Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

PowerShell, praktična automatizacija

PowerShell, praktična automatizacija

Popust cena: 2200 rsd

Windows Vista Business DO KRAJA

Windows Vista Business DO KRAJA

Popust cena: 880 rsd

Tajni način preimenovanja Start dugmeta

Sve počinje od dugmeta za startovanje. Kao jedan od možda najreprezentativnijih simbola operativnog sistema Windows, dugme Start je prisutno na našim taskbar-ovima još od verzije Windows 95, a svoje mesto je zadržao i u najnovijoj verziji, Windows Vista.
Mada se njegov donekle promenio tokom proteklih godina, jedna stvar je ostala ista: njegovo ime, START. Možda to predstavlja izuzetan uspeh sa aspekta kontinuiteta ove robne marke i marketinške koncepcije Windows-a, ali je zato nama, krajnjim korisnicima, nepromenljivost ovog dugmeta pomalo dosadila.
Danas je, naime, u modi prilagodljivost – sve se da prilagoditi ličnom ukusu i potrebama korisnika, od jeftinog mobilnog telefona do luksuznog automobila. Ako je to tako, zbog čega ne bi onda bilo moguće promeniti naziv startnog dugmeta?
Po podrazumevanoj vrednosti, u Windows-u ne postoji niti jedna jedina opcija koja bi omogućavala promenu naziva startnog dugmeta, ali zato je uvek bilo ljudi koji razmišljaju i deluju u pravcu ostvarenja svojih želja.

Postupak

Da bismo postigli zadati cilj, neophodno je izvršiti sledeća dva koraka:

  • Editovanje fajla explorer.exe
  • Podešavanje registra radi prihvatanja izvršenih izmena

Prvi korak

Fajl pod nazivom explorer.exe smešten je unutar sistemskog foldera Windows, i neophodno ga je editovati (modifikovati), ukoliko želite da preimenujete dugme Start. S obzirom da se radi o binarnom fajlu, za ovu svrhu će nam biti potreban odgovarajući editor. Ja sam ovaj fajl bez problema modifikovao koristeći aplikaciju po imenu Resource Hacker. To je potpuno besplatan program, koji možete preuzeti, recimo, sa ove stranice web sajta Softpedia. Nakon što ga preuzmete, ekstraktujte sve fajlove iz ove arhive i zatim pokrenite program ResHacker, pa u njemu otvorite fajl explorer.exe.

U levom prozoru ugledaćete informaciono stablo. Proširite String 37 ili 38 (string 37 se odnosi na normalan, a string 38 na klasičan izgled XP-a), zavisno od toga koji je “izgled” (layout) Windows-a trenutno aktivan na vašem računaru, pa zatim u njemu selektujte folder 1033. U desnom prozoru, u liniji 578 ugledaćete reč Start uokvirenu navodnicima. Obrišite ovu reč i na njeno mesto ukucajte željeni naziv startnog dugmeta, pa zatim kliknite na dugme Compile Script u gornjem desnom uglu.

Na kraju, sačuvajte ovako izmenjenu verziju fajla explorer.exe. U tu svrhu, sa menija odaberite komandu Save, pa fajl sačuvajte pod nekim drugim imenom. Ja sam, na primer, odabrao naziv softpedia.exe.

Drugi korak

Kliknite na Start > Run, pa u tekstualno polje prozora Run otkucajte Regedit, kako biste otvorili editor registra. Unutar editora registra, potražite sledeću putanju:

HKEY_LOCAL_MACHINE>SOFTWARE>Microsoft>WindowsNT>
CurrentVersion>Winlogon U desnom prozoru, pronađite stavku pod nazivom “Shell”. Dvostruko kliknite na nju, pa u polju “Value”, umesto fajla explorer.exe unesite naziv fajla softpedia.exe (odnosno onaj naziv pod kojim ste sačuvali maločas izmenjeni fajl). Zatvorite editor registra, odjavite se (Log Off) sa svog korisničkog naloga i restartujte računar. Nakon podizanja operativnog sistema Windows XP, startno dugme će imati naziv koji ste mu vi dodelili.

Savetujem vam da izbegavate dugačke nazive za startno dugme, jer će ono u suprotnom morati da automatski prilagođava kako bi moglo da prikaže pun naziv, što znači da može poprimiti izdužen oblik koji neće biti naročito prijatan za oko.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272