Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

ColdFusion MX

ColdFusion MX

Popust cena: 400 rsd

Ajax - trikovi

Ajax - trikovi

Popust cena: 1590 rsd

Sony Ericsson W950i

U rukama držim Sony Ericsson 3G W950i. Kao i M600i ovo je mobilni telefon malog formata i tanke linije. visok je 106mm tall, širok je 54mm, debeo je samo 15mm i težak je 112g i veoma lepo može da se smesti u džep. Njegova tamnoljubičasta boja koju Sony Ericsson zove Mystic Purple, izgleda braon pod doređenim uslovima.

Ono što ovaj telefon izdvaja od ostalih je da je on kreiran sa ljubiteljima muzike na umu, zato ne čudi što pored sposobnosti pokretanja muzičkih fajlova poseduje i punih 4GB  fleš memorije.

Ovo je stvarno mnogo memorije za telefon, jer isto toliko ćete dobiti u iPod nano-u srednje klase. Ono što je neobično je da ne postoji način da se proširi interna memorija pomoću fleš memorijske kartice. Ako vam odgovara da koristite sony Ericssonov Disc2Phone softver ili standardni transfer fajlova onda je dobro za vas. Ali meni se čini da ne postoji ništa komotnije od upotrebe memorijskih kartica za prebacivanje muzike na telefon.

Izdržljivost baterija je veoma bitna za telefon koji se predstavlja kao rešenje za ljubitelje muzike. M600i je beio prilično dobar omogućujući više od deset sati muzike iz sopstvenog zvučnika sa uključenim ekranom.

Tužno ali W950i mu nije bio ni blizu omogućivši mi nešto manje od sedam sati muzike sa uključenim ekranom. To je voema razočaravajuće imajući u vidu šta dobijate od mp3 plejera.

Jačina zvuka i kvalitet preko zvučnika su bili prilično dobri i jaku. Dok slušate muziku, možete da gledate korice albuma i dodelite raspoloženje pojedinačnim pesmama. Izbori su happy, sad, energetic, chilled i no mood. Takođe imate i FM radio koji automatski može da naštimuje svojih dvadeset preseta ili možete ručno da pronađete stanice.

Slušalice dolaze u dva dela. Deo koji se konektuje na telefon sadrži FM radio antenu, mikrofon koji se koristi za pozivanje glasom i deo sa kontrolama za pokretanje pesama i regulisanje jačine zvuka. Ispod ovih nalazi se 3.5mm slot u koji možete da uključite sopstvene slušalice ili lsupalice koje dobijate sa telefonom.

Na žalost, donja sekcija koristi isti slot na telefonu za kabl za napajanje. To znači da ne možete da slušate muziku dok se telefon puni.

W950i je 3G što vas može navesti da pomislite da je video poziv deo repertoara ovog telefona. Pogrešno. Ne postoji kamera sa prednje strane, a ne postoji ni sa zadnje. Nema video poziva, nema fotografija. Barem će 3G korisnici ustanoviti da ovaj telefon poseduje sposobni web pretraživač. Posebno mi se sviđa to što možete da se prebacite u widescreen format za bolje pregledanje web sajtova.

Generalno gledano, ekran je veoma dobar. Širok je 2.6 inča od jednog ugla do drugog, i poseudje rezoluciju od 240 x 320 piksela sa 262,000 boja. ekran je svetoa, oštar i vibrantan. Takođe je "touch sensitive".

Sam UIQ je solidna i sposobna smartphone platforma. Dnevnik i upravljanje listom zadataka sa  PC synhronizacijom, kreiranje beleški, mobilna pošta, snimanje zvuka, već pomenuti Web pretraživač i RSS čitač, svi su tu. Takođe postoji kalkulator, konverter mernih jedinica i tajmer. Pored toga, postoje funkcije fokusirane na zabavu kao što je TrackID. Ona snima delove pesma sa radija ili drugih izvora i upoređuje ih sa podacima u Gracenote bazi podataka koja vas obaveštava šta slušate preko tekstualne poruke.

Ergonomija

Ergonomija svakodnevne upotrebe nije najbolja. W950i ima ravne tastere brojeva. Male izrasline u centru svakog tastera delimično olakšavaju upotrebu, ali rad nie toliko prijatan niti brz kao kada koristite prave tastere. Pisanje je svakako bilo sporije nego što je oubičajeno. Prepoznavanje pisanja na ekranu je bilo od pomoći ali to znači da treba da koristite W950i sa dve ruke da biste mogli da upotrebite obezbeđenu olovku.

Kada koristite muzički plejer tri narandžasto obojena kontrolna dugmeta se pojavljuju između brojeva i ekrana. Jedan služi za pokretanje i pauziranje pesama, drugi služi za skakanje napred sa jedne pesme na drugu ili premotavanje pesama prema napred ako ga držite pritisnutim, dok treće dugme radi isto to samo unazad. Ova dugmad nestaju kada napustite muzički plejer. Postoji i namensko Walkman dugme koje je uvek vidljivo i koje pokreće Walkman softver, i još jedno play/pause dugme ' koje ovaj put dobro funkcioniše – na desnoj strani kućišta.

Točkić na levoj strani kućišta služi za vertikalno skrolovanje a pritisak na njega selektuje funkciju. Pomeranje kroz listu se registruje sporije od očekivanog što je vodilo do toga da sam uvek prešišao željenu funkciju za nekoliko koraka. Sporo skrolovanje je jedini način da se ovo izbegne. Iritirajuće je da jedan ovakav jednostavan zadatak traži od korisnika da se kontroliše kako bi izabrao ono što želi.

Ispod točkića za skrolovanje nalazi se back dugme. Kratki pritisci na back dugme omogućuju vraćanje unazad kroz ekrane, a duži pritisak vas vraća pravo na home stranicu.

Ikone koje se aktiviraju pomoću dodira su suviše sitne da biste mogli precizno da ih birate pomoću prsta. Treba vam velika preciznost ili olovka da biste izabrali opciju koju želite. Najinteresantnije je da u dizajnu ekrana postoji dovoljno mesta da se ove ikone naprave većim. Takođe neke ikone su toliko nabijene uz ivice ekrana da čovek može da se zapita da li je ovaj telefon uopšte prošao test upotrebljivosti.

Čini mi se da korisnici Sony Ericsson-ovih Walkman telefona neće biti impresionirani. Ljubitelji Smartphone mobilnih telefona su zahtevni, a težak korisnički interfejs, kratko trajanje baterija i nepraktična numerička tastatura će odbiti mnoge potencijalne kupce.

Nema sumnje da je UIQ jak operativni sistem. ako ste spremni da uložite napor u učenje svih njegovih caka, onda je W950i sposoban, kompetentan i koristan telefon. Međutim, postoji dosta stvari koje iritiraju a ne verujem da će mnogo njih biti spremno da se angažuje onoliko koliko je ptorebno da bi ovaj telefon briljirao.

Na kraju možemo reći da W950i-jev 4GB hard disk predstavlja dobar mamac, ali slab i preterano komplikovan interfejs neće zadovoljiti ni ljubitelje muzike a ni ljubitelje smartphone telefona.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Komentari

• mladen miljevic
ovaj telefon je stvarno cool!

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272