Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

ColdFusion MX

ColdFusion MX

Popust cena: 400 rsd

Mesta na Internetu koja obavezno morate da posetite

Mesta na Internetu koja obavezno morate da posetite

Popust cena: 440 rsd

Prvi "bezbedni mobilni telefon” za zaštitu pešaka

Oki Electric Industry je razvila prvi “bezbedan mobilni telefon” na svetu. Koncept je namenjen za pomoć u smanjenju broja saobraćajnih nesreća gde u većini slučajeva stradaju pešaci.

Ovaj telefon je jedini ultra mali Dedicated Short Range Communication (DSRC) model telefona koji je ikada izdat. “Bezbedni mobilni telefon je namenjen da obezbedi veću bezbednost za pešake u svakodnevnom saobraćaju.

Ovaj koncept telefona radi tako što obaveštava vozače u okolini o postojanju pešaka a zatim vraća informaciju od vozača koji je blizu da bi upozorio svog korisnika. Sve što je potrebno da bi se omogućio ovaj sistem je da postoji što je više moguće automobila koji su opremljeni DSRC unutrašnjim komunikacionim sistemom. Čak šta više, Japan radi na drugim novim načinima za smanjenje broja ljudi koji ginu u saobraćajnim nezgodama.

“Planiramo da razvijemo proizvode u liniji sa New IT Reform Strategy i da bolje sarađujemo sa proizvođačima automobila da bismo razvili aplikaciju za poboljšanje bezbednosti vožnje i povećali bezbednost pešaka”, rekao je Masao Miyashita, predsednik System Solutions Company pri Oki Electronic Industry. Razlog zbog kojeg su izabrani mobilni telefoni kao rešenje i omogućavanje ovog koncepta je dalje objasnio Masao Miyashita: “Mi smo se fokusirali na moć mobilnih telefona, pošto njih koristi preko 80 % populacije u Japanu. Naš cilj je da poboljšamo bezbednost ranjivih učesnika u saobraćaju uključujući i pešake i bicikliste”.

Bezbedni mobilni telefon povezuje DSRC funkciju za komunikaciju u automobilu i GPS funkciju za pozicioniranje lokacije pomoću GSM funkcije mobilnog telefona. To zvuči prilično komplikovano ali je veoma efikasno. Pešaci mogu da kreiraju DSRC bežično područje prečnika od nekoliko stotina metara da bi poslali svoju lokaciju unutar datog područja u određenom vremenskom trajanju.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Komentari

• tanja krasavcic
koja su prava pesaka ako je udario ga auto na pesackom?

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272