Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

Recepti za čist kod

Recepti za čist kod

Popust cena: 2100 rsd

DirectX9 – Programiranje grafike i igara

DirectX9 – Programiranje grafike i igara

Popust cena: 880 rsd

Ruby i Ruby on Rails

Šta je Ruby?

Ruby je dinamički objektno orijentisan programski jezik koji je u upotrebi od sredine 1990-ih godina – duže nego Java ili PHP. Bez obzira na njegove prednosti, interesovanje za njega je ostalo slabo sve do razvoja Ruby on Rails programa za web pre nekoliko godina.

Ruby on Rails je olakšao kreiranje web aplikacija zasnovanih na bazama podataka. Pristalice sistema kažu da web aplikacije mogu da se programiraju do 10 puta brže nego upotrebom drugih programskih jezika.

Ruby on Rails je projekat otvorenog koda. Prvo je pripadao MySQL-u otvorenog koda i PostgreSQL-u, i “greenfield” razvojima, ali se njegova upotreba proširila na većinu vodećih baza podataka. Oracle ga podržava a IBM je izdao Rails adapter za DB2. Takođe ga koristi i Microsoft-ov SQL Server. Apple isporučuje Ruby on Rails sa Mac OS X v10.5.

“Ako želite da proširite vaš CV, ne mogu da zamislim drugi jezik koji bih vam toplije preporučio nego Ruby” rekao je autor Ruby On Rails On Oracle tutorial na Oracle-ovom web sajtu. “Sa Rubi-jem je uzbudljivo raditi i, u mnogim slučajevima je mnogo produktivniji nego Java , C, ili Microsoft .net."

Gde je nastao?

Ruby je kreirao Yukihiro Matsumoto i izdat je 1995. godine. Matsumoto se koncentrisao na potrebe mašine a ne programera nameravajući da unovči svoju kreaciju.

Ruby On Rails je kreirao David Heinemeier Hansson iz kompanije za web dizajn 37 signals. Izdat je 2004. godine.

Čemu služi?

Ruby prati nekoliko jednostavnih pravila, kao što su “ne ponavljaj sebe” i “sporazum o konfiguraciji”. Na primer, upotreba istog imena za tabelu baze podataka i odgovarajuće klase podataka o modelu eliminiše potrebu za pisanjem koda za mapiranje. Ruby podršava više programerskih paradigmi: objekatski orijentisan, proceduralan i funkcionalan.

Kao Struts i drugi web programski jezici, Ruby on Rails koristi Model-View-Controller (MVC) arhitekturu za organizovanje aplikacija, koji razdvaja različite nivoe aplikacija, tako da korisnički interfejs može da se promeni bez diranja modela podataka. Ruby on Rails je dizajniran za kreiranje web aplikacija od postojećih šema baza podataka. On dodaje ključne reči u Ruby da bi napravio web aplikacije koje su lakše za konfigurisanje.

Šta ga čini specifičnim?

Manje linija koda znači brži razvoj, manje grešaka i lakše održavanje.

Koliko ga je teško savladati?

Ruby-jev kreator je bio C++ programer. Sintaksa je slična Perl-u i Python-u a postoje sličnosti sa Smalltalk-om, mada u skorije vreme najviše ga prate Java i PHP programeri. Ruby web sajt sadrži uputstvo koje obećava "ovladavanje Ruby-jem za 20 minuta", i nudi uputstvo za prelazak na Ruby sa drugih programskih jezika. Postoje uputstva na Ruby on Rails web sajtu koja vam omogućavaju da kreirate male funkcionalne programe iz prvog pokušaja.

Na kojim se sistemima pokreće?

Ruby on Rails radi sa web serverima kao što je Apache, i sa bazama podataka uključujući MySQL, PostgreSQL, SQLite, Oracle database, SQL Server, i DB2.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Komentari

• S. Pantelić
Ruby: Ekstremno efikasan i lak programski jezik namenjen za sve oblike programiranja. Odličan je kao zamena sa Unix/Linux shell-script, fenomenalan za pisanje aplikativnog softvera (desktop) uz grafičku biblioteku FX-ruby a najbolji mogući izbor k

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272