Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

PC I GADŽETI - Vodič za rešavanje problema i nadogradnju

PC I GADŽETI - Vodič za rešavanje problema i nadogradnju

Popust cena: 2280 rsd

Kompjuter po mojoj meri II izdanje

Kompjuter po mojoj meri II izdanje

Popust cena: 440 rsd

Sony se trudi da na sve moguće načine zezne svoje kupce!

Stvarno volim Sony. Oni su otkrili tako mnogo inovativnih načina da za**bu sopstvene klijente da je prosto neverovatno da još nisu propali. Već smo videli vlasničke formate, rootkit-ove na CD-ima i uskoro nepostojeću Sonyjevu muzičku prodavnicu koja će svoje kupce ostaviti na cedilu jer neće moći da slušaju muziku koju su od njih kupili ako promene hardver ili računar.

A sada se pojavila još jedna priča koja je ovaj put vezana za Sony notebook-ove i način na koji blokiraju upotrebu jeftinijih baterija.

Postoje izveštaji širom Interneta ( na primer ovde, ovde ili ovde), a po datumima vesti može da se vidi da ovo nije nov problem, već problem koji postoji vać godinama. Stvar je u sledećem: ako posedujete Sony laptop i želite da kupite odvojenu bateriju, moraćete da platite tri do četiri puta više za originalnu Sony bateriju u odnosu na generičku.

Ali ako odlučite da kupite generičku bateriju može da se desi da vas probije hladan znoj. Sony u velikom broju laptopova ne dozvoljava da se koriste generičke baterije tako što je ugradio softversku ili hardversku zaštitu. Softverska zaštita se koristi u obliku fajla koji se zove ISBMgr.exe, koji sprečava upotrebu baterija koje nije proizveo Sony. Neki korisnici su uspeli da upotrebe generičke baterije tako što su uklonili ovaj program sa svojh laptopova (ISBMgr.exe se izgleda pokreće prilikom startovanja sistema, zato upotrebite msconfig ili autorun-ove da biste ga isključili).

Jedan korisnik je opisao poruku o grešci koju dobija kada butuje Sony notebook sa generičkom baterijom:

"Ja dobijam poruku o grešci koja kaže da baterija nije dobro ubačena ili da ona nije originalni Sony proizvod, da će notebook preći u hibernaciju i da baterija mora da se ukloni.

Sa druge strane, hardverska zaštita ne može da se ukloni, što znači da ako imate notebook sa hardverskom zaštitom nećete moći da koristite obične baterije.

U svetlu svih ovih diktatorskih poteza, Sonyjev slogan "It’s a Sony" dobija sasvim novo značenje, zar ne?

Recite nam u komentarima šta vi mislite o ovakvom ponašanju Sonyja.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Komentari

• Jajce
Sasvim je u redu to što se Sony štiti. Uostalom,niko ko ima malo mozga neće ubacivati generičke, falš baterije u uredjaj od 2000 Eura. To može samo maloumnik. I treba da se štiti takva kompanija.Ko hoće da ubacuje kojekakve batrije neka kupi MSI.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272