Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

Premiere Pro 2 - Praktične vežbe

Premiere Pro 2 - Praktične vežbe

Popust cena: 1240 rsd

Songbird 0.3 verzija za programere je sada dostupna

Verzija 0.3 za programere poznata pod kodnim imenom Bowie, koja predstavlja Mozilla-in odgovor na programe za upravljanje muzikom je sada dostupna.

Za one koji još nisu upoznati, Songbird je muzički plejer otvorenog koda, izgrađen na Mozilla-inoj XULRUnner platformi (ista platforma kao za Firefox, Thunderbird, i tako dalje), koji je po njihovim rečima "desktop media plejer kombinovan sa webom." U prethodnim verzijama, obećanje o integraciji weba i muzičkog plejera je počelo da se nadzire, ali potencijal je posebno evidentan sa ovon novom verzijom.

Dakle, šta je novo?

Najveća nova funkcija je Webpage API. Jednostavno rečeno, Webpage API dozvoljava dizajnerima web stranica da integrišu u svoj web sajt set Songbird-ovih funkcija. Na primer, popularni agregator muzičkih blogova, Hype Machine, je integrisao elemente svog sajta u Songbird. Ne samo da Songbird trenutno prikazuje prvih 50 MP3 linkova u "popular" listi. Tu su takođe i Amazon.com linkovi za kupovinu muzike, ako je dostupna, kao i direktni linkovi ka blogovima. Te pesme se zatim mogu prevući u korisnički kreirane play liste.

Webpage API takođe nudi funkcije za preuzimanje i kupovinu muzike. Ako sajt nudi MP3-ove za daunloud, Songbird vam omogućava da preuzmete te fajlove i automatski importujete muziku u biblioteku. Znate, kao iTunes. OK, to možda i nije tako "kul" - ali neki web sajtovi, na primer SkreemeR, će detektovati koju muziku slušate i automatski će vam ponuditi šansu da pretražujete još muzike od datog umetnika. E to jeste kul.

Songbird nudi i poboljšani Add-On API za programere (pomislite na dodatke za Firefox) koji omogućuje dodavanje funkcija u Songbird. Pošto je Songbird istovremeno i pretraživač, mnogi popularni Firefox plug-inovi kao što je Adblock Plus i Grease Monkey su već dostupni za 0.3 verziju.

Songbird takođe tvrdi da je njegov Feathers (skinovi programa) proces prilagođavanja lakši i napredniji nego u prethodnim verzijama. Ako znate da koristite CSS, vi možete da kreirate sopstveni izgled za Songbird.

Kao i prethodne verzije, Songbird može da pušta DRM-zaštićeni sadržaj sa iTunes-a i Windows Media (Windows Media DRM je kompatibilan sa Windows-om), kao i najpopularnije audio formate (MP3, AAC, Ogg vorbis, FLAC i druge).

Da li je spreman?

Tokom kratkog testiranja, Songbird je pao tri puta. On je lako puštao muziku i integrisao se sa blogovima i drugim muzičkim web sajtovima, ali čini nam se da još nije spreman da postane moj i vaš standardni muzički plejer. Ali je svakako veoma blizu tome da bude upotebljiva alternativa, zato ga obavezno isprobajte.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272