPod-a bi se mogao povećati i do 150 000 puta

 

 

 

Istraživači u domenu nanotehnologije najavili su da su razvili prekidač veličine molekula što stvara mogućnost za drastično povećanje memorije bez potrebe za povećavanjem veličine uređaja. Ovo bi omogućilo da se 500 000 gigabajta sabije na jednom kvadratnom inču, u odnosu na sadašnji limit od 3,3 GB. U budućnosti, nova generacija iPod-a i sličnih uređaja bi mogla da čuva milione pesama. Profesor Li Konin i dr Malkom Kadodvala kažu da im postavljanje molekularnih prekidača na podlogu napravljenu od zlata ili grafita, omogućava da smeste milijardu tranzistora na pojedinačan čip Kažu i da je ovo otkriće pokazalo da je ovakvo povećanje kapaciteta konceptualno moguće ali i dalje moraju da reše probleme koji nastaju prilikom proizvodnje. Izvor: Bigblog. com Pripremio: Marko Kusurović
 
   

Kauč za lenje gikove

 

 

 

Da li je udobno? Odlično, pošto upravo gledate Thanko-ov najbizarniji proizvod, po imenu Lazy Geek's Cushion. To je do sada najčudniji proizvod iz firme koja je donela USB masku, papuče i Gold Ingot Hub. Iako obećava da daje odgovarajuću potporu za vrat i leđa neutrališući bol u njima, nekako, gledajući ove slike, nismo baš uvereni u to.
 
   

KDDi je izbacio Toshiba Sportio W62T mobilni telefon

 

 

 

KDDI, japanski operater mobilne telefonije je izbacio Sportio W62T na tržište. Kao što ste iz imena mogli da zaključite, ovaj mobilni telefon je posebno optimizovan za sportiste i sportske poduhvate. U sebi sadrži brzinomer i GPS koji vodi računa o tome koliko koraka ste napravili i koliko ste kalorija sagoreli. I kao da to nije dovoljno, vi možete i da komponujete muziku tako što ćete trčati uz specijalnu muziku. Ekran je veličine 2. 2-inča i rezolucije 240 x 320, a poseduje i TV tjuner, kameru od 2 megapiksela kao i Bluetooth Još nema reči o njegovoj ceni.
 
   

Kineska svemirska kapsula se bezbedno vratila kući

 

 

 

Dva kineska astronauta su se u ponedeljak vratila sa drugog leta u kosmos, a Kina je najavila svoj sledeći cilj: svemirsku šetnju 2007. godine. Kapsula Shenzhou 6 sa astonautima Fei Juniong i Nie Haisheng se pomoću padobrana prizemljila na severu Kine. Veliki broj ljudi je došao da ih dočeka. Državna televizija je prikazala astronaute kako se izvlače iz kapsule uz pomoć dva tehničara. Oni su se osmehivali i otpozdravljali razdraganim ljudima, prihvatali bukete cveća dok su sedeli u metalnim stolicama pored kapsule. “Želim da zahvalim ljudima na njihovoj ljubavi i podršci. Hvala svima”, rekao je Fei. Čovek broj 2 u kineskoj državi, Wu Bangguo, koji je posmatrao primzemljenje iz kontrolnog centra u Pekingu je proglasio let uspešnim. U kratkom razgovoru sa tehičarima, Wu je rekao sledeće: “Ovo će unaprediti međunarodni status države i nacionalnu snagu, i pomoći će u mobilizovanju ljudi da se okupe oko Komunističke partije i još marljivije rade za budućnost svoje zemlje”. Tang Xiangming, direktor kineske kancelarije za svemirski inženjering, rekao je na konferenciji za novinare da je sledeći korak kineskog svemirskog programa razvijanje mogućnosti da astronauti rade izvan svoje kapsule. “Naša procena je da će 2007. godine naši astronauti poći u šetnju po svemiru”, rekao je Tang. Takođe je rekao da bi u sledećoj grupi astronauta mogla da se nađe i jedna žena. Fei i Nie su prošle srede poleteli iz baze u kineskoj pustinji na severozapadu zemlje, gotovo tačno nakon dve godine pošto je prva kineska posada poletela u svemir, što je Kinu učinilo trećom zemljom na svetu koja je u svemir poslala ljudsku posadu, posle Rusije i SAD. Ova svemirska misija je izazvala buru nacionalnog ponosa u Kini. “Danas se svaki sin Žutog Cara oseća vrlo ponosnim”, rekao je šangajski prodavac nameštaja Zhang Jinhau (34), pozivajući se na legendarnog osnivača kineske države. Komunistički lideri se nadaju da će ovaj ponos malo ublažiti nezadovolstvo javnosti zbog korupcije u zemlji, bolnih ekonomskih promena i sve većeg jaza između bogatih i siromašnih. Državni mediji su prikazali vesele scene iz orbite, gde su se astronauati prevrtali preko glave dok su zalogaji hrane plutali u nultoj gravitaciji. U ponedeljak je državana televizija prikazala tehničare u kontrolnom centru u Pekingu, jednoj od najčuvajnijoj tajni, kako slave kada su dobili obaveštenje da su astronauti bezbedni.  
 
   

Kodakovi novi okviri za digitalne fotografije

 

 

 

Ako logično razmišljamo, kraj analogne fotografije bi trebalo da donese i kraj kućnog štampača i tradicionalnog okvira za slike. Digitalni snimci su daleko fleksibilniji i prenosiviji i nama jednostavno treba bolji metod da ih prikažemo, gde Kodak stupa na scenu. Kodak će, kako ističu njegovi predstavnici, “u korak” pratiti firme Philips i Parrot, tako što će napraviti sopstvenu liniju okvira za digitalne slike. Najavljena su dva niza proizvoda: 10in (EX1011) i 8in (EX811) line,sa integrisanom bežičnom mrežom, i 8in (SV811) i 7in (SV710) line, bez integrisane mreže. Svi ovi okviri će prikazivati slike Jpeg formata, ali će podržavati i formate kao što je MP3, kao i Mpeg1, Mpeg4, MOV i AVI formate za film. To znači da okviri dolaze u paketu sa zvukom i video montažama koji ni malo ne liče na stare, fiksirane okvire. [ta bi Vaša baka rekla na to?!Povezivanje je takođe odlično sa slotovima za CF, SD, MMC, xD i MS memorijske kartice i čak i sa USB2. 0 za spoljašnje drajvove. Ako ste se opredelili za korišćenje okvira koje je WiFi pokrenuo, ovakvi okviri se mogu “prikačiti” za bežični Internet, omogućavajući da vidite slike direktno sa PC-a ili laptopa (budite pažljivi sa fasciklama koje delite) ili čak sa Kodakove online galerije, gde se snimci mogu prenositi online. Na drugim mestima WiFi linija dobija superiorne prirodne rezolucije 800x480, u poređenju sa 480x234 za par koji nije WiFi. Međutim, cena za model EX1011 dostiže 199,99, a za model EX811 149,99 funti. SV811 može biti Vaš za 129,99, a SV710 za samo 99,99 funti. Kada svi oni budu pušteni u prodaju u martu ove godine, opredelite se za EX811, koji je najbolji u grupi. On će biti dovoljan da oduševi Vašu baku.
 
   

Kolekcija - 18 neobičnih tastatura koje možda nemate

 

 

 

18 neobičnih tastatura i i Cela kolekcija na TechBlog
 
   
Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272