Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

Ajax - trikovi

Ajax - trikovi

Popust cena: 1590 rsd

Mesta na Internetu koja obavezno morate da posetite

Mesta na Internetu koja obavezno morate da posetite

Popust cena: 440 rsd

Skriveni Firefox interfejsi

Ponekad, softverske aplikacije liče na kompjuterske igrice, jer u sebi sadrže skrivene menije, opcije i funkcije. Na isti način kao što u kompjuterskim igricama ima skrivenih mogućnosti ili prečica, tako i u nekim aplikativnim programima ima skrivenih resursa kojih, tokom njihove normalne upotrebe, korisnik ostaje potpuno nesvestan. To je kao da imate automobil, a ne znate šta se sve nalazi ispod njegove haube. Da li ste znali da i vaš omiljeni web čitač poseduje u sebi skrivene mogućnosti? Kladim se da niste.

Mozilla Firefox je najljući konkurent gotovo sveprisutnom Internet Exploreru. Konstantno se razvijajući tokom proteklih godina, on je postao sasvim pouzdana alternativa mnogo poznatijem Microsoft-ovom proizvodu, pa čak i mnogo više od toga – veliki broj korisnika ga smatra bezbednijim i bržim od njega. Ipak, ovde se nećemo baviti detaljnim poređenjem ova dva web čitača. Cilj nam je da pokažemo kako vaš omiljeni web čitač (naravno, pod uslovom da je to Firefox) ima nešto što krije od vas.

Naime, Firefox u sebi čuva nekoliko skrivenih konfiguracijskih interfejsa, koji nisu dostupni na uobičajeni način, preko menija. Da biste do njih došli, neophodno je da u adresno polje (address bar) ovog web čitača ukucate reč “about:”, uz dodatak odgovarajućeg parametra. Evo liste skrivenih interfejsa, zajedno sa odgovarajućim “pristupnim lozinkama”:

About:
Unošenjem samo ove reči, bez ijednog parametra, u prozoru web čitača biće prikazana uobičajena About informacija, kojoj takođe možete pristupiti i preko odgovarajuće stavke sa menija. Prema tome, ne može se baš reći da se ovde radi o nekoj skrivenoj funkciji.

About:buildconfig
Na ovaj način se mogu dobiti informacije o Mozilla Build opcijama.

About:cache
Prikazuje statistiku vezanu za memorijskog i disk keša. Takođe vam daje naziv keš direktorijuma i pruža mogućnost uvida u sve zapise zabeležene u kešu. S obzirom da Firefox, pod normalnim okolnostima, korisniku ne dozvoljava uvid u keširane web stranice, mora se priznati da je ova opcija veoma korisna.

About:config
Ovo je možda jedna od najmoćnijih i ujedno najkompleksnijih skrivenih opcija Firefox-a. Budite oprezni pri eventualnoj izmeni ovih postavki, ukoliko želite da vaš web čitač normalno funkcioniše.

About:plugins
Kao što verovatno i sami pretpostavljate, ova opcija služi za prikaz detaljnih informacija o svim dodacima (plug-ins) koji su trenutno instalirani unutar Mozilla Firefox-a.

About:credits
Unošenjem ove komande, dobićete listu sa imenima svilh ljudi koji su uložili ogroman napor u izradu ovog sjajnog web čitača. Znam da ovo nije vitalno važna informacija sa aspekta njegove funkcionalnosti, ali je dobro i pre svega korektno saznati ko je sve uložio vreme i trud da bi vam omogućio što komfornije i bezbednije surfovanje Webom. Lista sadrži veliki broj imena, složenih po abecednom redu.

About:Mozilla
Prikazuje stranicu “Knjige o Mozilli”. “Book of Mozlla” je dobro poznato kompjutersko “uskršnje jaje” (Easter egg), koje je bilo prisutno još u Netscape web čitaču. Ne postoji, zapravo, nikakva knjiga pod naslovom “Book of Mozilla”. Pa ipak, takav utisak se može steći na osnovu navodnih citata iz ove knjige, prisutnih kao skrivene opcije u web čitačima Netscape i Mozilla, koji umnogome podsećaju na citate iz biblijske Knjige Postanja (Book of Revelation).

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272