Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Šta je to u nekim igrama što inače fine ljude pretvara u crvenooke zombije?

Američka Medicinska Asocijacija još nije spremna da zavisnost od kompjuterskih igara rangira tame uz rame sa zavisnošću od kockanja, ali sigurno ste čuli razne priče vezane za ovaj problem, a neke su prilično zastrašujuće.

U Južnoj Koreji jedan čovek igrao „StarCraft” to smrti. Tu je i par iz Rina koji je zapostavio svoju decu zbog igranja igre „Dungeons & Dragons Online.” Svet igrača priznaje adiktivnu prirodu ovih igara, dok je svet psihologa još uvek ignoriše.

Ono što treba saznati je kako igre postaju zavisnost. Šta je to u igrama kao što su „World of Warcraft,” „EverQuest” ili „Call of Duty” što pretvara dobre ljude u crvenooke zombije koji zaboravljaju da plate svoje račune. Da se igre razvijaju tako da postanete zavisni od njih?

„Da, naravno. Glavni cilj u razvoju jedne igre je baš to,” kaže Džejson Kapalka, ko-osnivač kompanije za razvoj igara PopCap.

On i njegov tim prave „Peggle” i “Bejeweled” – igre koje ne zahtevaju posvećenost od  40 sati nedeljno. Model poslovanja kompanije, kao i većine sitnijih kompanija za razvoj igara je „probaj pre nego što kupiš.” Zato je važno upecati igrače igrom što brže kako bi stvarno kupili igru.

Ceo tekst

Pripremio: Marko Kusurović

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272