Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Steve Jobs predstavlja Leopard

WWDC 2007 – Na godišnjoj Worldwide Developer Conference u ponedeljak, CEO Apple-a Steve Jobs je obezbedio konačni pogled na Mac OS X 10.5, kodno ime Leopard, pre nego što operativni sistem stigne u oktobru. On je predstavio 10 od kako on kaže 300 novih funkcija.

22 miliona ljudi trenutno koristi Mac OS X, rekao je Jobs, od kojih dve trećine koriste Tiger. Leopard će biti sledeća glavna nadgradnja Apple-ove platforme koja donosi mnogo novih funkcija. WWDC je prva šansa programerima da stvarno bace pogled na te promene.

Prvi na listi je potpuno novi desktop za Leopard. Linija menija je sada providna i Mac OS X može da ima 3D izgled koji se reflektuje.

Zatim sledi funkcija Stacks, koja omogućava korisnicima da grupišu dokumente ili programe u dok, zajedno sa standardnom listom grupa i najnovijim daunlodima. Najnoviji dokumenti će se automatski pojaviti na početku grupe, a Apple-ov Core Animation framework se koristi za šminku.

Još nešto što je privuklo pažnju učesnicima WWDC-a je to što je Jobs otkrio novi Finder za Leopard. Finder je u suštini Windows Explorer za Apple-ov operativni sistem, ali je dugo bio ignorisan od strane korisnika zbog njegove kilavosti i ograničenog seta funkcija. Najnovije ažuriranje olakšava pretraživanje drugih Mac-ova čak i ako nisu na istoj mreži koristeći funkciju koja se zove "Back to My Mac." Apple-ova Coverflow tehnologija je takođe uključena za brzo pretraživanje dokumenata u direktorijumu.

Još jedna odlična funkcija koju je Jobs predstavio bila je Quick Look, koja obezbeđuje žive prikaze fajlova bez otvaranja njihovih asociranih programa. Broj 4 i 5 na listi Leopard poboljšanja bile su 64-bitna podrška za kernel kroz front-end interfejs (Tiger je bio samo 64-bitni u svom UNIX jezgru) i Core Animation, koji je predstavljen na Apple TV-u.

Šesta funkcija Leoparda koja je bila predstavljena je Boot Camp koja je bila ugrađena u operativni sistem i izvorno podržava iu Windows XP-u i Visti. Broj 7 je funkcija koja se zove Spaces, koja je objavljena prošle godine na WWDC-u. Spaces omogućava korisnicima da imaju više desktop radnih prostora da bi smanjili gužvu koju prave više otvorenih programa.

Dashboard je takođe ažuriran za Leopard i sada možete da kliknete na dugme sa “makazama” u Safari-ju i da napravite deo ili celu web stranicu kao vidžet. Apple uključuje nove vidžete u Leopard koji prikazuju vreme trajanja filma i trejlere kroz partnerstvo sa Fandango-om, mada je kompanija navela da su i samiprogrameri ugradili preko 3000 vidžeta. Novo razvojno okruženje koje se zove DashCode će dodatno pomoći u ovim naporima.

Deveta nova funkcija koju je Jobs predstavio je prepravljena verzija iChata koja je prvi put objavljena prošle godine na WWDC-u. Ažuriranje uključuje bolji audio kvalitet sa novim AAC-low delay kodekom (AAC-LD), prozorima za četovanje sa karticama, ugrađenim PhotoBooth efektima, i iChat Theater (za preuzimanje slajdova kao prezentacije) sa pozadinskim efektima.

Konačno, Jobs je ponovo prikazao Time Machine za Leopard, koji je dizajniran da pomogne korisnicima da spreče gubitak podataka. Samo 26 procenata korisnika pravi rezervne kopije na neki od načina od kojih je najjednostavniji da prevuku fajlove i direktorijume na drugi drajv. Leopard automatski pravi rezervnu kopiju Maca. Ako je fajl promenjen, starija verzija se snima i može da se vrati bilo kada.

Fajlovi mogu da se pregledaju bez prolaženja kroz ceo hard disk, a ceo desktop može da se vrati unazad kroz vreme, slično onome što Microsoft nudi sa njegovom System Restore funkcijom u Windowsu. Apple kaže da Time Machine odlično radi sa Finderom ali je kompatibilan i sa programima drugih proizvođača. Funkcija je takođe kompatibilna sa mrežnim drajvovima.

Lansiranje Leoparda se planira za oktobar a cena će mu biti 129 dolara, baš kao i prethodna Mac OS X izdanja. Kao odgovor na Microsoft i Windows Vistu, Jobs je obrazložio cenovnik za Leopard: “Basic verzija 129 dolara, Premium verzija 129 dolara, Business verzija 129 dolara, Enterprise verzija 129 dolara, Ultimate verzija 129 dolara” rekao je.

Programeri će dobiti celovitu beta kopiju Leoparda na WWDC-u.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272