Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

Mesta na Internetu koja obavezno morate da posetite

Mesta na Internetu koja obavezno morate da posetite

Popust cena: 440 rsd

Ajax - trikovi

Ajax - trikovi

Popust cena: 1590 rsd

Povežite mobilni telefon i računar preko Bluetooth-a

U današnje vreme sasvim je normalna stvar da mobilni telefoni poslovne klase i oni s naprednim multimedijalnim mogućnostima imaju Bluetooth vezu koja im služi za bežično spajanje sa drugim uređajima.

Kako biste u potpunosti iskoristili potencijal telefona u pogledu sinhronizacije sa računarom i prebacivanja multimedijalnih sadržaja sa mobilnog telefona na računar i obratno, najbolje je investirati u Bluetooth štapić (tzv. Bluetooth dongle) - ako, već nemate Bluetooth čip koji je integrisan u laptop ili desktop PC.
 
Evo šta vam je potrebno:

  1. multimedijalni/poslovni mobilni telefon sa Bluetoothom
  2. računar sa slobodnim USB portom
  3. Bluetooth dongle
  4. Instalacioni CD za sinhronizacijski softver mobilnog telefona
  5. Instalacioni CD sa upravljačkim programima za Bluetooth dongle

Za početak je potrebno instalirati softver za sinhronizaciju mobilnog telefona. Većina proizvođača program ih nudi u paketu sa mobilnim telefonom. Ubacite CD u CD ROM/DVD ROM, pokrenite instalaciju i pratite uputstva. Kada završite restartujte računar.

Kada je računar butovao operativni sistem, pristupite instalaciji Bluetooth softvera. Ako je reč o Bluetooth dongleu, prvo instalirajte softver, a zatim uključite uređaj. Svi Bluetooth štapići imaju USB vezu, što znači da će vam biti potreban jedan slobodan USB port. Ponovno pratite uputstva na ekranu, a na kraju će softver zatražiti da priključite Bluetooth štapić. Za to vreme svakako ostavite CD sa upravljačkim softverom u CD-ROMu, pošto će operativni sistem direktno prekopirati fajlove koji su mu potrebni za rad.

Po završetku instalacije, na desktopu će se pojaviti ikona “My Bluetooth Places”. Zatvorite prozor instalacionog softvera i desnim tasterom miša kliknite na ikonu “My Network Places” na desktopu. Izaberite “Properties” i otvoriće se prozor sa svim vezama na mreži. Desnim tasterom miša kliknite na “Bluetooth Network” a zatim izaberite opciju “Disable” pošto se u ovom slučaju Bluetoothom nećete povezivati s drugim računarima, Bluetooth lokalna mreža vam je nepotrebna. Zatim zatvorite prozor sa mrežnim vezama i izaberite “Control Panel” u Start meniju.

Aktivirajte Bluetooth na mobilnom telefonu, podesite ga u način traženja - da pretražuje sve Bluetooth uređaje koje može naći u blizini. U Control Panelu na računaru dva puta kliknite na ikonicu “Bluetooth Devices” i otvoriće se prozor za dodavanje Bluetooth uređaja. Kliknite na “Add”. Pojaviće se čarobnjak za dodavanje Bluetooth uređaja. Sada samo pratite uputstva na ekranu. Kliknite na “Checkbox” pored kojeg piše da je vaš Bluetooth uređaj podešen i spreman za pronalaženje. Potom kliknite na “Next”. Pojaviće se prozor u kojem računar javlja da traži Bluetooth uređaje - nakon uspešnog traženja, pojaviće se izbor za uređaj koji želite da dodate.

Kliknite jednom na uređaj koji je računar pronašao, a zatim na dugme “Next”. Računar će vas zatim upitati za lozinku za povezivanje s Bluetooth uređajem. Unesite lozinku i kliknite na “Next”. Računar će u tom trenutku početi da se povezuje sa mobilnim telefonom, a mobilni telefon će od vas zatražiti da unesete Bluetooth lozinku. Ovaj put u mobilni telefon unesite istu lozinku koju ste uneli i u računar. Mobilni telefon će vas upitati želite li da prihvatite vezu sa računarom. Odgovorite potvrdno. Kliknite na dugme “Finish” a zatim na “OK” u prozoru sa Bluetooth uređajima.

Otvorite podešavanja softvera za sinhronizaciju mobilnog telefona tako što ćete kliknuti na ikonicu koja se nalazi u System Trayu (pored sata). U meniju koji će se otvoriti prikazaće se opcije za podešavanje veze gde ćete moći da izaberete polja za potvrđivanje sa COM portovima koje će računar koristiti za sinhronizaciju. U ovom slučaju izabraćete COM25 i COM26, kako vas je obavestio čarobnjak za podešavanje Bluetooth uređaja. Izborom COM portova mobilni telefon će vas još jednom upitati da li želite da prihvatite dolaznu vezu i, nakon potvrdnog odgovora, veza je uspostavljena.

Nakon ovog koraka preporučljivo je da restartujete računar. Kada to učinite, biće dovoljno da u System Trayu kliknete desnim tasterom miša na podešavanje veze, izaberete uređaj i pokrenete program za sinhronizaciju. Za sinhronizaciju kontakata proizvođači mobilnih telefona preporučuju Microsoft Outlook ili Lotus Notes, čime ćete iskoristiti puni potencijal mobilnog telefona pošto ćete pod jednim kontaktom moći da unesete na primer, kućni broj telefona osobe, broj mobilnog telefona, broj faksa, email adresu i tako dalje. Istina je da je uređivanje kontakata/adresara na taj način dugotrajan posao, ali ukoliko ste ozbiljniji korisnik mobilnog telefona, vrlo brzo ćete uvideti prednosti takve organizacije podataka. Većina programa za sinhronizaciju takođe omogućuje i prebacivanje i multimedijalnih fajlova sa računara na mobilni telefon i obratno. Tako ćete na primer moći da prebacite pozadinske sličice koje vam se sviđaju sa računara na mobilni telefon, melodije zvona u MIDI, WAV ili MP3 formatu, video zapise u RealVideo formatu i slično.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Komentari

• vukosavljevic mirko
vrlo povoljno.

• Nenad Djukic
veoma koristan text

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272