Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

CompTIA Security+: SY0-601 vodič za sertifikaciju

CompTIA Security+: SY0-601 vodič za sertifikaciju

Popust cena: 2200 rsd

Zaštita od zlonamernih programa (Malware analysis)

Zaštita od zlonamernih programa (Malware analysis)

Popust cena: 2100 rsd

Ruski pirati i dalje slobodno plove

U današnje vreme, popularnost softverske piraterije raste u svim delovima sveta, uprkos naporima mnogih kompanija da razviju efikasne mehanizme za zaštitu svojih proizvoda od hakerskih napada. Uzmimo, na primer, Microsoft. Ovaj softverski gigant je tvorac svima dobro poznatog operativnog sistema Windows, koji je trenutno instaliran na milionima računara širom zemaljske kugle.

Međutim, upravo zbog toga što je Windows toliko popularan, nepregledne horde hakera neprestano pokušavaju (i, što je najgore, u tome najčešće uspevaju) da iz njega uklone sve zaštitne mehanizme, kako bi mogli da ga koriste bez originalnog serijskog broja ili validacije. S obzirom da Microsoft trpi veliku štetu od ovakvih kriminalnih aktivnosti, njegovi stručnjaci su nekoliko puta pokušavali da osmisle efikasne sisteme zaštite, koji bi sve zlonamernike sprečili u njihovom poganom naumu. Krunu svih ovih napora predstavlja alat pod nazivom Windows Genuine, koji je ugrađen u najnoviju verziju operativnog sistema Windows, a može se preuzeti i preko pomoćnog programa Windows Update. Osnovna namena ovog alata leži u blokiranju hakerskih aktivnosti.

Na osnovu velikog broja izveštaja, može se nedvosmisleno zaključiti da je softverska piraterija trenutno najzastupljenija u Rusiji, gde svako može bilo koji aplikativni program kupiti po ceni od oko 3 evra. Pre nekog vremena, ruski zvaničnici su objavili da je donet novi zakon, koji predviđa znatno strožije kazne za hakere i ima za cilj smanjenje nivoa ilegalne distribucije softvera. Primenom ovog zakona, mnogi pirati su uhapšeni, a nekoliko hakera je čak osuđeno na dugogodišnju robiju. Pa ipak, kako pokazuju najnovija istraživanja, intenzitet softverske piraterije je i dalje ostao manje-više nepromenjen.

“Novi softverski naslovi imaju značajan udeo na moskovskom tržištu piratskih proizvoda. Prema raspoloživim podacima, pirati su u stanju da pribave gotovo svaki aplikativni program za kojim postoji iole veća potražnja na tržištu, nudeći ga po ceni koja se u proseku kreće oko 100 rubalja (približno 3 evra). Još je interesantnije to što se mnogi softverski programi na piratskom tržištu pojavljuju znatno pre njihovog zvaničnog puštanja u prodaju. Jedan od najsvežijih primera odnosi se na operativni sistem Windows Vista. Na osnovu rezultata nekih istraživanja, može se zaključiti da je Vista na crnom tržištu bila dostupna nekih dva i po meseca pre njene zvanične promocije, koja se odigrala 30. januara ove godine,” izveštava Konstantin Kornakov na web sajtu Viruslist.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272