Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

Ajax - trikovi

Ajax - trikovi

Popust cena: 1590 rsd

ColdFusion MX

ColdFusion MX

Popust cena: 400 rsd

Studija: Tinejdžeri koji igraju igrice manje čitaju i manje uče

Tinejdžeri koji igraju video igrice troše manje vremena na domaće zadatake, ali ne provode manje vremena u interakciji sa roditeljima i prijateljima nego ostali tinejdžeri.

Ovo su rezultati koja su dobila dva istraživača koji su ispitali 1491 tinejdžera od 10 do 19 godina kako bi stekli sliku o tome koliko vremena deca provode igrajući video igrice u toku školske 2002-2003. godine. Tinejdžeri su sami beležili koliko vremena potroše igrajući video igrice,  a koliko vremena provode sa roditeljima i prijateljima, kao i vremen koje su utrošili na čitanje knjiga, izradu domaćih zadataka, bavljenje sportom i aktivno utrošeno slobodno vreme.

Evo kratkog pregleda rezultata koje su dobili nakon beleženja svojih aktivnosti u toku jednog radnog dana i u toku jednog dana na vikendu:

  • 36 procenata tinejdžera (534) je igralo video igrice, a od njih 80 procenata su bili dečaci, a 20 procenata devojčice (pošto je ovo studija od pre skoro pet godina sigurno su ovi brojevi danas mnogo veći).
  • Devojčice su igrale igrice 44 minuta, u proseku, preko radnih dana i jedan sat i četiri minuta vikendom. Za dečake, prosek igranja radnog dana je bio 58 minuta a tokom vikenda jedan sat i 37 minuta.
  • Tinejdžeri koji su igrali igrice proveli su 30 procenata manje vremena u čitanju i 34 procenata manje vremena u izradi domaćih zadataka nego oni koji nisu igrali video igrice.
  • Što više vremena provode deca sa roditeljima igrajući igrice, tim više vremena provode sa roditeljima i u drugim aktivnostima.
  • Tinejdžeri koji su igrali video igrice sa prijateljima su više vremena provodili sa prijateljima i u drugim aktivnostima nego deca koja su sama igrala video igrice.

Istraživači su rekli da bi buduća istraživanja trebala da se bave utvrđivanjem kako je igranje video igara povezano sa uspehom dece u školi i njihovom socijalnom interakcijom.

Mi uvek pokušavamo da pogodimo pravu ravnotežu u kući između video igara, igranja na otvorenom prostoru i čitanja. Neki dani su bolji od drugih. Ako već deca žele da igraju video igrice bolje je da to rade sa svojim prijateljima pošto će više vremena provesti i u igri napolju.

Uspevate li vi u vašoj kući da uspostavite ravnotežu između video igara/aktivne zabave/čitanja?

Adresa: Study Examines Video Game Play Among Adolescents

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272