Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

Ajax - trikovi

Ajax - trikovi

Popust cena: 1590 rsd

Mesta na Internetu koja obavezno morate da posetite

Mesta na Internetu koja obavezno morate da posetite

Popust cena: 440 rsd

Pravilnici o izdavanju elektronskog potpisa stupili na snagu

Pravilnici o izdavanju elektronskog potpisa danas ( 24. mart 2008. godine) stupaju na snagu. Tako će Srbija konačno, skoro četiri godine posle donošenja Zakona o elektronskom potpisu, početi da primenjuje tehnologiju koja na Internetu, u e-poslovanju, ima istu dokaznu snagu kao i "običan" potpis na papiru, navedeno je u saopštenju.

Prednosti "e-potpisa" su, kako je navedeno u saopštenju, višestruke: njegovom se primenom omogućava provera autentičnosti potpisnika, zaštita podataka, ali i neporecivost digitalnog parafiranja poruke ili dokumenta.

Početak primene "e-potpisa" u Srbiji sada zavisi od kompanija koje će izdavati sertifikate za njega. Prema procenama Ministarstva za telekomunikacije i informatičko društvo, prvo preduzeće koje će dobiti dozvolu za izdavanje "e-potpisa" biće PTT. Za ovaj posao spremaju se i Narodna banka Srbije, Privredna komora Srbije, ali i Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Neke od ovih kuća već izdaju takozvane nekvalifikovane potpise, koje firme i institucije nisu dužne da prihvate. I u finansijskim transakcijama između pravnih i fizičkih lica i banaka već godinama se koriste potpisi bez kvalifikovanih sertifikata, ali uz eksplicitni ugovor između banke i komintenta.

Najšira primena ovog kvalifikovanog potpisa će, prema mišljenju stručnjaka, biti u domenu "e-government", odnosno elektronske uprave. Građani će, kada se za to steknu uslovi, moći da šalju zahteve za izdavanje elektronske matične knjige, da putem Interneta prijavljuju porez. Značajnu ulogu trebalo bi da odigraju i nove lične karte, koje će biti pogodne za verifikaciju "e-potpisa".

U slučaju nastale štete, firme koje izdaju sertifikate isplatiće klijentu najmanje 200.000 EUR. Uz to, osiguranje na godišnjem nivou mora da bude više od milion evra.

Zakon o elektronskom potpisu, usklađen sa direktivama Evropske unije s kraja prošlog veka, stupio je na snagu krajem 2004. godine, ali se do sada nije u potpunosti primenjivao, jer tela za izdavanje kvalifikovanih sertifikata nisu bila akreditovana.

IZVOR www.ekapija.com

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272