Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

Kako da montirate FILM sa Adobe Premiere PRO CS

Kako da montirate FILM sa Adobe Premiere PRO CS

Popust cena: 960 rsd

Preminuo režiser Otokar Vavra

Vavra je pre mesec dana slomio kuk, operacija je uspela ali oporavak posle nje je bio suviše rizičan u njegovim godinama. Preminuo je sinoć, 15. septembra.

Doajen češke kinematografije ovog februara proslavio je 100. rođendan.

Studirao je prvobitno arhitekturu ali film ga je očarao tako da fakultet nije završio i počeo je da snima, svoj prvi eksperimentalni film pre 80 godina "Svetlo se probija kroz tamu". Prva režija datira iz 1937. godine, i to je bio film "Filozofska istorija".

Najslavniji je Vavrin opus iz 1960-tih godina, pre svega film "Malj za veštice" u kojima je osudio besmisleni fanatizam i totalitarnu samovolju i bahatost.

Poslednji film Vavra je snimio 1989. godine a u poslednju režiju upustio se u jednom video spotu za češke muzičare. Uprkos poodmaklim godinama spremao se da snimi film o zagonetnom samoubistvu čehoslovačkog ministra spoljnih poslova Jana Masarika posle Drugog svetkog rata i pokušavao da za taj film prikupi dva miliona evra.

"Vavra je bio prvi čovek koji je ciljano učio od dobrih nemačkih I francuskih režisera. Nije želeo da pravi površne filmove. Već njegovi prvi filmovi bili su vrlo kultivisani a i uspešni kod publike", kazao je na vest o smrti Vavre njegov đak, oskarovac Jirži Mencl.

Vavra je legenda čehoslovačke i češke kinematografije, dobitnik je mnogih prestižnih nagrada i jedan je od osnivača praške FAMU na kojoj je vodio katedru za režiju.

Istovremeno, spada među najkontroverznije umetnike, jer je uspevao da se prilagodi i da snima filmove u vreme svih režima – i demokratskih pre Drugog svetskog rata i posle plišane revolucije 1989. godine, ali i u vreme nemačke okupacije. U vreme komunizma, spadao je u protežirane režisere.

Svog profesora, kao i ostali đaci, branio je i Emir Kusturica koji mu je letos u Pragu uručio nagradu svog festivala Kustendorf, pošto Vavri krhko zdravlje nije dozvolilo da na ovogodišnji festival dođe u Srbiju lično.

"Profesor Vavra je za mene sve što je stajalo na početku moje filmske karijere. Ako sam nessto naučio o filmskim formama, bilo je to od njega. Bilo je vrlo emotivno videti čoveka koji mi je toliko dao. Svaki put kada sam režirao iskoristio sam nešto što me je Vavra naučio. Bilo je zaista divno što mogu da mu predam nagradu koju mi dajemo najvećim režiserima", kazao je letos u Pragu Kusturica. IZVOR

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272