Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

Windows Vista Business DO KRAJA

Windows Vista Business DO KRAJA

Popust cena: 880 rsd

PowerShell, praktična automatizacija

PowerShell, praktična automatizacija

Popust cena: 2200 rsd

Šta je novo u svetu Microsofta: 26. februara – 2. marta 2007

Kao što sigurno znate Windows Vista-u je dizajnirao programski gigant da bi predstavio inovativan operativni sistem, prema kojem se često odnose kao prema najbezbednijem izdanju Windowsa. To je razlog zbog kojeg je Microsoft odlučio da implementira mnoge bezbednosne pomoćne programe – kao što su Windows Defender, Windows Firewall i Application Control – da bi operativni sistem učinio još bezbednijim. Iako je nameravano da bude najbezbednije okruženje za računar, od zvaničnog izdavanja operativnog sistema, Windows Vista je ranjiviji i manje bezbedan. Ovu izjavu dala su dva savetnika bezbednosti, objavljeno je u The French Security Incident Response Team-u u ponedeljak, koji su otkrili nove ranjivosti u Windows Visti i Internet Exploreru.

“Ranjivost je identifikovana u Microsoft Internet Exploreru, koja bi mogla da bude eksploatisana od strane sumnjivih web sajtova koji pokreću spoofing ili phishing napade. Ovaj problem javio se zahvaljujući grešci pri rukovanju određenim “onunload” akcijama, koje bi napadači mogli da ekploatišu i spoof-uju prikazanu liniju adrese varajući korisnika da ručno unese poverljiv URL u liniju adrese dok posećuje sumnjivu web stranicu”, izjavila je bezbednosna kompanija. Proizvodi na koje utiče ova ranjivost su Internet Explorer, verzije 6 i 7 bez kompatibilnih zakrpa koje bi ispravile problem.

“Ranjivost je identifikovana u Microsoft Windowsu koju mogu da ekploatišu napadači kako bi otkrili osetljive informacije. Ovaj problem javio se zahvaljujući grešci unutar “ReadDirectoryChangesW()”APIja koji ne proverava ispravno dozvole korisnika za dete kada vraća informacije koje se odnose na objekte za koje nemaju LIST dozvolu, što bi moglo da bude eksploatisano od strane bilo kog lokalnog napadača u cilju dobijanja informacija o zaštićenim fajlovima (na primer, njihova imena), olakšavajući dalje napade”, tvrdi FrSIRT u drugom obaveštenju.

U utorak, Microsoft je napravio još jedan važan korak u ekspanziji onlajn proizvoda objavljujući preuzimanje kompanije koja obezbeđuje probnu tehnologiju za pretraživanje, posebno dizajniranu za oblast zdravlja.

“Medstory-jeva misija je da omogući korisnicima da inteligentno pretražuju složena područja na Webu. Počinjemo sa zdravljem i medicinom – područjem gde će mnogi ljudi ceniti servis koji im brzo pomaže dajući im vredne informacije na polju zdravlja”, spomenuto je u opisu kompanije.

Trenutno postoje tri Internet giganta koja se bore za najmoćniju kompaniju u virtuelnom svetu. Google, gigant pretrage, Yahoo, ogroman portal, i Microsoft, bore se da proizvedu privlačnije proizvode i za onlajn i za oflajn korisnike. Zbog toga Microsoft pokušava da poboljša tehnologiju pretraživanja sa novim preuzimanjima, da bi mogao da se takmiči sa dobro poznatom mašinom za pretragu koju obezbeđuje Google.

U sredu, u središtu javnosti opet se našla bezbednost Vista-e zahvaljujući kompaniji Symantec koja je objavila reklamu u kojoj ističe bezbednosne funkcije koje su implementirane u poslednju verziju operativnog sistema. Kao što sam ranije rekao, Microsoft je uključio nekoliko bezbednosnih pomoćnih programa kao što su Windows Firewall, Windows Defender i Application Control, ali izgleda da alatke nisu baš toliko korisne kao što kompanija tvrdi. Symantec je objavio analize u kojima tvrdi da je Windows Vista ranjiva za mnoge eksploatacija iako je Microsoft uključio brojne bezbednosne alatke.

“Jedan primer je Vistin firewall, koji je po standardnom podešavanju konfigurisan da onemogući mrežne komunikacije drugih proizvođača i neproverene mrežne komunikacije osim ako korisnik ne klikne na Unblock dugme. Ova funkcija, ako je uopšte poboljšana, ima velika ograničenja vezana za pokušaje sumnjivog koda da pronađe backdoorove. Na žalost, Unblock dugmetu možete da pristupite sa istim nivoom privilegija kao i standardni korisnik. Ova privilegija kreira tačku ranjivosti koja smanjuje efikasnost polise firewalla u Windows Visti” izjavio je Symantec u članku objavljenom u sredu.

“Konkurencija: Commision upozorava Microsoft o daljim penalima zbog bezrazložnog naplaćivanja pošto informacije o interoperabilnosti nemaju značajnih inovacija. Preliminarni stav komisije je da realno ne postoji nijedna inovacija u 51 protokolu u "No Patent Agreement " gde Microsoft prisvaja nepatentirane inovacije, i zbog čega su sadašnje cene Microsofta za ovaj sporazum nerazumne. Ovo uzima u obzir i stavove Monitoring Trustee i tehničkog savetnika komisije, TAEUS, koji tvrde da nema inovacija u bilo kom protokolu u Gold i Silver kategorijama tvrdi European Commision u štampanom izdanju koje je objavljeno u četvrtak.

Bacimo brz pogled u prošlost. Prošle godine Microsoft je dobio velike kazne od European Commission-a za kršenje brojnih antimonopolskih zakona koje je kompanija koristila za promovisanje svojih proizvoda i povećanje monopola na određenim lokacijama na kontinentu. Ovaj put, softverski gigant je kritikovan za istu stvar, tako da pretpostavljam da će njegovi zvaničnici biti stvarno zainteresovani da reše probleme i izbegnu nove opomene izrečene od European Commissiona.

U petak, Microsoft je izdao specijalnu izdanje u štampi kako bi odgovorio na upozorenja European Commissiona koja tvrdi da softverski gigant može ponovo da bude kažnjen za bezrazložne cenu svojih proizvoda.

“Microsoft je potrošio tri godine i mnogo miliona dolara da bi se pokorio odlukama European Commissiona. Mi smo predložili cenovnik Commissionu prošlog avgusta i od tada čekamo odgovor. Mi smo razočarani da ovaj odgovor stiže šest meseci kasnije i u ovakvoj formi, ali smo na Commission-ove izjave o objektivnosti spremni da odgovorimo” rekla je kompanija.

Microsoft je takođe dodao da su njegove cene barem 30 procenata ispod tržišnih cena u odnosu na uporedivu tehnologiju a brojne kompanije ili vladine organizacije u SAD i na svakom ćošku na svetu već su otkrile dovoljno inovacija u njihovim proizvodima da bi se izbegle nove kazne od Commissiona.

“Mi smo uvek govorili da smo voljni da ponudimo bilo koju pristojnu cenu za bilo koju potencijalnu licencu, i da smo voljni da budemo fleksibilni kako bi se prilagodili jedinstvenim poslovnim potrebama potencijalnih klijenata. Trenutno, mi smo u pregovorima sa brojnim potencijalnim klijentima”, rekao je Microsoft. Možda softverski gigant namerava da koristi specijalne cene za određene kompanije ili programere?

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272