Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

 

Access

Alternativna učenja

Analiza podataka

Android

Animacija

Antropologija

Apple - MAC OS X

Arheologija

Arhitektura

Astrologija

Astronomija

Audio kursevi + knjige

Audio, Multimedia, Video

Autobiografija

AutoCad, ArchiCAD, SolidWorks, Catia, Pro/Engineer

Automobili

Bajke

Baze podataka

Biografija

Biološke nauke

Blockchain

Botanika

C++ Visual C++ C#

ChatGPT

CSS

Dečije knjige

Delphi

Digitalna fotografija

Dizajn

Django

Domaće pripovetke

Domaći roman

Drama

E-knjiga

E-komerc

ECDL

Ekologija

Ekonomija

Elektrotehnika

Enciklopedija

Esejistika

Etika

Fantastika

Film

Filologija

Filozofija

Fizika

Fotografija

FULL STACK DEVELOPMENT

Funkcionalno programiranje

Generativna veštačka inteligencija

Geografija

Geologija

Git i GitHub

GOOGLE

GPT

Grafika, Dizajn, Štampa

Građevinarstvo

Hardver

Hemija

Hidrotehnika

Hobi

Horor

Humor

Internet

Intervju

Istorija

Istorija i teorija književnosti

Istorija umetnosti

Istorijski roman

Java

JavaScript

Joomla

jQuery

Knjiga posle posla - Beletristika i ostala izdanja

Knjižare i naše knjige

Književna kritika

Kuvari, hrana i piće

Leksikografija

Lingvistika

Ljubavni roman

logo

Magija

Marketing

Mašinsko učenje

Mašinstvo

Matematika

Medicina

Memoari

Menadžment

Modeliranje podataka

Monografija

Mreže

MS Office

Muzika

Nagrađivanje knjige

Naučna fantastika

Obrada teksta

OFFICE 2013

OpenOffice.org

Operativni sistemi

Oracle

Organizacione nauke

Pedagogija

PHP I MYSQL

Pisci u medijima

Ples

Poezija

Politika

Poljoprivreda

Popularna medicina

Popularna nauka

Popularna psihologija

Posao

Poslovanje

Pozorište

Pravo

Pravoslavlje

Primenjene nauke

Pripovetke

Prirodne nauke

Priručnik

Programiranje

Projektovanje softvera

Psihologija

Publicistika

Putopis

Python programiranje

Računarstvo u oblaku

Raspberry PI

Razvoj

Rečnici

Religija

Robotika

Roman

Ruby i Ruby on Rails

Satira

Saveti

Serija Roberta C. Martina

Sertifikati

Slikarstvo

Socijalna mreža - Facebook

Sociologija

Sport

Sport i hobi

SQL

Statistika

Strip

Tabele

Tableti

Tehnologija

Telekomunikacije

Triler

Turizam

Twitter

Udžbenici

Umetnost

Unix, Linux

Urbanizam

UX DIZAJN

Veštačka inteligencija

Visual Basic .NET, VBA, V. Studio

Web design

Windows

Windows 7

Windows 8

WordPress

Zaštita i sigurnost

Zoologija

 

Vesti – Hardver

Ukupno: 579, strana 3 od 29

Asusov laptop sa projektorom

 

 

 

Asus je na Computexu predstavio laptop koji ima ugrađeni projektor. Iako mali projektori nisu novost, ovo je prvi put da se ugrađuju u finalni proizvod. Na žalost, specifikacije ovog laptopa još nisu poznate. Na Internete se mogu naći samo slike ovog računara. Još znamo da osim projektora, ovaj laptop ima i ugrađenu kameru. Računari sa ugrađenim projektorom će biti naročito interesantni poslovnim ljudima kojima će olakšati i pojednostaviti prezentacije. Uskoro ćemo imati više informacija o ovom računaru kao što su performanse, kvalitet samog projektora i cena.
 
   

AT&T vam omogućava da kontrolišete DVR pomoću mobilnog telefona

 

 

 

Izgleda da AT&T pokušava da pobedi Sony Ericsson. Oni svojim Homezone korisnicima daju opciju da upotrebe svoje clip_image002_0001. jpg Web-osposobljene mobilne telefone kao daljinske upravljače za Homezone DVR-ove. Homezone je AT&T-ov satelitski TV koji je udružen sa IPTV servisom. On vam omogućava da dobijete program satelitske televizije od Dish-a dok istovremeno obezbeđuju Internet servise od ljudi kao što je Akimbo. Da li je vredno pozabaviti se ovom novom funkcijom telefona? Mislim da nije, pogotovo zato što sam siguran da bi vrlo brzo potrošila bateriju mobilnog telefona.
 
   

ATI objavljuje svoju poslednju grafičku karticu

 

 

 

To ne znači da će ATI potpuno nestati sa lica zemlje. Ovaj brend će nastaviti da egzistira kao ogranak AMD-a, ali se priča da će već grafički procesori iz serije R600 biti proizvedeni pod AMD-ovim imenom. Ova informacija je donekle čudna, a evo i zašto: kada je AMD kupio kompaniju ATI, oni su obećali da će “ATI” brend održati u životu. A evo šta se dogodilo. . . Za kratko vreme se puno toga može promeniti. Verovatno su upravo iz tog razloga u ATI-ju odlučili da u ograničenom broju primeraka objave svoje poslednje DirectX 9 čudovište. Paket nosi naziv “Uber Edition” i sastoji se od dve X1950 XTX kartice, od kojih je jedna “Master” kartica za koju je neophodno pokrenuti instalaciju Crossfire-a. Kartice su fabrički overclock-ovane (670/2100MHz GPU/mem, što je neznatno povećanje u odnosu na podrazumevane brzine takta – 650/2000). Prema onome što smo uspeli da saznamo, u prodaji će se pojaviti svega 500 ovih paketa, što znači da će verovatno predstavljati najveći raritet od svih grafičkih kartica koje su ikada puštene u prodaju. Pet stotina potencijalnih srećnika koji će moći da nabave ovu karticu, za uloženi novac će, pored dve VGA grafičke kartice, dobiti ekskluzivan Sertifikat o autentičnosti, svojeručno potpisan od strane Dave Orton-a, nekadašnjeg izvršnog direktora kompanije ATI. Pored toga, svaki kupac će na poklon dobiti specijalan kofer sa ugrađenom sigurnosnom bravom. Iskreno govoreći, u vreme kada je Nvidia kupila firmu 3Dfx, jedan ovakav poklon bi verovatno prouzrokovao masovnu histeriju. Sve ovo me čini pomalo tužnim. Po svemu sudeći, robna marka “ATI” će uskoro nestati sa tržišta, ali će zato Uber Edition zasigurno ostati u srcima brojnih fanova širom sveta. Ne znam da li je to dobro ili loše – izvesno je samo da će se to zaista dogoditi.
 
   

ATI Radeon HD 2900 Pro

 

 

 

Kompanija AMD je najavila najnovijeg člana svoje ATI Radeon HD 2900 serije, ATI Radeon HD 2900 Pro. Karticu karakteriše sveobuhvatna DirectX 10 podrška kao i ugrađene HDMI multimedijalne karakteristike za izuzetan HD igrački doživljaj. Kartica je dostupna u dve verzije sa 512MB memorije i sa 1GB memorije. Model sa 512MB memorije karakteriše radni takt jezgra od 600MHZ i memorije od 800MHz. Poseduje 2 DVI-I to VGA adaptera, komponentni HDTV adapter, ATI DVI to HDMI adapter, kao i CrossFire Bridge konekciju. Model sa 1GB memorije ima radni takt jezgra od 742MHz, odnosno 800MHz kada je memorija u pitanju i istu podršku za adaptere kao i model sa 512MB memorije. Više na: http://www. comtradeshop. com/
 
   

ATI Radeon X1950 GT, grafička kartica za svačiji džep

 

 

 

Kompanija Sapphire predstavila je svoju novu grafičku karticu Sapphire X1950 GT, zasnovanu na AMD/ATI Radeon X1950 GT grafičkom procesoru. Grafička kartica Sapphire X1950 GT, za koju preporučena maloprodajna cena od strane proizvođača iznosi 179 dolara, dizajnirana je kao odgovor na nedavno objavljeni model GeForce 7900GS, iz konkurentska kompanije NVIDIA. Kako saznajemo iz NVIDIA-e, njihova najnovija GeForce 7900GS grafička kartica će koštati 169. 99 dolara, odnosno svega 149. 99 dolara ako se uračuna takozvani mail-in rebate popust. Nova Sapphire X1950 GT kartica odlikuje se sličnim karakteristikama kao i prethodno objavljene verzije ATI Radeon X1950 Pro grafičkih kartica. Preciznije govoreći, GT model u sebi integriše 36 pixel shader-a, 12 pixel pipeline-a, 256-bitni memorijski interfejs i CrossFire konektor. Brzina takta jezgra (core) i memorije je, međutim, smanjena na 500MHz za jezgro i 1200MHz za memoriju, u poređenju sa 575MHz, odnosno 1380MHz, na ostalim grafičkim karticama zasnovanim na ATI Radeon X1950 Pro čipu. Prema izjavama iz Sapphire-a, Radeon X1950 GT odlikuje se performansama sledeće generacije, gde kompjuterske igrice više nisu vezane za ograničene mogućnosti mainstream PC hardvera, namenjenog kupcima iz srednje klase! Zahtevi za bogatim grafičkim okruženjima u kompjuterskim igrama sutrašnjice, danas već nalaze svoju potvrdu u karakteristikama kao što su: industrijski priznat X1950 GPU, 256MB memorije na kartici i poboljšane performanse zahvaljujući podršci za CrossFire™. Kada ove impersivne hardverske inovacije uparite sa novom generacijom softverske podrške za Windows Vista™ 3D okruženje, Direct X i OpenGL, onda je jasno da je putovanje ka grafički unapređenoj sutrašnjici itekako ubrzano ovim alatima za budućnost, koje nam već danas nudi kompanija Sapphire, u obliku svoje nove SAPPHIRE X1950 GT grafičke kartice. Sapphire-ova verzija GT kartice biće dostupna isključivo u varijanti sa 256MB GDDR3, za razliku od kartice ATI Radeon X1950 Pro, koja je dostupna u varijantama od 256MB i 512MB. Od ostalih važnih karakteristika grafičke kartice Sapphire X1950 GT, pomenućemo još dual-link DVI izlaze sa HDCP podrškom i TV-izlazom. Sapphire X1950 GT je dostupna isključivo u formi PCIe x16 kartice. Očekuje se da ovaj model uđe u maloprodajnu mrežu već koliko danas, a prodavaće se po ceni od oko 179 američkih dolara.
 
   

ATI X2600 i X2400 su spremni za lansiranje

 

 

 

Pošto sam ja obožavaoc ATI-a, jedva čekam da vidim kako se stvarno ponašaju X2900 XT kartice u današnjem zahtevnom grafičkom okruženju. AMD i ATI možda najbolje znaju zašto su odložili dolazak DX10 kartica, ali ja sam u jednom trenutku bio skoro spreman da se pridružim "mračnim silama" NVIDIA-e, zbog svih tih iritirajućih  marketinških strategija i tehničkih problema koji dolaze iz ATI-a. Kada sam dobro razmislio ipak sam zaključio da vredi sačekati X2900XT. Ali ATI ne lansira samo high-end kartice u sledećim nedeljama. Oni takođe planiraju da obezbede vredna i moderna rešenja koja, po mom mišljenju, mogu da privuku novi deo tržišta u AMD/ATI. Ja baš i ne razumem zašto je AMD/ATI želeo da istovremeno izda celu liniju DirectX 10 koja se sastoji od HD X2900, HD X2600 i HD X2400 serija. Pretpostavljam da znate jednu ili dve stvari o karakteristikama X2900XT i testiranjima koja su se desila u protekle dve nedelje. Sada nam dozvolite da otkrijemo još više podataka o modernim i vrednim HD X2600 i HD X2400 serijama. Pogledajmo prvo, moderno rešenje, predstavljeno sa HD 2600 modelom. Ona je zasnovana na RV630 jezgru, integriše 120 procesnih jedinica toka sa tri SIMD-a i dve teksturne jedinice. Kao i uvek, ATI će reklamirati dve verzije za moderne kartice: Pro i XT model sa različitim brzinama kloka i različitim memorijskim zahtevima. Možda će postojati i jednostavna X2600 verzija, ali će ona možda biti izdata nakon nekoliko meseci. AMD/ATI kaže da su im njihovi partneri u proizvodnji omogućili da se pojave sa serijama varijacija za ovaj model. Razlike za HD X2600 karticu mogu da uključuju GDDR4, GDDR3 i GDDR2 memorijske module u konfiguracijama od 512 MB ili 256 MB i potpune ili parcijalne mogućnosti ulaza/izlaza. Što se tiče jeftinijih varijanti tu je HD X2400 i njegovih 40 procesnih jedinica toka, sa samo dva SIMD-a i jednom teksturnom jedinicom. ATI spominje četiri verzije za modele sa RV610 jezgrom, uključujući Pro i LE modele sa različitim konfiguracijama. Specifikacije govore o orijentaciji na kupce sa plićim džepom što se može videti i po količini ugrađene memorije: samo 256 MB ili 128 MB GDDR 3/2. Međutim, ove kartice mogu da uključuju široku selekciju mogućnosti ulaza/izlaza među kojima su i VGA, dual-link DVI, HDMI i DMS-59. Još uvek nema reči o ceni će se cene ovih modele bez sumnjee poklopiti sa NVIDIA-inim novijim izdanjima GF 8600/8500.
 
   

Audi planira da proizvede električni automobil u roku od deset godina

 

 

 

U intervjuu za nemački Welt am Sonntag, gospodin Stadler je istakao da on očekuje da dizel i tehnologije baterija počnu da dominiraju tržišem automobila u sledećih 5 do 10 godina. Takođe je rekao da će do tada Audi već nuditi automobile koji neće emitovati štetne gasove u atmosferu. Interesantno je da je još dodao da "električna kola nude mogućnosti koje do sada nisu uopšte razmatrane, ali nije više ništa konkretno rekao na tu temu. Za pet do deset godina? Držimo te za reč mister Stadler.
 
   

Automatski sistemi će unaprediti ekonomiju i standard življenja

 

 

 

Još od nastanka čovečanstva i pojave civilizovanog života, ljudi su zavisili od tehnologije. Oblikovanje kremena, kontrolisanje vatre, otkrivanje točka i pojava štamparske mašine doveli su nas do samouslužnih benzinskih pumpi i automatizovanog plaćanja. Tehnologija je uvek palila motor koji vuče civilizaciju napred, i nastaviće da bude od fundamentalnog značaja za napredovanje u budućnosti. Eksperti predviđaju da će se do 2015. automatizacija još proširiti uz pomoć radio-frekvencijskih identifikacionih čipova (RFID), koji će u radnjama prepoznavati proizvode koje izaberete i automatski ih naplaćivati vašom kreditnom karticom kada prođete kroz vrata. Sofisticirana robotika će nas dovesti na viši nivo. Do 2025. sistemi za automatsku vožnju biće ugrađivani u kola, kamione i autobuse, pričaće savršeno ljudski i biće naoružani visokom inteligencijom i čulima, i zajedno sa radarom i infra-crvenim mogućnostima, brzo će učiniti ovakva vozila najbezbednijim metodom prevoza. Ceo tekst Izvor: memebox. com/futureblogger Pripremio: Marko Kusurović
 
   

Averatec pokušava da se probije na tržište laptopa

 

 

 

Izgleda da pored Panasonic-a i Dell-a još neki igrači žele da se domognu vaših teško zarađenih dolara, uključujući Averatec koji pokušava da nađe svoje mesto na prepunom tržištu laptop računara. Kompanijina nova Voya linija laptopova donosi dva nova laptopa: 14. 1-inčni 4473 i 15. 4-inčni 6494. Obe mašine imaju magnezijumsko kućište, i antišok sistem za hard drajv. Unutra ćete naći Intel Core 2 Duo procesor, do 4GB DDR2 RAM-a, 250GB HDD, WiFi, X3100 grafičku karticu, dual-layer DVD pisač, 4-u-1 čitač kartica i Windows Vista operativni sistem. Čuli smo da će ove bebice uskoro moći da se naruče, ali pošto će im početna cena biti oko 1,299 evra mislim da kod nas neće baš imati prođu.
 
   

B-Speech® GPS 2 - Prijemnik globalni sistem pozicioniranja

 

 

 

Opis artikla B-Speech® GPS 2 je uređaj koji će Vam konačno obezbediti da imate druga na putu. Dvanaest satelita šalje ovom uređaju podatke koji se preko Bluetooth konekcije pojavljuju na Vašem PDA uređaju, mobilnom telefonu, notebook ili desktop računaru. Kako da do određene destinacije dođete najkraćim putem sa tačnošću do 5 metara. Kako radi? Receiver prima podatke o geografskoj širini i dužini na kojoj se trenutno nalazite i putem bluetooth veze prosledjuje ih do računara, PDA uređaja ili mobilnog telefona. Da bi se ovaj signal grafički predstavio na ekranu potrebno je instalirati odgovarajući GPS software na računar, PDA uređaj ili mobilni telefon. Preporučuje se upotreba TomTom software-a jer on poseduje precizne mape prostora Srbije i balkana. Dodate informacije u vezi mapa možete dobiti na telefon (063/421-083). Uređaju ne smetaju visoke zgrade, tuneli i ostale prepreke, 3 lampice konstantno pokazuju status Bluetooth, GPS konekcije i napunjenost baterija. B-Speech® GPS 2 radi na frekvenciji L1, 1,575. 42 Mhz. Za B-Speech® GPS 2 obezbeđeno je uputstvo za upotrebu i garancija. http://www. svezakucu. co. yu/www/singleitem_buy. php?id=2151
 
   

Back-up serveri od 2 terabajta

 

 

 

Kompanija Iomega predstavila je  svoj StorCenter Pro NAS 150d Server, koji predstavlja potpuno novo rešenje na polju mrežnih sistema za skladištenje podataka. Namenjen je malim firmamama kao i zahtevnim kućnim korisnicima. Lako se integriše sa postojećim sistemima i nudi proširenje memorijskog prostora, file-sharing i back-up svih vašnih podataka. The StorCenter Pro NAS 150d Server dostupan je u dve varijante. Prvi model može imati memorijski prostor do 1TB, preko četiri SATA II hard diska od 250 GB. Drugi model nudi 2 TB skladišnog prostora preko četiri SATA II hard diska, ali ovoga puta kapaciteta od 500 GB. Ove hard diskove možete menjati “na vruće”, tj. bez isključivanja računara (tzv. hot-swapping). Oba modela StorCenter Pro NAS 150d Server podržavaju RAID režime rada, i to: RAID 0 (striping), RAID 1 (mirroring), ili RAID 5 (striping sa proverom parnosti). Kao što vam je verovatno već poznato, RAID 0 nudi maksimalne performanse, dok RAID 5 obezbeđuje veću sigurnost u radu, tako što nećete izgubiti podatke čak i ako jedan od hard diskova otkaže. Ovi serveri takođe podržavaju Gigabit Ethernet interfejs, USB 2. 0 i kompatibilni su sa Discovery Tool softverom kompanije Iomega. Pored ovih primarnih funkcija skladištenja podataka, pomenuti modeli podržavaju i server za mrežno štampanje, uz mogućnost povezivanja do najviše četiri štampača. Najveća prednost ovih servera, pored toga što daju veliki protok podataka po maloj ceni, je što kod njih zaista možete menjati hard diskove “na vruće”. Naime ovi modeli dozvoljavaju da zamenite jedan od četiri hard diska dok računar radi. U tom slučaju, 150d Server će nadograditi novi hard disk u postojeći RAID 1 ili RAID 5 sistem bez ikakvih prekida rada ili gubljenja serverskog vremena (downtime). Evo potpunih specifikacija za oba modela Instaliran Linux kernel Procesor na 400 MHz, Četiri (4) SATA II hard diska od 250 ili 500 GB, 128 MB DDR RAM memorije, Jedna GbE konekcija, Četiri USB 2. 0 porta, Grafički interfejs za mrežnog administratora, EMC® Retrospect® Express Backup and Disaster Recovery Client Software sa 5 licenci, Desktop faktor oblika Šest zarličitih kablova za napajanje (SAD, EU, Velika Britanija, Koreja, Japan, Australija) Jednostavno uputstvo za instalaciju Jedan Iomega StorCenter Pro NAS Solutions CD disk Servisiranje i podrška: Dve godine standardnog servisiranja Dostupan je i tzv. Extended Silver model servisiranja StorCenter Pro NAS 150d 1TB Server će se na svetskom tržištu prodavati za 799 dolara, dok će cena verzije StorCenter Pro NAS 150d 2TB Server iznositi 1499 dolara.
 
   

Baterije na gorivo za notebook-ove

 

 

 

Tradicionalne litijum-jonske baterije koje se koriste u notebook računarima i sve vrste drugih mobilnih računarskih uređaja imaju veliki broj mana kao što je kratak životni vek baterije prilikom puno učitavanja, povećana težina, dugo vreme punjenja i tako dalje. U poslednje vreme, ove baterije izazivaju veliku brigu među potrošačima kao i kompanijama koje ih proizvode zato što veliki broj incidenata uključuju litijum-jonske baterije za notebookove koje su zbog pregrejavanja dovele do požara. Već neko vreme, Samsung i Toshiba rade na novoj tehnologiji koja bi mogla da se upotrebi kao zamena za problematične litijum-jonske baterije. Ove dve kompanije su uverene da baterije sa gorivom obećavaju. Po navodima sajta DailyTech, Samsung je prvi predstavio takvu tehnologiju pre nekoliko meseci kada je upotrebljen Direct Methanol Fuel Cell (DMFC skraćeno) za napajanje Q35 notebook-a. Bez obzira što je to bio samo prototip, DMFC je bio u mogućnosti da podrži laptop do 8 sati dnevno u toku čitavog meseca i imao je jačinu energije od 650Wh/L i ukupno skladište energije od 1. 200Wh. Čak i ako je sama baterija bila velika i nezgrapna za pomeranje (skoro je dvostruko veća od samog notebook-a), ipak je ovo dostignuće veoma impresivno, pošto nema drugog rešenja za napajanje koje može da ponudi toliko energije za notebook a ipak da bude prenosivo. Od decembra, kada se odigrala prezentacija, Samsung je napravio brojna poboljšanja na dizajnu njegovog DMFC-a, i novi prototip je značajno manji, veličine samo nekoliko baterija. Čak i tako, tehnologija je i dalje nekoliko godina udaljena od momenta kada će biti komercijalno dostupna. “Iako mi još treba da rešimo probleme “sa veličinom i jačinom”, ja mislim da smo napravili tehnički veliki korak u komercijalizaciji” rekao je SAIT VP Dr. Hyuk Change u novembru. “U roku od 2-3 godine, baterije na gorivo, uključujući i one za laptopove koje su trenutno u razvoju sa Samsung SDI-om, biće u širokoj upotrebi. Predviđa se osvajanje stabilnog tržišta sa proizvodnim linijama koje koštaju manje”.
 
   

Bečki studenti će uživati u jeftinijiim laptopovima

 

 

 

Stručnjaci bečkog univerziteta će uskoro početi da pomažu studentima da odaberu laptop računar i opremu koja najbolje odgovaraju njihovim potrebama. Međutim, ono što je najvažnije je da će oni moći da kupe laptopove po znatno nižim cenama. Sve to će biti praćeno i maksimalnim olakšavanjem komunikacije sa univerzitetom preko Interneta. Stručnjaci su odabrali po tri laptopa od tri različita proizvođača koje će studenti moći da kupe po znatno nižim cenama nego obični korisnici. Još se ne zna tačno koliko će koštati ovi uređaji. Pregovori sa proizvođačima se još vode u saradnji sa Visokom tehničkom školom u Cirihu, koja od 2001. pokreće slične akcije. Novi prenosni računari ne znače samo da će studenti uštedeti nešto para, već i da će dobiti alat koji je potpuno usklađen sa univerzitetom na kojem studiraju. Studenti će takođe od univerziteta dobiti različite informaciono tehnološke ponude koje bi trebalo da im olakšaju studiranje. Kada ćemo nešto ovako videti i kod nas? Recite nam šta mislite u komentarima!
 
   

Bezbedno prodajte svoj stari računar

 

 

 

Korišćeni računari imaju malu vrednost ili je uopšte nemaju. Ako čekate četiri ili pet godina ili duže, nove stvari su toliko bolje da nikada nećete moći da vratite vrednost originalne nabavke. Koje su vam opcije? Ako pokušate da prodate računar, tražite samo 50 do 100 dolara za njega; upotrebite veću cenu ako je noviji sistem, ali nemojte da očekujete da ćete profitirati. Prodajte sve što ide uz računar kada ga prodajete. Učinite sistem računara što je moguće kompletnijim. Takođe možete da ubacite i programe, iako to ne dodaje cenu računaru (Stari programi nemaju vrednost). Za stari računar tražite ili gotovinu (pošto to neće biti previše) ili ček. Dobra (i korisna) stvar koju možete da uradite sa starim računarima je da ih poklonite u dobrotvorne svrhe ili nekoj školi. Dajte im onoliko računara koliko možete, uključujući i štampač. Dajte im uputstva za programe i diskove. Šta je sa hard drajvom i ličnim podacima? Kada se oslobodite starog računara, nemojte da se oslobodite i svojih ličnih podataka! Najbezbednija stvar koju možete da uradite je da zadržite hard drajv. Ponudite polovan sistem bez hard drajva, ili, ako stvarno želite da ga prodate, kupite novi hard drajv za računar. To je najbezbedniji način da vaši podaci ne budu zloupotrebljeni. Kompanije koje ozbiljno shvataju bezbednost uklanjaju hard drajvove iz svojih starih računara i fizički ih uništavaju. Ako fizičko uklanjanje hard drajva nije praktično, možete da upotrebite program koji u potpunosti briše disk. Jedan od ovih programa dolazi sa Norton Utilities (ili Norton SystemWorks). On se zove Wipe Disk. Upotrebite ga da biste zauvek izbrisali sve sa hard drajva PC-ja tako da nijedna lična informacija ne bude prodata sa računarom. Drugi programi koji mogu da brišu podatke sa hard drajva su OnTrack-ov Data Eraser i Jetico-ov BCWipe.
 
   

Bežična tastatura za Windows Vistu

 

 

 

AMEX Digital je upravo objavio svoju novu Touch Senses bežičnu tastaturu za Windows Vistu. To je tastatura pretrpana multimedijalnim dugmadima koji komunicira na 2. 4G opsegu i sa maksimalne udaljenosti od 20 feeta od računara. Pokreću je 4 AAA baterije, što znači da ćete posle nekih dva meseca morati da kupite nove. Ono što je interesantno kod ove tastature je da su tasteri osetljivi na dodir. To znači da nema više kliktanja, ali zato raste rizik od pojave bolova u zglobovima nakon više sati kucanja po tvrdoj površini. Međutim, to je samo naša pretpostavka, možda su tastature osetljive na dodir fenomenelne i za dugotrajan rad. Na slici možete da vidite kako izgleda ova moderna tastatura.
 
   

Bing - prve strane na kojima sam se zaustavio - 10 primera

 

 

 

                  Šta sam našao to sam ponekad i tražio.
 
   

Bizarne stvari sa pogonom na pedale

 

 

 

Na ovoj adresi možete naći listu zanimljivih „uređaja” sa pogonom na pedale, i možete glasati za svog  favorita. Da vas zainteresujemo evo par stvari sa dna liste: Veš mašina: Osvetljeni bilbord: Izvor: Oobject. com Pripremio: Marko Kusurović
 
   

Bloglines je izbacio nekoliko novih funkcija za prikaz feed-ova

 

 

 

  Web zasnovani RSS čitač Bloglines je izbacio tri nove funkcije, od kojih dve još više zamagljuju granicu između RSS čitača i ostatka Interneta. Prvo ažuriranje je novo "save" dugme koje vam omogućuje da snimite članke i pročitate ih kasnije. Ovo je drugačije od postojećeg "pin" dugmeta zato što vam "snimanje" omogućuje da dodate komentare postu i pošaljete ih u direktorijum radi arhiviranja. Drugi dodatak vam omogućuje da koristite Photo Widget za pregledanje većih prikaza slika iz Flickr feeds-ova, što je još jedan razlog manje da izlazite iz vašeg RSS čitača. Iskreno rečeno, onog trenutka kada kreirate dobru listu feeds-ova, možete da provedete sate surfujući Internetom, bez napuštanja Google Reader-a ili Bloglines-a. Ali ponekad morate da pogledate članak onako kako se pojavljuje na originalnom web sajtu i to nas dovodi do treće novine. Bloglines je dodao novu "preview" opciju 3-panelnom prikazu. Ona vam omogućuje da učitate kompletni web sajt u Bloglines, omogućujući vam da vidite blog post unutar njegovog konteksta, zajedno sa ugrađenim video fajlovima, slikama i reklamama. Da biste mogli da koristite nove funkcije, vi treba da se ulogujete u  beta verziju Bloglines-a.
 
   

BMW GINA Light Visionary Model ima kožu, kostur i trepćuće oči

 

 

 

Ova zver besnog izgleda je BMW GINA Light Visionary Model. GINA, što je skraćeno od Geometry and Functions in 'N' Adaptations - šta god da to znači - je presvučena tekstilom koji je omotan oko ugljeničnih vlakana i metalnog okvira. To u praksi znači da se koža i kostur ovog automobila mogu savijati i skupljati, baš kao prava koža i kosti. Na primer, vrata se savijaju prema gore, svetla su izbačena kao oči ispod kapaka, a hauba se otvaar na sredini baš kao usta neke zveri kako bi vam prikazala motor. čak je i unutrašnjost modularna:  ali nemojte previše da se uzbuđujete, ovo je samo koncept a ne nešto što ćete videti u salonima automobila. Ali zato slobodno sanjajte.
 
   

Brak pod prisilom između Blu-ray i HD DVD-a?

 

 

 

Ključna cifra u borbi između zavađenih tabora pristalica Blu-ray i HD DVD tehnologija iznosi 250. 000. Toliki je, naime, broj plejera za svaki od pomenutih formata koji su, prema podacima udruženja Computer Electronics Association, isporučeni potrošačima u toku 2006. , prve godine u kojoj je prodaja ovih uređaja zaživela na globalnom planu. Ovde takođe treba napomenuti da je, pre otprilike godinu dana, pomenuto udruženje prognoziralo da će u toku 2006. godine biti prodato čak 750. 000 plejera. Opravdani strahovi potrošača od kupovine plejera “pogrešnog” formata – dodatno pojačani visokom cenom ovih uređaja i još nekim faktorima – značajno su umanjili očekivani stepen prodaje video plejera najnovije generacije i ubrzali početak prinudnog primirja u gorućem ratu oko standarda. Primera radi, južnokorejska kompanija LG je, početkom ove nedelje, zvanično objavila da će, nakon više meseci natezanja u vezi sa standardom, konačno otpočeti sa prozvodnjom combo Blu-ray/HD DVD plejera. Planirano je da detalji o ovom novom modelu javnosti budu predočeni u nedelju, 7. januara 2007. godine, samo dan uoči otvaranja Međunarodnog Sajma elektronike namenjene širokoj potrošnji (Consumer Electronics Show – CES), koji će se ove godine održati u Las Vegasu, od 8. do 11. januara. Proizvođači komponenata, poput NEC-a i nekih drugih kompanija, već su otpočeli sa pripremama za proizvodnju delova koji bi mogli biti upotrebljeni u ovakvim kombinovanim plejerima. Firma Hitachi, koja je početkom godine najavila proizvodnju Blu-ray kamkordera, u oktobru mesecu je izdala saopštenje da će ponovo razmotriti probleme oko usvajanja video formata. U međuvremenu, iz filmske kompanije Time Warner stižu vesti u vezi promovisanja jednog alternativnog formata video medijuma, pod nazivom Total HD, koji bi se mogao koristiti i u Blu-ray i u HD DVD plejerima. “Svedoci smo postepenog popuštanja napetosti među zaraćenim stranama,” kaže Stephen Baker, analitičar u kompaniji NPD Techworld. “Prodaja je daleko ispod očekivane. ^ak i oni osvedočeni ljubitelji novotarija, za koje se mislilo da će u buljucima nagrnuti u prodavnice kako bi nabavili neki od plejera nove generacije, odlučili su da ovog puta ipak ostanu suzdržani. ” Za one koji to ne znaju, Blu-ray i HD DVD su tehnologije za izradu optičkih diskova visoke definicije i velike gustine zapisa. Zagovornici Blu-ray tehnologije ističu da se pomoću nje može uskladištiti veća količina podataka na jednom disku, što će filmskim studijima omogućiti da na svaki DVD napakuju više dodatnih sadržaja, snimljenih iza scene. Sa druge strane, pobornici HD DVD-a tvrde kako je ova tehnologija bolje usklađena sa postojećom DVD infrastrukturom, usled čega će cena njihovih plejera biti znatno niža. Grupisanje snaga Sony, Philips, Panasonic i još neke kompanije, podržavaju Blu-ray. Nasuprot njima stoje Microsoft, Intel i Toshiba, koji zagovaraju prelazak na HD DVD tehnologiju. Različite filmske kompanije su se takođe priklonile jednoj ili drugoj zaraćenoj strani. Doduše, neke od njih su voljne da podrže oba standarda, ali treba imati u vidu da bi to dovelo do neminovne zbunjenosti potrošača, koji bi stalno morali da vode računa o tome da li neki konkretan disk odgovara video formatu koji podržava njihov postojeći plejer. Ne treba se, međutim, zavaravati: rat argumentima i oštra konkurentska borba i dalje traju. Stan Glasgow, predsednik kompanije Sony Electronics, prošlog meseca je izjavio da bi projektovanje i izrada kombinovanih plejera, tehnički gledano, mogla biti veoma komplikovana, te da bi njihova maloprodajna cena bila neprihvatljivo visoka. Oktobra prošle godine, Kazuhiro Tsuga, izvršni direktor kompanije Matsushita, okarakterisao je mogućnost proizvodnje combo plejera kao “čistu glupost”, prvenstveno zbog visoke cene koju bi ovi uređaji imali na tržištu. ^ak i ako izuzmemo ove, čisto inženjerske probleme, činjenica je da će ovakvi combo DVD plejeri verovatno biti veoma skupi, barem u početku. Cena standardnih Blu-ray plejera trenutno se kreće od 600 dolara pa naviše, dok se HD DVD plejeri prodaju po ceni od oko 400 dolara ili više. Pored toga, na zalihama gotovo da nema lasera koji se koriste u Blu-ray plejerima. Ovo ograničenje se, primera radi, itekako odrazilo na prošlogodišnju prodaju Sony-jevih igračkih konzola PlayStation 3, koje u sebi takođe sadrže Blu-ray plejer. Kako će se tek stvari odvijati sa nekim combo plejerom, koji će u sebi morati da ima dva različita lasera, gomilu specijalno dizajniranih delova i, shodno tome, znatno veću cenu, ostaje da se vidi. Još jedan od faktora koji će uticati na povećanje cene kombinovanih DVD plejera, jesu vlasnička i patentna prava (royalties). Naime, proizvođači combo plejera će naknadu za korišćenje patenata morati istovremeno da plaćaju i Blu-ray i HD DVD organizacijama. Stoga ne treba da čudi što je glasnogovornik kompanije LG, koja je isporuku svojih combo plejera najavila već za prvi kvartal ove godine, saopštio da će njihova cena biti objavljena tek na zvaničnoj prezentaciji novog uređaja, u nedelju 7. januara. Prihvatanje Total HD tehnologije za izradu diskova će verovatno biti suočeno sa sličnim barijerama. Filmski studiji bi trebalo da se zajednički dogovore o njenom usvajanju, a činjenica je da su mnogi od njih već investirali značajne sume novca u Blu-ray, odnosno HD DVD. Pa ipak, istorija nas uči da rešavanje nesuglasica oko standarda uveliko pospešuje prodaju. Proizvođači DVD uređaja su bili prinuđeni da prihvate kompromis u vezi različitih standarda za beleženje podataka. Prodaja DVD rezača počela je da beleži ogroman rast, uz istovremeni pad cena ovih uređaja, tek nakon pojave “multiformat” tehnologije. Vrlo je verovatno da će i ovaj aktuelni rat oko standarda, koji polako ali neumitno jenjava, krajnjim potrošačima doneti samo bespotrebne glavobolje. Proizvođači PC računara već uveliko biraju koje će  drajvove pakovati u svoje mašine i za pretpostaviti je da će se mnogi od njih prikloniti jednoj ili drugoj strani. Kao posledica toga, neki kupci će možda odbiti da kupe PC računar određene marke, samo zbog toga što je njegov proizvođač odlučio da podrži Blu-ray tehnologiju, jer oni u svojim kućama već poseduju HD DVD plejere, ili obrnuto. Zahtevi za povraćajem kupljene robe i pritužbe korisnika neminovno će postajati sve učestalije. Ipak, prema rečima već citiranog gospodina Baker-a iz kompanije NPD Techworld, ne mogu se baš svi ovi problemi podvesti pod posledice rata između dvaju suprotstavljenih standarda. Naime, činjenica je da veliki broj potencijalnih kupaca još uvek poseduje TV prijemnike starije generacije, koji fizički nisu u stanju da iskoriste prednosti koje nude novi plejeri. “Po svemu sudeći, ova tranzicija će biti teška,” kaže Baker.
 
   
Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272