Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Top 10 besplatnih daunloada za Mac

Jedna od mana prebacivanja sa Windowsa na Mac je manji izbor besplatnih programa koji su dostupni za OS X. Sigurno da postoji mnoštvo fantastičnih Mac programa, ali većina njih nije besplatna – osim ako ne znate gde da ih tražite.

U ovom članku opisaćemo Top 10 besplatnih Mac programa koji su sada dostupni za instaliranje i korišćenje. Pregledajte ove besplatne Mac stvarčice i preuzmite ih – i recite nam da li bi ovo bila i vaša lista omiljenih programa, i šta mislite o programima u ovoj listi.

1. Quicksilver (tastaturni interfejs)

Zahvaljujući ovom programu bukvalno svaka akcija na Macu može da bude dostupna preko tastaturnog interfejsa koji u potpunosti može da se prilagodi vašem načinu rada. QS je malo teže naučiti, ali kada on bude vaš način rada digao u nove visine nikada se više nećete variti na stari način rada.
 
Adresa: Quicksilver

2. TextWrangler (editor teksta)

Ako ne želite da trošite novac na TextMate, TextWrangler je kao stvoren za vas. BBEdit-ov mlađi brat je potpuno opremljen editor čistog teksta koji prevazilazi Mac OS X-ov ugrađeni TextEdit.

Adresa: TextWrangler

3. SilverKeeper (pomoćni program za kreiranje rezervnih kopija)

Kada ne želite da platite za SuperDuper!, LaCie-ova besplatna ponuda, SilverKeeper, po vašem rasporedu će pokrenuti kreiranje rezervnih kopija Mac-ovih podataka na eksterni drajv. SilverKeeper-ov jednostavan interfejs uradiće posao kako treba a i cena nije loša; međutim, pripremite se da otkrijete vašu email adresu da biste mogli da ga preuzmete.

Adresa:  SilverKeeper

4. Adium (instant slanje poruka)

Multiprotokolarni program sa karticama, Adium, podržava svaki protokol, od Jabber-a i MSN Messenger-a pa sve do AOL-a i Yahoo-a, a može da se integriše i sa iTunes-om. Da li sam spomenuo da ima kartice?

Adresa: Adium

5. Handbrake (DVD riper)

Napravite rezervnu kopiju DVD-ova u digitalni fajl pomoću ovog programa otvorenog koda, konvertora iz DVD-a u MPEG-4.

Adresa: HandBrake

6. iSquint (konvertor video fajlova u iPod format)

Konvertujte AVI i MPEG video fajlove u iPod-kompatibilne MP4 fajlove pomoću iSquinta, koji može da optimizuje fajlove za prikazivanje na malom ili velikom ekranu. eSquint će čak dodati nove iPod video snimke direktno u iTunes kada završi.
 
Adresa: iSquint

7. VirtueDesktops (menadžer virtuelnih desktopova)

Organizujte rad na više desktopova i impresionirajte prijatelje i saradnike sa prelepim prelazima između njih.

Adresa: VirtueDesktops

8. The Unarchiver (ekstraktor arhiva)

Unarchiver ekstrahuje arhive fajlova sa ekstenzijama za koje nikada čak niste ni čuli – od zip i tar do gz, rar i lah paketa. Ovo je program koji obavezno moraju da imaju korisnici koji puno daunloaduju i koji imaju neotpakovane pakete fajlova koje su dobili iz mračnih, ilegalnih uglova Interneta (šalim se).

Adresa: The Unarchiver

9. VLC (media plejer)

Kada vas izneveri Quicktime, želećete VLC – media plejer otvorenog koda koji može da rukuje bilo kojom vrstom video ili audio fajla koji ćete ikada poželeti da čujete ili vidite.

Adresa: VLC

10. iTerm (terminal sa karticama)

iTerm je program otvorenog koda koji simulira terminal koji je bolji od OS X –ovog ugrađenog programa Terminal, sa interfejsom sa karticama za više sesija, providnošću i podesivim profilima – preporučujem ga svim korisnicima koji koriste komandnu liniju.
 
Adresa: iTerm

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272