Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

Windows Vista Business DO KRAJA

Windows Vista Business DO KRAJA

Popust cena: 880 rsd

PowerShell, praktična automatizacija

PowerShell, praktična automatizacija

Popust cena: 2200 rsd

Rešavanje problema u Windowsu pomoću Task Managera

Task Manager je pomoćni program Windows sistema koji prikazuje zadatke ili procese koji su trenutno pokrenuti na računaru. Da biste otvorili Task Manager, pritisnite Ctrl+Alt+Del na tastaturi.

Applications kartica lista programe koji su trenutno pokrenuti na računaru. Jedan program može da sadrži nekoliko pokrenutih procesa, a mnogi programi koji su pokrenuti u pozadini nisu izlistani (ikonice nekih od tih programa vidite u System Trayu).

Processes kartica prikazuje detaljnu listu svih procesa koji su trenutno pokrenuti na računaru. To može da bude jako korisno za kontrolisanje sistema. Processes kartica prikazuje informacije o upotrebi procesora i upotrebi memorije za svaki pojedini proces. Problem je kako da identifikujete proces. Ispod se nalazi lista nekih procesa koje ćete možda videti u Processes listi Task Managera.

"System Idle Process"
"System" The Windows System Process
"SMSS.EXE" Session Manager Subsystem
"CSRSS.EXE" Client Server Runtime Subsystem
"WinLOGON.EXE" The Windows Logon process
"SERVICES.EXE" Services Control Manager
"LSASS.EXE" Local Security Authentication Server Service
"svchost.exe" Service Host
"spoolsv.exe" The print spooler service
"explorer.exe" Windows Explorer
"TASKMGR.EXE" The Task Manager
"regsvc.exe" Remote Registry Service

“System Idle Process” je u suštini drugo ime za vreme kada Windows ne radi ništa. Postoji stotine hiljada procesa koji se pokreću na računaru tako da ćete definitivno pronaći imena mnogih drugih procesa koji nisu gore izlistani.

Task Manager takođe može da se upotrebi za podešavanje sistema ako se on sporo pokreće. Performance kartica prikazuje grafikone upotrebe procesora i memorije računara. Ako upotreba procesora izgleda da prelazi 80 procenata većinu vremena, ili ako je upotreba memorije prelazi veličinu vaše fizičke memorije, možda ćete želeti da isključite neke programe ili procese.

Na Process kartici, možete da identifikujete procese koji koriste previše procesorskog vremena. Dvostruko kliknite na zaglavlje CPU kolone da biste je sortirali tako da se procesi koji koriste najviše procesorskog vremena nađu u vrhu liste. Na isti način možete da sortirate i Mem Usage kolonu.

Na Application kartici, ako kliknete desnim tasterom miša na ime programa i, iz padajućeg menija koji će se pojaviti izaberete Go To Process, Task Manager će otvoriti Processes karticu i obeležiće procese koje pokreće dati program. Na Processes kartici, ako kliknete na ime procesa možete da izaberete SetPriority i da promenite prioritet bilo kog procesa (na primer mođete da smanjite prioritet procesa da biste oslobodili resurse).

Ako odete na Application karticu i isključite program, isključićete sve procese koji su vezani za dati program. Ili, možete da izaberete da isključite pozadinski proces koji vam ne treba. Da biste isključili program ili proces, kliknite na njegovo ime u listi da biste ga obeležili, zatim kliknite na dugme End Task.

Na Processes kartici, ako kliknete desnim tasterom miša na ime procesa, možete da izaberete “End Process Tree” da biste isključili proces i sve podprocese koje je dati proces pokrenuo.

Task Manager takođe može da se upotrebi za rešavanje problema. Ako se program zamrzne (blokira), možete da otvorite Task Manager i da isključite program. Ako se zamrzne ceo sistem, možete da upotrebite Task Manager da biste isključili procese koji zauzimanu svo vreme procesora ili memoriju.

Ako potrošite malo vremena na kontrolisanje računara pomoću Task Managera, vrlo brzo ćete upoznati standardne procese koji su aktivni na vašem računaru. Nakon toga, kada budete videli nepoznati proces vrlo lako ćete moći da sprovedete malu istragu da biste se uverili da nije u pitanju virus. Na primer, ako vidite msblast.exe u listi procesa, računar je inficiran sa Blaster virusom. Na taj način ćete možda biti u mogućnosti da detektujete i eliminišete novi virus pre nego što bude dostupno najnovije ažuriranje liste virusa za vaš antivirusni program.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272