Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

Windows Server 2008 - umrežavanje - Mark Minasi

Windows Server 2008 - umrežavanje - Mark Minasi

Popust cena: 1500 rsd

Windows Vista – Kako radi - KOLORNA KNJIGA

Windows Vista – Kako radi - KOLORNA KNJIGA

Popust cena: 530 rsd

Podesite Windows Registry

Niko ne želi da ima probleme sa računarom, naročito kada oni mogu da se izbegnu. Registar je glavni uzrok za takve probleme pošto on čuva sva sistemska podešavanja, programe koji su instalirani, kao i linkove ka fajlovima i direktorijumima. On je praktički srce Windowsa i što se bolje brinete o njemu operativni sistem će bolje raditi.

Negde sam pročitao da je briga o računaru isto kao kada vodite brigu o automobilu. Upoređivanje je prilično dobro, pošto oba trebaju konstantnu brigu ili će pogrešiti dok vam pomažu da izvršite zadatke. Razlika je ta što održavanje računara košta manje ako kupite odgovarajuće alatke.

Ručno čišćenje registra uz to i ne znajući šta radite je stvarno loša kombinacija. Automatizovanje procesa je bezbedniji i brži metod. Danas, kada svako ima barem neko znanje o registru i kada su poboljšane mašine za detekciju, sveobuhvatno automatizovano rešenja izgleda kao dobra ideja.

Danas ima puno aplikacija koje su u mogućnosti da čiste registar od pogrešnih unosa, zastarelih podataka, ostataka od nekompletne instalacije programa a jedini problem korisnika je biranje ispravnog programa.

Advanced Registry Optimizer je rešenje koje košta 29,95 dolara. Demo verzija omogućava čišćenje ograničenog broja od 20 grešaka.

Pri prvom pokretanju programa, on će snimiti vaš registar. To je u stvari kreiranje rezervne kopije registra. U slučaju da nešto krene naopako možete da se  vratite na prethodno stanje i da rezimirate rad.

Interfejs, kao i ceo program, je prilagođen Visti i može se reći da je pravo uživanje za oči. Sve opcije su precizno uređene u gornjem delu prozora programa što je mnogo razumnije i lakše za korisnika.

Home stranica aplikacije sadrži jednu opciju i neke informacije o stanju skeniranja koji su izvršeni na PC-ju. Opcija je One Click Optimization i dizajnirana je da se pobrine o registru od glave do pete. Akcije koje program preduzima u ovom smislu su skeniranje grešaka, uklanjanje pogrešnih unosa, optimizovanje i sabijanje registra. Ali pre nego što se sve ovo izvrši Advanced Registry Optimizer će napraviti kompletnu rezervnu kopiju registra tako da možete da ga vratite na originalno stanje u slučaju da se nešto loše desi.

Što se tiče informacija koje su predstavljene na ovom ekranu, program će prikazati datum i vreme poslednjeg skeniranja registra, momenat kada je izvršeno poslednje kreiranje rezervne kopije (i njegova vrsta – parcijalna ili kompletna) i vreme i datum poslednje optimizacije.

Neposredno pre procesa optimizacije registra program će vas upozoriti da će se proces završiti restartovanjem registra da bi promene stupile na snagu. Na ovaj način imaćete dovoljno vremena da snimite rad pre restartovanja.

Scan Registry meni radi upravo ono što mu i ime govori: skenira Windowsov deo registra. Proces ne traje dugo i kao i u slučaju One Click Optimization računar će malo usporiti. U toku skeniranja, u dnu prozora prikazuju se sekcije registra koje će biti proverene i broj grešaka koje su pronađene u svakom od njih.

Advanced Registry Optimizer proverava ActiveX, putanje programa, asocijacije vrsta fajlova, područje fontova, help fajlove, listu istorije, Start meni, pogrešne prečice, Startup odeljak i tako dalje. Ako želite da neki od njih bude preskočen iz nekog razloga, sve što treba da uradite je da odete pravo na poslednju karticu u liniji menija (Settings) i potvrdite samo polja za područja koja želite da budu skenirana.

Optimizacija registra se u stvari sastoji od defragmentisanja registra. Što su «sažetiji» fajlovi sistem će bolje raditi. Vreme odgovora će biti kraće a generalno stanje PC-ja će biti poboljšano. Proces optimizacije neizbežno se završava sa automatskim restartovanjem računara.

U Backup Registry meniju stvari su veoma jednostavne: možete odmah da napravite rezervnu kopiju kompletnog registra ili da ga vratite na prethodno stanje. Operacije se završavaju za veoma kratko vreme. Aplikacija će napraviti rezervnu kopiju registra upravo onako kao da ga eksportujete direktno iz Windowsovog Registry Editora, tako da ne treba da brinete što se tiče pouzdanosti rezervne kopije.

Settings meni, pored toga što vam omogućava da izaberete područja koja će biti skenirana, takođe obezbeđuje i sredstva za raspoređivanje periodičnog automatskog procesa čišćenja. Operacija može da se pokrene jednom, svakog dana, u vreme kada odredi korisnik ili svake nedelje po izboru dana i vremena korisnika.

Što se tiče tačnosti skeniranja i eliminacije grešaka iz registra aplikacija radi odličan posao. Pogrešni unosi koji su detektovani nisu bili u konfliktu sa validnim programima koji su instalirani na računar i posle nekoliko skeniranja nije se pojavio na ekranu nijedan izveštaj o greškama.

Pozitivno

Advanced Registry Optimizer izgleda odlično a interfejs se perfektno uklapa u Vista okruženje. Skeniranja su bila onoliko tačna koliko je dozvolila mašina za skeniranje a nakon nekoliko skeniranja registar je bio čist, programi više nisu detektovali greške i pogrešne unose.

Ugrađeni raspored vam omogućava da programirate softver da skenira i čisti računar u vreme koje vi definišete.

One Click Optimization funkcija će sve uraditi za vas.

Negativno

Potreba za restartovanjem računara predstavlja manu. Postoje programi koji izvršavaju navedene poslove bez potrebe za restartovanjem računara.

Istina

Program neće detektovati sve greške u registru, ali to je sasvim normalno pošto još ne postoji mašina koja je sposobna da reši sva područa registra ostavljajući ga savršeno čistim.

Moj predlog je da upotrebite nekoliko čistača registra u procesu da biste eliminisali što je moguće više grešaka i zastarelih unosa.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272